Replica nervoasa a ministrului Tudorel Toader dupa ce CSM a propus ca sefii parchetelor sa fie numiti de presedinte

politica

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi, pentru Mediafax, in contextul propunerii procurorilor CSM privind numirea sau revocarea sefilor de parchete, ca legile justitiei sunt deja adoptate.

„Este de lege ferenda! Legile sunt deja adoptate!”, a spus Tudorel Toader.

Precizarile vin dupa ce, joi, Sectia pentru procurori au decis sa trimita ministrului Justitiei si presedintelui Comisiei pentru Legile Justitiei, Florin Iordache, o propunere de modificare a articolului de lege ce vizeaza numirea si revocarea sefilor de parchete. Procurorii CSM vor sa propuna revocarea sau numirea sau sa aiba un aviz conform.

Modificarile Legii 303/2004 au fost contestate la Curtea Constitutionala de catre instanta suprema, dar si de catre PNL si USR. In data de 19 iunie, va fi discutata de catre Curte sesizarea PNL.

Concret, in contextul deciziei Curtii Constitutionale privind revocarea procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, Sectia pentru procurori propune modificarea alineatelor (1) si (4) din Legea 303/2004, care stabilesc modul in care procurorii de rang inalt sunt numiti, dar si revocati din functie.

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justitiei, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. (4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justitiei. Sectia pentru procurori se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie ori al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator”, este una dintre propunerile Sectiei pentru procurori.

Procurorii CSM au mai precizat ca, daca se apreciaza ca propunerea de selectie in functiile de conducere trebuie sa ramana atributul ministrului Justitiei, Sectia a propus ca avizul dat de ei sa fie „conform”.

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul conform al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data. (4) Revocarea procurorilor din functiile de conducere prevazute la alin. (1) se face de catre Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului justitiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunarii generale sau, dupa caz, a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie ori al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, cu avizul conform al Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevazute la art. 51 alin. (2) care se aplica in mod corespunzator”, se arata in propunerea procurorilor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: