„Nu le-a venit sa creada. Cum adica? Aveti la Camera Deputatilor un infractor? E posibil asa ceva?”. Experienta lui Liiceanu cand a vorbit despre seful PSD in strainatate

politica

Gabriel Liiceanu, Calin Georgescu, Zelea Codreanu, cea mai mare tragedie

Scriitorul Gabrile Liiceanu considera ca o eventuala lege de pedepsire a defaimarii Romaniei, pe care Liviu Dragnea a anuntat ca o vrea adoptata, este un „sofism ordinar”. „Atrage atentia asupra felului mizerabil in care te slujesc, nu-ti defaimezi tara, ci le reprosezi lor ca nu-si fac meseria de oameni alesi sa te slujeasca asa cum trebuie”, mentioneaza Liiceanu.

Liiceanu a povestit cu ce reactii s-a confruntat cand a relatat laBruxelles cine sunt cei care conduc astazi Romania.

„Am fost invitat la un moment dat la Bruxelles, de Monica Macovei, care facuse o intalnire cu europarlamentarii, si am fost invitat. Alaturi de mine statea Tudorel Toader si trebuia sa explicam asaltul la legile justitiei. Lucrurile pe care le-am spus acolo, scoaterea la lumina a grozaviilor din februarie 2017 si lunile care au urmat. Impactul acestor discursuri de acolo a fost foarte mare. Nu le-a venit sa creada. Cum adica? Aveti la Camera Deputatilor un infractor? E posibil asa ceva? Si tot ei initiaza legile care ii scutesc de pedeapsa?

La intoarcere ni s-a spus ca nu putini oameni din jur au socotit ca ce am facut acolo a fost o defaimare a Romaniei. Lucrul asta e vechi. Inainte de 1989, in ultimii doi ani, au fost scrisori trimise la Europa Libera. Doinea Cornea a fost prima care punea in discutie politica lui Ceausescu. Aparuse o teama in securitate ca intelectualii au o supapa, ca pot trimite nemultumirile in afara, avand ca platforma Europa Libera. Drept care, am fost invitat de secretarul de partid pe Universitate. El raspundea de comportamentul celor din academic.

Discutia a fost exact asa: tovarasu’, daca aveti nemultumiri, va rugam sa veniti sa ni le spuneti, nu iesiti cu ele in afara, ca defaimati tara. Povestea e veche, nu e o noutate. Nu stiu exact cand a aparut, probabil in comunism.

Insa felul de a spune ce crezi despre tara, despre ceea ce nu merge in ea si faptul de a-ti exprima o enorma suferinta grefata pe iubirea de tara, pentru ca atunci cand iubesti pe cineva, suferi pentru defectele lui…

Asadar, patriotismul adevarat presupune semnalarea lucrurilor care nu merg in tara ta si evident ii faci raspunzatori pe cei care o aduc intr-o situatie in care iti e rusine de imaginea ei.

Era rusinos inainte de 1989 sa treci granita, iar daca reuseai, era rusinos sa te intalnesti cu imaginea Romaniei legata de Ceausescu. Era foarte greu sa faci fata. La fel, dupa 1990, era greu sa faci fata cand ieseai din Romania, in perioada mineriadei. Mi s-a intamplat sa ajung la Paris exact dupa 13-15 iunie 1990. Era teribil, pentru ca aceasta mizerie, aceasta rusine, faptul ca Iliescu pusese o parte a poporului roman sa o snopeasca pe cealalta in bataie era considerat o barbarie.

Tin minte ca faceam o vizita la varf, la Achette, una dintre cele mai mari edituri din Franta, si cand am fost primit in birou mi s-a spus: ‘nu cred ca mai avem ce discuta, veniti dintr-o tara de barbari’. Deci despre asta e vorba.

Erai solidar cu imaginea lor despre Romania, erai bagat in imaginea aia. Toti cei care protesteaza impotriva acestor monstruozitati care au loc in istoria unei tari si care sunt cauzate de clasa politica o fac din disperare si din iubire pentru tara lor, nu pentru ca… Eu nu cred ca exista un roman care sa vorbeasca rau de Romania pentru ca uraste Romania. Vorbeste de rau clasa politica, aceea care a adus-o in situatia asta”, a spus Liiceanu intr-un interviu pentru Digi24.

Liiceanu a precizat ca o asemenea lege reprezinta un „sofism ordinar”.

„Vorbesc de rau nu tara, ci vorbesc de rau cei care fac rau tarii. Cum sa nu vorbesti de rau pe autorii mineriadei, cum sa nu vorbesti de rau pe cei care vor sa suprime sistemul de justitie, cum sa nu vorbesti de rau pe cei care iti elimina valorile traditionale ale civilizatiei europene? Un popor are obligatia, eu tot o tin cu reprezentantii si reprezentatii. Cetatenii unei tari sunt reprezentati de o putere, ei se supun din clipa aia judecatii publice a celor pe care-i slujesc. Nu poti, trebuie sa isi dea seama in fata lor. Deci ideea ca ii defaimezi daca vorbesti de rau, daca defaimezi tara, e un sofism ordinar.

Nu poti, trebuie sa dea seama in fata lor. Deci ideea ca-i defaimezi daca vorbesti de rau, daca defaimezi tara, e un sofism ordinar. Atrage atentia asupra felului mizerabil in care te slujesc, nu-ti defaimezi tara, ci le reprosezi lor ca nu-si fac meseria de oameni alesi sa te slujeasca asa cum trebuie.

Eu nu pot sa cred ca la gradul de reactivitate pe care l-a atins societatea romana, din 2017, nu cred ca se poate face pas inapoi. Ar insemna sa ne reatomizam; este cel mai mare pericol. Adica fiecare sa gandeasca doar pe cont propriu, adica doar pentru el si familia lui, nepasandu-i de cei din jur, de ce legi se dau, de cat de mult se bruscheaza libertatile individuale, spunand ca eu intru in bula mea, pentru ca imi dau amenda”, a mai spus Liiceanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: