Corespondenta BBC: „Garzile de corp ale lui Georgescu m-au dat apoi la o parte si l-au bagat pe el in masina”
Romanii sunt inca uimiti de anularea in ultima clipa a alegerilor lor prezidentiale, dupa acuzatii de amestec „masiv” si „agresiv” al Moscovei pentru a distorsiona votul in care un candidat de extrema dreapta a fost propulsat de TikTok aproape de victorie, scrie, de la Bucuresti, corespondenta BBC pentru Europa de Est intr-o analiza in care ajunge la concluzia ca presupusele strategii folosite au exploatat nemultumiri reale ale romanilor.
Rusia neaga orice amestec in alegeri. Dar saptamana trecuta, intr-o miscare extrem de neobisnuita, agentiile de informatii de la Bucuresti au declasificat documente care detaliaza o operatiune majora de influenta folosind aplicatia de social media TikTok. Decizia a venit dupa o victorie soc in primul tur a lui Calin Georgescu, o figura de la extremitatea politicii romanesti. Curtea Constitutionala a oprit alegerile pe motive de securitate nationala, iar intregul proces va fi reluat anul viitor, rezuma BBC.
Dar in timp ce TikTok a amplificat in mod clar mesajele nationaliste, religioase si adesea bizare ale lui Georgescu, romanii insisi au fost cei carora le-a placut ceea ce a spus, adauga corespondentul BBC.
„Romaniei i-a trecut glontul pe la ureche”, spune Mircea Geoana, fost adjunct al secretarului general al NATO. „Daca Moscova poate face acest lucru in Romania, care este profund antiruseasca, inseamna ca o poate face oriunde”, avertizeaza fostul oficial al NATO. „Rusii sunt extrem de sofisticati. Dar este extrem de gresit sa credem ca toate acestea au fost doar din cauza Rusiei”, atrage atentia Geoana. „Exista un intreg cocktail de nemultumiri in societatea noastra”, adauga el, citat de news.ro.
In ceea ce ar fi trebuit sa fie ziua alegerilor, Georgescu a aparut in fata unei sectii de votare inchise pentru a denunta anularea votului drept „un abuz si o crima”. Flancat de garzi de corp, el a fost intampinat de o mana de fani si de scandari de genul „Georgescu presedinte”. Un barbat in halat alb si barba lunga flutura un steag urias. Un altul tinea o icoana mare de argint deasupra capului lui Georgescu, noteaza BBC.
„Oamenii de aici nu sunt multumiti de actualul regim. Ei nu au facut absolut nimic timp de 35 de ani. Doar cateva borduri noi, atata tot”, se plange Adriana, pensionara, in timp ce omul pe care si-l dorea presedinte disparea din peisaj in mijlocul unei aglomeratiei de camere si jurnalisti.
Pensia Adrianei a fost majorata in august, dar preturile din Romania continua sa creasca cu cel mai rapid ritm din Europa. „90% din aceasta crestere nu se va cunoaste din cauza inflatiei”, i-a spus ea jurnalistei BBC.
Saracia, in special discrepanta dintre viata rurala si cea urbana, este o cauza majora a resentimentelor de aici, alaturi de o perceptie a coruptiei din randul elitei, noteaza BBC.
„Acesta a fost un vot masiv de protest”, confirma Sorin Ionita de la Expert Forum Bucuresti. „Intrebarea este atunci: pentru cine votezi cand vrei sa protestezi? Cumva, TikTok a ajutat la aceasta canalizare catre Georgescu”, explica el.
Exista o respingere reala fata de cele doua partide principale care au dominat scena din Romania timp de ani de zile. Astfel, pe strazile Bucurestiului exista suspiciunea ca decizia judecatorilor de a anula votul s-ar putea sa fi fost determinata atat de politic, cat si de securitate. Chiar si cei care se temeau de un presedinte ca Georgescu – si credeau ca Rusia il sprijina – isi fac acum griji cu privire la precedentul care tocmai a fost creat pentru democratia romaneasca, noteaza BBC.
Cariera politica a lui Georgescu a inceput in cadrul politicii traditionale, la Ministerul de Externe. S-a mutat apoi catre extrema, unde se manifesta neincrederea fata de „Sistem” si teoriile conspiratiei. A negat existenta Covid, a pus la indoiala aterizarea pe Luna si sustine ca apa este altceva decat H2O. Toate acestea si-au gasit o audienta pe retelele sociale.
„Este ca un predicator, cu o Biblie in mana, si am crezut ca spune doar adevarul”, i-a marturisit corespondentei BBC un roman pe nume Ion Godin. El s-a referit la aspectul de lider de cult a lui Georgescu, care partial provine din rarele sale aparitii in public. Un videoclip de campanie in care apare calare pe un armasar alb galopand pe campuri ajuta, de asemenea. Dar mai e ceva care rezoneaza cu dl. Godin, noteaza Sarah Rainsford.
„El vorbeste despre drepturi si demnitate”, a spus interlocutorul ei. „Romanii pleaca in alte tari pentru a munci, dar noi avem atat de multe resurse aici. Lemn, cereale – iar solul nostru este foarte bogat. De ce ar trebui sa fim vagabonzi prin Italia?” adauga el.
Promisiunea revenirii suveranitatii si a mandriei nationale functioneaza bine. In plin scandal privind alegerile prezidentiale, partidele de extrema dreapta si-au dublat sprijinul in parlament la alegerile parlamentare. Cererile de anulare si a acestor alegeri au fost respinse.
