Deutsche Welle: „Romania nu realizeaza ca a redevenit captiva. Cum e posibil ca o parte a societatii sa se napusteasca s-o sfasie pe sefa DNA?”
Jurnalistul Petre M. Iancu a publicat pe Deutsche Welle o analiza taioasa a modului in care societatea romaneasca reactioneaza la atacurile inversunate impotriva sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.
Jurnalistul tine sa remarce ca sunt foarte putin cei care o apara pe Laura Codruta Kovesi. „Romania nu realizeaza ca a redevenit captiva”, scrie Petre M. Iancu.
„Ce invatam din dosarul acuzelor in contra DNA? Daca democratia se defineste ca putere a poporului, nu toate popoarele isi iubesc propria putere. Unele natiuni par hotarate sa vitregeasca acest tip de ordine politica.
Cum e posibil ca, la instigarea unei clasei politice penale, o parte a societatii sa se napusteasca s-o sfasie pe sefa DNA, desi bilantul ei certifica faptul ca ea personal si nu doar institutia ei e o speranta concreta de democratie veritabila?
Cum e posibil ca in aceste conditii, prea putini, in afara de presedinte si de procurorul general, sa-i sara in aparare Laurei Codruta Kovesi?
Raspunsul la aceasta intrebare nu priveste doar Romania si tristetea unei tari incatusate, care nu realizeaza ca a redevenit captiva. Ci si neajunsurile unor vechi state de drept, aflate de ani buni sub stare de asediu din partea celor mai variate miscari extremiste si teroriste.
(…) Ca, in pariul ei cu modernitatea, una din problemele majore ale societatii romanesti a fost lipsa traditiilor ei democratice s-a observat de mult. Unii cronicari cultivati ai anilor 20-30, ei insisi, vremelnic, oscilanti, ideologic, dar buni cunoscatori ai democratiile apusene, ca scriitorul Mihail Sebastian, au evidentiat derapaje sistemice majore ale ordinii politice. De pilda violentele izbucnind cu regularitate in campaniile electorale din epoca interbelica.
Dictatura regala si fascismul legionar si antonescian, precum si comunismul si postcomunismul au agravat situatia. In plus, la deficitele vechi, s-a adaugat impactul altora noi, livrate de importul de atitudini antidemocratice din vest. De pilda cele legitimate in numele „progresului”, al relativismului si ideologiei corectitudinii politice. Iata de ce inradacinarea democratiei a inceput sa para un deziderat de nesatisfacut in Romania contemporana.
Asa se explica usurinta cu care oligarhia mafiota instalata la putere in Romania reuseste sa utilizeze cu uimitoare eficienta nu doar o parte din presa si troli, ci si insi nevinovati, dar analfabeti politic, spre a discredita orice personalitate ori institutie care insista sa apere statul de drept. E edificator comportamentul unei apreciabile parti a presei, oficialitatilor si publicului la atacurile concertate redeclansate periodic impotriva DNA.
Mai mereu se reincalzesc si se consuma rapid aceleasi ciorbe vechi privind o prezumtiva ineficienta si un presupus modus operandi arbitrar si politizat ale sefei DNA, acuze neprobate ori usor de demontat, dat fiind bilantul ei stralucit pana pana la emascularea anticoruptiei prin sistarea, la ordinul CCR, a cooperarii dintre DNA si SRI.
Semnificativa in context nu e insa tentativa rescrierii istoriei anticoruptiei romanesti, ci priza la public a ticalosiei unor atacuri, usurinta cu care se asuma cele mai imunde neghiobii si cele mai stupide ori abile rautati contrafactuale. Ori de cate ori se declanseaza un asalt mediatic si se asmut trolii impotriva sefei DNA, se gasesc de recrutat legiuni intregi de naivi care sa creada minciuna si sa adere voios si la calomnierea si discreditarea celor care, desi admit ca nici Kovesi nu e perfecta sau de neinlocuit, indraznesc totusi sa-i evidentieze, destins, importanta si competenta.
Or, n-ar fi trebuit sa fie un secret ca DNA e, institutional, replica cea mai adecvata la principala defectiune confruntand ceea ce urma sa fie un stat de drept, dar n-a ajuns decat o tara condusa de un infractor, un plagiator si un parlament de penali: coruptia la nivel inalt. In absenta eradicarii ei, nu pot exista nici libertate pentru toti, nici securitate ori prosperitate decat pentru o elita corupta.
Nu intamplator cea din urma incearca sa destructureze democratia concentrandu-si atacurile pe sefa unei institutii cheie pentru angrenajul apararii ei, stiut fiind ca nimic nu destabilizeaza mai rau si nu dezarmeaza mai eficient decat demiterile nejustificate ale unor lideri. Iar nedreptatea naste nedreptate. Intru mascarea celor ce-o gireaza intervin in joc televiziunile mancurtizante ale oligarhiei si trollii lor. Cum se explica succesul lor? Prin priza la manipulare a unei societati cu traditii democratice precare, neantrenate suficient in a se revolta eficace in ecou la orice nedreptate.
Cat de problematica in raport cu modernitatea si competitivitatea poate fi o traditie ilustreaza recenta declaratie a presedintelui Frantei, Macron. Noul sef la statului le-a cerut in repetate randuri compatriotilor sai „sa nu le fie rusine sa castige bani”, ceea ce, culmea, i s-a reprosat dur, Franta traditiilor egalitariste si sindicalist-comuniste nefiind, de vreme ce a trebuit rostita aceasta declaratie, o tara in care succesul personal sa fie bine vazut.
Romania compenseaza la randul ei lipsa unor cutume democratice redutabile ca tributara a unor deplorabile traditii colectiviste si antimeritocratice, care fac din reusita individuala un lucru de rusine, iar din lucrurile de rusine, ca dependenta de un partid-stat de pilda, premiza unui succes de anvergura braziliana.
In aceasta sfera e nevoie de o revolutie. Dupa cum explica James Madison, candva, Constitutia Americii nu face mai mult decat hartia pe care este scrisa daca nu e validata de aprobarea celor carora li se adreseaza.
Cam asa e si cu democratia romaneasca. Nu face doi bani cat n-o iubeste si poporul. Caci pentru ca sa poata fi edificate si sa izbuteasca pe termen lung, democratia si statul de dreptul au nevoie in Romania ca de aer nu doar de DNA. Ci si de o adeziune consensuala”, a scris Petre M. Iancu pe Deutsche Welle.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.