„PSD, ALDE si UDMR ciopartesc Codul penal” – semnal de alarma despre modificarile din Justitie
Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, sustine ca PSD, ALDE si UDMR āciopartescā Codul penal, afirmand ca modificarile aduse acestuia in Comisia juridica a Camerei Deputatilor reprezinta āun simulacruā.
āObserv ca cei de la PSD-ALDE, de mana cu cei de la UDMR, nu se pot abtine sa mai cioparteasca cate un pic Codul penal. Sunt incorigibili! Li s-a casunat sa elimine efectiv āconflictul de intereseā din legislatia penala, prin amendamentele admise in Comisia juridica din Camera Deputatilor. Ceea ce au pus in loc este un simulacru de text, imposibil de aplicat, adica o reglementare care are acelasi efect si daca exista si daca nu. Concret, āminunataā majoritate ne propune azi sa nu mai fie nimeni sanctionat pentru conflictul de interese si nici pentru vreo fapta sinonima. De dosarele care se mai afla in lucru se alege praful, pentru ca nu mai exista fapta pentru care au fost facute cercetarileā, a scris Turcan, miercuri, pe Facebook.
Potrivit liderului PNL, CCR nu a cerut eliminarea conflictului de interese. āRealitatea este, ca si la OUG 13, ca nu a cerut nicaieri CCR eliminarea conflictului de interese. Atunci au operat noaptea, acum opereaza ziua, doar ca in pasi mai mici impotriva sistemului de Justitieā, adauga liderul PNL.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat raport favorabil, marti, unui proiect de lege de modificare a Codului penal, inlocuind āconflictul de intereseā cu sintagma āfolosirea functiei pentru favorizarea unor persoaneā, scrie Agerpres.
Potrivit amendamentelor adoptate de deputatii juristi, titlul articolului 301 din Codul penal se transforma din āconflict de intereseā in āfolosirea functiei pentru favorizarea unor persoaneā.
Articolul modificat in comisie prevede ca āfapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la cinci ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica pe o perioada de 3 aniā.
In legea in vigoare, articolul 301 prevede ca āfapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publicaā.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiriĀ aktual24.ro si pe Facebook