Promisiunea lui Georgescu, in stilul lui Trump, de a face Romania „mare din nou” l-a ajutat sa obtina rezultate deosebit de bune in randul vastei diaspore romanesti. Multi dintre cei care au plecat pentru ca viata era atat de grea acum doar se descurca in strainatate, in loc sa prospere, arata BBC.
„Este corupt? E cu Putin? Nu, nu este. El este cu poporul. Cu Romania”, spune emfatica o tanara pe nume Raluca, recent intoarsa de la munca din Londra. „Georgescu este un patriot. El vrea pace, nu razboi, si asta vrem si noi”, adauga ea.
Dupa aproximativ zece minute, imbulzeala din jurul politicianului s-a risipit si corespondenta BBC a reusit sa se apropie de el. „M-am intrebat daca acum ii cheama pe oameni sa iasa in strada pentru a cere ca ‘lovitura de stat’ pe care a sustinut-o sa fie anulata?”, marturiseste ea. „Nu sunt aici sa protestez, am fost aici doar sa ma rog”, i-a raspuns misterios Georgescu, fara sa se opreasca din mers. „Garzile sale m-au dat apoi la o parte si l-au bagat pe el in masina”, povesteste Sarah Rainsford.
Nu exista niciun sentiment ca Georgescu s-ar fi stiut folosit de Moscova. El a ras de aceasta sugestie atunci cand Sarah Rainsford i-a pus intrebarea intr-un interviu acordat cu cateva zile mai inainte.
Dar multe dintre pozitiile sale declarate sunt utile Rusiei, noteaza corespondenta BBC.
„Nu poti fi foarte pro-rus in Romania, nu merge”, subliniaza analistul Sorin Ionita. „Dar fiecare punct din agenda lui Putin a facut parte din campania sa”, puncteaza el.
In ceea ce priveste Ucraina, de exemplu, Georgescu a spus BBC ca va opri imediat orice ajutor militar si va face presiuni pentru pace, dar nu a spus daca aceasta ar trebui sa fie in conditiile Kievului. El l-a numit pe Vladimir Putin un „patriot”.
Romanii sunt cu adevarat tematori sa nu fie implicati in razboiul din vecinatate: dronele rusesti s-au prabusit deja de mai multe ori peste granita, iar retorica escaladanta a lui Putin este ingrijoratoare. Iar campania lui Georgescu a mizat pe aceasta temere si a starnit resentimente fata de refugiati.
„Toti candidatii de extrema dreapta, inclusiv Georgescu, au inclus in bula lor de propaganda o felie din discursul de ura fata de Ucraina”, spune Brianna Caradja, mentionand afirmatii false despre copiii refugiati care primesc ajutoare de stat uriase, mai mari decat localnicii.
Brianna Carajda a aranjat livrari mari de ajutoare in Ucraina de la inceputul invaziei la scara larga, dar donatiile din partea intreprinderilor si a magazinelor s-au diminuat pe masura ce climatul politic a devenit mai ostil. „Primesc amenintari. Au crescut de la primul tur al alegerilor”, marturiseste Brianna. „Sunt cuvinte pe care nu le auzeam inainte, cum ar fi „tradator”. Este un cuvant foarte greu, mai ales cand iti dai seama ca acesti oameni sunt de extrema dreapta”, a declarat ea pentru BBC.
Raportul serviciilor de informatii privind alegerile enumera „incurajarea nemultumirii” fata de sustinerea Ucrainei ca fiind unul dintre aspectele razboiului hibrid al Rusiei impotriva Romaniei. Face parte din categoria „Dezinformare si propaganda”, mentioneaza BBC.
Insistenta lui Calin Georgescu ca a cheltuit „zero” (lei) pentru diseminarea mesajului sau electoral este, de asemenea, sub investigatie acum. Un individ ar fi cheltuit aproape 400.000 de dolari pentru a promova continut online legat de fostul candidat, care sustine ca nu il cunoaste. Autoritatile au perchezitionat locuinta acestui misterios binefacator, Bodgan Peschir, si au chemat la audieri si persoane influente de pe internet.
Unii au recunoscut ca au fost platiti pentru a mentiona alegerile in videoclipuri in care, de obicei, promovau detergenti sau rujuri. Aceste postari politice au fost apoi inundate cu hashtaguri precum #votamcalingeorgescu.
Campania fara o identificare clara este interzisa atat de TikTok, cat si de legea electorala din Romania.
Surse din cadrul procuraturii sugereaza ca va fi complicat sa se demonstreze cazul, deoarece serviciile secrete romanesti au facut publice anterior afirmatiile lor privind interferenta Rusiei. Chiar si Georgescu pare sa fi sters acum toate videoclipurile de pe contul sau oficial TikTok, mentioneaza BBC.
Dar sustinatorii sai nu au plecat nicaieri, constata BBC. „Cineva vrea ceva bun pentru tara sa si nu ii vor permite sa faca asta”, crede Raluca, sigura ca acest candidat pentru care a votat nu va mai avea voie sa candideze din nou. „Poate va fi in inchisoare peste cateva luni si pentru ce? Pentru nimic”, a spus ea pentru BBC. „Ne simtim pierduti acum, fara speranta”, marturiseste interlocutoarea.
Oprirea socanta a alegerilor a fost urmata de apeluri la calm, nu de proteste de strada – si asta tine pana acum. Dar Mircea Geoana crede ca Romania era „pe marginea prapastiei” cand a intervenit Curtea Constitutionala. „Am castigat ceva timp. Dar exista o furie reala aici. Si daca nu facem ceva, s-ar putea sa se repete”, este avertismentul lui cu care se incheie reportajul BBC.