O noua sursa uriasa de energie. Rocile super fierbinti de 374 °C din scoarta terestra ar putea detrona combustibilii fosili pentru totdeauna, oferind energie curata

life

geotermal

Pe masura ce lumea se indreapta catre surse de energie regenerabila, energia geotermala apare ca o sursa care schimba jocul ascunsa sub suprafata pamantului, relateaza Interesting Engineering.

Centralele geotermale tipice valorifica caldura de la suprafata Pamantului. Dar acum, oamenii de stiinta isi indreapta atentia catre o sursa, mai puternica: roca super fierbinte.

O noua analiza a cercetatorilor de la Universitatea Cornell si a celor de la Clean Air Task Force (CATF) evidentiaza potentialul rocilor super fierbinti ca sursa semnificativa de energie regenerabila. Acest lucru ar putea oferi energie abundenta, fiabila si rentabila.

Analiza noteaza ca tehnologiile avansate ar putea face ca energia din roci superfierbinte sa fie accesibila pentru sistemele geotermale din orice locatie.

„Prin inovare, energia rocilor superfierbinte ar putea avea potentialul de a furniza energie de baza pe termen lung, scalabila si regenerabila in multe mai multe locuri din lume, la o scara si un cost echivalent cu combustibilii fosili”, se arata in document.

Sursele traditionale de energie geotermala sunt limitate la zonele cu flux ridicat de caldura in apropierea suprafetei Pamantului – de obicei la marginea placilor tectonice.

Cu toate acestea, tehnologiile mai noi urmaresc sa obtina energie geotermala in mai multe locatii, utilizand energia rocilor super fierbinti.

Rocile super fierbinti sunt roci situate adanc in scoarta terestra, a caror temperatura depaseste 374 de grade Celsius.

Sistemele de roci super fierbinti implica forarea in scoarta terestra la adancimi de 10-15 km. Apa este injectata in aceste roci fierbinti, incalzita si apoi returnata la suprafata sub forma de abur. Acest abur poate fi folosit pentru a genera electricitate sau a produce hidrogen.

„Spre deosebire de alte tehnologii de energie regenerabila usor scalabile, aspectele foarte specifice ale productiei de energie geotermala introduc riscuri care au reprezentat un obstacol major in dezvoltarea comerciala”, a declarat Seth Saltiel, coautor al analizei, in comunicatul de presa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: