Guvernul de la Tokio le ofera lucratorilor o saptamana de lucru de patru zile pentru a creste rata natalitatii si timpul petrecut cu familia
Capitala japoneza urmeaza sa introduca o saptamana de lucru de patru zile pentru angajatii guvernamentali, in cel mai recent efort de a ajuta mamele care lucreaza si de a creste rata natalitatii, aflata in declin, potrivit CNN.
Guvernul Metropolitan din Tokio spune ca noul aranjament, care incepe in aprilie, ar putea acorda angajatilor trei zile libere in fiecare saptamana. Acesta a anuntat separat o alta politica care le va permite parintilor cu copii in clasele I-III sa termine ziua de munca mai devreme, dar in schimbul unei parti a salariului.
„Vom revizui stilurile de lucru… cu flexibilitate, asigurandu-ne ca nimeni nu trebuie sa renunte la cariera din cauza unor evenimente, cum ar fi nasterea sau ingrijirea copilului”, a declarat guvernatorul Tokio Yuriko Koike.
„Acum este momentul ca Tokyo sa ia initiativa de a proteja si imbunatati vietile, mijloacele de trai si economia poporului nostru in aceste vremuri dificile pentru natiune”, a adaugat ea.
Rata fertilitatii din Japonia, care a cunoscut o scadere abrupta de multi ani, a atins un alt minim record in iunie, chiar daca guvernul a intensificat eforturile de a incuraja tinerii sa se casatoreasca si sa intemeieze familii.
Anul trecut au fost inregistrate doar 727.277 de nasteri, rata fertilitatii – numarul de copii pe care o femeie ii are de-a lungul vietii – scazand la un nou minim de 1,2, potrivit Ministerului Sanatatii, Muncii si Bunastarii. Pentru ca o populatie sa ramana stabila, are nevoie de o rata de fertilitate de 2,1.
Guvernul japonez a facut presiuni pentru o serie de politici „acum sau niciodata” pentru a inversa criza populatiei, inclusiv oferirea de concedii de paternitate, in timp ce alte guverne locale au introdus si masuri pentru imbunatatirea conditiilor de munca.
Multi sociologi atribuie rata natalitatii in continua scadere cultului muncii in Japonia si cresterii costului vietii. Orele obositoare au reprezentat de multa vreme o problema pentru companiile din Japonia, unde lucratorii sufera adesea de burn out.
Ca si in alte tari, femeile sunt adesea sub presiune sa aleaga intre cariera sau familie, dar cultura unica a orelor suplimentare din Japonia face ca sarcina si cresterea copiilor sa fie deosebit de descurajate.
De fapt, potrivit Bancii Mondiale, diferenta de gen in participarea fortei de munca a tarii, care a fost de 55% pentru femei si 72% pentru barbati anul trecut, este mai mare decat alte tari cu venituri mari.
Trecerea la o saptamana de lucru de patru zile a starnit un interes tot mai mare in Occident, unde unele companii incep sa exploreze orele comprimate ca o modalitate de a atrage talente care cauta un echilibru mai bun intre viata profesionala si viata privata. Unele studii au aratat ca aceasta saptamana scurta creste bunastarea si productivitatea lucratorilor.
Dar ideea este inca vazuta ca fiind radicala pentru companiile japoneze, care adesea echivaleaza timpul petrecut la job cu loialitatea fata de companie.
Tokio nu este singurul oras din Asia care pune in aplicare politici mai favorabile familiei. La inceputul acestui an, Singapore a introdus noi linii directoare care cer tuturor firmelor sa ia in considerare cererile angajatilor pentru aranjamente flexibile de lucru. Aceasta ar putea include saptamani de patru zile sau ore flexibile.