Serban Nicolae nu-i lasa din brate pe corupti: „Daca am gratia mai multi, ar ramane bani pentru spitale sau scoli”

news

Presedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Serban Nicolae, considera ca legea gratierii, asa cum a fost adoptata de comisia pe care o conduce, este „absolut ineficienta” pentru ca „nu rezolva absolut nimic” din moment ce doar aproximativ 450 de persoane ar urma sa iasa din inchisoare si alte aproximativ 600 ar urma sa beneficieze de reducerea pedepsei, transmite News.ro.

„Din punctul meu de vedere, in forma actuala, este absolut ineficient . El nu rezolva absolut nimic, nu raspunde niciunei nevoi a societatii, nici in ceea ce priveste obligatiile Romaniei fata de CEDO, dar, repet, la final e o decizie politica (…) Din punctul meu de vedere, nu rezolva problema supraaglomerarii”, a declarat Serban Nicolae.

Senatorul PSD a adaugat ca gratierea unor condamnati ar aduce mai multi bani la buget, care ar putea fi investiti in scoli si spitale.

„Gratierea nu costa. Gratierea este o masura de politica penala fara costuri bugetare. Constructia de spitale sau de constructii de invatamant este o chestiune care tine de investitii bugetare semnificative (…) Daca vom continua sa platim zeci de milioane de euro amenda la CEDO despagubiri pentru persoane care stau in penitenciare in conditii improprii, probabil ca vor ramane mai putini bani si pentru spitale, si pentru institutii scolare, si pentru alte investitii de interes social. Dar probabil ca la nivelul Guvernului s-au gasit resursele necesare astfel incat in loc sa gratiem, mai bine platim ceea ce e de platit”, a mai sustinut Serban Nicolae.

De precizat, insa, ca in decizia pilot a Curtii Europene a Drepturilor Omului, pronuntata in cauza Rezmives si altii impotriva Romaniei, referitor la conditiile de detentie din inchisorile si centrele de retinere si arest preventiv din Romania, CEDO nu a aplicat vreo sanctiune pecuniara statului roman pentru problema sistemica semnalata. CEDO a acordat doar satisfactie echitabila reclamantilor in cauza si a stabilit un termen de sase luni pentru ca Romania sa vina cu un calendar de rezolvare a situatiei din inchisori, lasand la latitudinea autoritatilor romane sa decida demersurile ce trebuie facute pentru a rezolva problemele.

Proiectul de lege al gratierii, finalizat joi de Comisia juridica, urmeaza sa intre luni in plenul Senatului pentru dezbatere si vot final, dupa ce, tot luni, senatorii juristi au adoptat raportul de admitere al actului normativ. Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat insa ca ar prefera ca plenul Senatului sa intoarca legea la Comisia juridica.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: