Dragnea aplauda pragul de 50.000 de euro pentru abuzul in serviciu: „Tot mai multe institutii ies din abordarea tenebroasa si intunecata care a caracterizat Romania in ultimii zece ani”

politica

Presedintele PSD Liviu Dragnea considera drept un pas important amendamentul depus de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in Comisia Iordache care prevede ca faptele de abuz in serviciu comise de alte persoane decat functionarii publici sa fie incriminate doar daca prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro. Dragnea spune ca „este foarte bine ca tot mai multe institutii ies din abordarea tenebroasa si intunecata care a caracterizat Romania in ultimii zece ani”.

„Mi se pare un pas important. Ceea ce mi se pare foarte important este ca din ce in ce mai multe institutii inteleg sa iasa din abordarea tenebroasa si intunecata care a caracterizat Romania in ultimii zece ani si mai mult si sa ne indreptam spre o abordare pozitiva, corecta si sanatoasa, avand in vedere cresterea si dezvoltarea acestei tari. Orice atitudine de genul asta, din punctul meu de vedere este un pas important si o masura pozitiva”, a declarat Liviu Dragnea miercuri, in Parlament, intrebat cum i se pare propunerea facuta de CSM.

Intrebat daca acest amendament ar trebui extins si pentru functionarii publici, liderul PSD a evitat sa raspunda, precizand in schimb ca cel mai important lucru care trebuie sa se intample in Romania este schimbarea Codurilor penale.

„In orice domeniu trebuie o astfel de abordare. Aici este poate cel mai important lucru care trebuie sa se intample in Romania: schimbarea codurilor”, a spus Dragnea, citat de news.ro.

Consiliul Superior al Magistraturii propune un amendament la articolul 308 din Codul penal care se refera la infractiuni de coruptie si de serviciu comise de alte persoane decat functionarii publici, care stabileste, prin corelare cu articolul 297 privind abuzul in serviciu, ca faptele de abuz in serviciu comise de alte persoane decat functionarii publici sa fie incriminate doar daca prejudiciul creat este mai mare de 50.000 de euro. Amendamentul a fost prezentat marti in Comisia speciala pentru legile justitiei, fiind la prima lectura. Presedintele comisiei, Florin Iordache, a declarat ca amendamentul propus de CSM va fi sustinut de PSD, pentru ca „poate fi sustinut” intrucat „rezolva multe chestiuni”.

„Discutam despre un articol 308 care vizeaza anumite intensitati valorice pentru care e o pedeapsa mai mica sau mai mare. Este deocamdata la acest moment o propunere de la care plecam, am invitat toate asociatiile profesionale, Ministerul Justitiei si toti cei care sunt interesati sa faca observatii, dar noi consideram ca acel amendament in formularea pe care ne-a propus-o CSM este un amendament care poate fi sustinut, care rezolva multe chestiuni”, a declarat Florin Iordache la finalul sedintei din Comisie.

Iordache a explicat ca articolul 297 referitor la abuzul in serviciu va fi dezbatut ultimul, urmand ca abuzul sa fie redefinit, insa fara un prag impus.

„Nu am discutat inca cum va fi formulat articolul 297. (…) Am spus asa, avem in acest moment in ceea ce priveste abuzul in serviciu 14 propuneri cu un prag mai mare sau mai mic. Eu am spus ca este foarte bine ca abuzul in serviciu sa fie redefinit, sa nu aiba prag, pentru ca in momentul in care exista un prag, de ce este 10 lei, de ce nu este 100.000 de euro. Si atunci va fi permanent ideea in societate ca de fapt definitia abuzului in serviciu este facuta pentru o persoana sau alta. De aceea, cred ca in urma dezbaterilor si in urma unei largi consultari a tuturor celor interesati, vom avea o buna definitie a articolului 297”, a spus Iordache.

Intrebat daca suma de 50.000 de euro poate fi interpretata ca un prag la abuzul in serviciu, presedintele Comisiei speciale pentru legile justitiei a insistat ca sunt doua lucruri diferite.

CSM a transmis ulterior, printr-un comunicat de presa, ca nu a propus instituirea unui prag valoric in cazul vreunei infractiuni, cu atat mai putin in cazul infractiunii de abuz in serviciu savarsita de functionarii publici sau in cazul infractiunilor de coruptie.

„Consiliul a inaintat Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, un punct de vedere asupra solicitarii Ministerului Finantelor Publice, de modificare a Legii nr.241/2005 privind evaziunea fiscala. In acest cadru s-a urmarit orientarea spre recuperarea prejudiciului, si nu preeminenta masurilor punitive. In contextul mai larg al dezbaterilor asupra modificarilor Codului penal, Consiliul a propus o abordare integrata a infractiunilor economice, printr-o noua varianta de incriminare a articolului 308 din Codul penal, care reglementeaza exclusiv infractiuni savarsite in mediul privat. Subliniem, asadar, ca varianta de nepedepsire sau de atenuare a pedepsei, propusa de Consiliu, vizeaza anumite fapte savarsite exclusiv de angajatii din mediul privat, iar nu de catre functionarii publici”, spunea CSM.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: