Premierul Grindeanu il incurajeaza pe Tariceanu sa-l elimine pe Klaus Iohannis din procedura de numire a procurorilor sefi de la DNA si Parchet
Premierul Sorin Grindeanu ii transmite lui Calin Popescu Tariceanu ca este de acord cu scoaterea presedintelui Klaus Iohannis din procedura de numire a procurorilor sefi, informeaza hotnews.ro. Premierul Grindeanu propune, in adresa Guvernului transmisa Parlamentului in data de 7 aprilie, urmatoarea solutie: ministerul justitiei sa faca mai departe selectia procurorilor sefi, urmand sa transmita CSM cel putin doua propuneri de numire. CSM ar urma sa dispuna apoi asupra numiri in functia de conducere āin urma unei proceduri transparenteā.
In adresa transmisa Parlamentului, premierul arata ca presedintele Romaniei are, potrivit Constitutiei, atributia de investire in functie a magistratilor, dar precizeaza ca textul constitutional ānu priveste, insa, si numirea in functiile de conducere din magistratura, ascpect care tine de cariera profesionala a magistratilorā.
āIn concluzie, legiuitorul nu are constrangeri explicite de rang constitutional in stabilirea solutiei legislative privind numirea procurorilor in functiile de conducere, cu atat mai mult cu cat, potrivit art 134 alin. (4) din Constitutie, CSM indeplineste si alte atributii stabilite prin legea organica, in realizarea rolului sau de garant al independenti justitieiā, se mai arata in adresa guvernului.
Prin urmare, premierul Grindeanu considera oportun ca ministerul justitiei si CSM sa partajeze competentele cu privire la nimirea procurorilor in functiile de conducere prevazute de art. 54 din Legea nr. 303/ 2004 dupa cum urmeaza:
a) āministrul justitiei sa aiba prerogativa de a selecta candidaturile pentru functiile de procurori sef, avand obligatia ca la finalul procedurii sa inainteze CSM cel putin doua propuneri de numire (ale celor mai bine clasati candidati)
b) CSM, in cadrul unei proceduri transparente, sa dispuna asupra numirii in functia de conducere.ā
Este vorba de functiile de procuror general si prim adjunctul acestuia, a procurorului general al DNA si adjunctii acestuia, a procurorilor sefi de sectie ai acestor parchete precum si a procurorului sef DIICOT si adjunctii acestuia.
āAtat selectarea, cat si numirea in functie de catre CSM, trebuie sa se realizeze intr-un mod deschis, transparent si bazat pe merite, motiv pentru care in cuprinsul Legii nr. 303/ 2004, trebuie adoptate reguli clare care sa clarifice toate aspectele procedurale ale numirii in functiile de conducere anterior mentionateā, se mai arata in punctul de vedere semnat de premierul Sorin Grindeanu.
De notat ca guvernul Ciolos a dat aviz negativ proiectului de lege initiat de Calin Popescu Tariceanu, care propunea mutarea atributiilor de numire a procurorilor sefi integral la CSM.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiriĀ aktual24.ro si pe Facebook