Presedintia poloneza a UE se va concentra pe energie, aparare si securitate economica

externe

Steaguri poloneze

Energia, apararea si securitatea economica vor fi in fruntea agendei UE in cadrul viitoarei presedintii rotative de sase luni a Consiliului, care incepe in ianuarie 2025, a declarat luni ambasadorul Poloniei la UE, Agnieszka Bartol, relateaza Euronews.

Bartol a prezentat o agenda „foarte ambitioasa” pentru a aduce o oarecare stabilitate in vremuri de mari schimbari si provocari, odata cu sosirea lui Trump la Casa Alba, o noua Comisie a UE si razboiul in curs din Ucraina.

Presedintia de la Varsovia isi propune sa lucreze pe sapte dimensiuni diferite ale securitatii, de la securitatea externa si interna la competitivitate, calitatea alimentelor, medicamentele esentiale si preturile accesibile la energie.

In ceea ce priveste acestea din urma, presedintia poloneza intentioneaza sa analizeze modul de reducere a costurilor pentru intreprinderi si cetateni, cu un accent clar pe asigurarea securitatii aprovizionarii si a diversificarii si independentei energetice.

In raportul lui Mario Draghi privind competitivitatea s-a estimat ca UE trebuie sa mobilizeze 500 de miliarde de euro in plus pentru aparare in urmatorul deceniu pentru a tine pasul cu concurenti precum SUA si China.

Cheltuielile europene pentru aparare au atins un record de 279 de miliarde de euro in 2023, dar estimarile arata ca vor fi necesari mai multi bani pentru a acoperi lipsurile de finantare si pentru a investi in noi proiecte, cum ar fi scutul european de aparare aeriana.

„S-a schimbat fundamental mentalitatea (la nivelul UE)”, a spus Bartol, adaugand ca acum „vorbim despre o noua finantare pentru aparare, care era tabu in urma cu cativa ani”.

Fondurile alocate pentru aparare in bugetul UE 2021-2027 se ridica la aproximativ 10 miliarde EUR, iar urmatorul buget pe termen lung al UE, cunoscut sub numele de Cadrul Financiar Multianual (CFM), nu va incepe pana in 2028, platile incepand cu un an mai tarziu in cel mai bun caz.

Bartol a sustinut ca bugetul UE, in ciuda importantei sale cruciale, nu poate fi principalul instrument de crestere a capacitatilor de aparare ale Europei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: