Presshub: Judecatorul – avocat pentru Guvern, in procesul Danilet contra Romania

news

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ), magistrat ales de judecatorii judecatoriilor din tara, apare cu statutul de consilier, un fel de avocat al reprezentantului guvernului, in dosarul de la CEDO deschis de fostul judecator Cristi Danilet impotriva statului roman, dupa ce a fost sanctionat pentru doua postari pe Facebook.

In februarie 2024, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca statul roman a incalcat in cazul lui Danilet articolul 10 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului privind libertatea de exprimare, cand a fost sanctionat de instanta suprema cu diminuarea salariului timp de doua luni.

In urma acestei decizii, statul a fost condamnat la plata a 5.232 de euro catre Cristi Danilet. Reprezentantii Romaniei nu au fost de acord cu decizia si au atacat hotararea. Astfel, potrivit documentelor de la dosar, din partea Guvernului Romaniei au participat Oana Florentina Ezer – Agent, Laura Corina Iordache, Adriana Mihaela Barbieru si Claudiu Marian Dragusin.

Laura Corina Iordache este angajata a ministerului de Externe pe functia de secretar III la MAE, dar platita de Consiliul Europei.

Adriana Mihaela Barbieru este secretar II la MAE, Adjunct al Reprezentantului Permanent Romaniei pe langa Consiliul Europei, iar Claudiu Marian Dragusin este membru ales al CSM.

Astfel, un judecator al CSM a mers la Starsbourg sa apere o hotarare a instantei disciplinare din care face parte si se transforma in avocatul institutiei. Mentionam ca Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a fostului CSM a decis excluderea de trei ori din magistratura a lui Danilet, toate deciziile fiind desfiintate de instanta suprema. CSM putea desemna un consilier juridic sa participle la sedinta de judecata daca era necesar.

Postura de avocat a lui Dragusin este cel putin ciudata, daca ne gandim ca judecatorii din CSM au sanctionat un coleg, pe Ciprian Ghita de la Curtea de Apel Bucuresti, pe motiv ca practica avocatura clandestin, dupa ce si-a aparat plangerile facute fata de diversi indivizi sau institutii pe care le considera responsabile ca i-au cauzat prejudicii.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost infiintata la Strasbourg de catre statele membre ale Consiliului Europei in 1959 pentru a audia acuzatiile de incalcare a Conventiei Europene a Drepturilor Omului din 1950.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: