Proteste in Georgia dupa ce guvernul a suspendat discutiile privind aderarea la UE pana in 2028
Partidul de guvernamant din Georgia a declarat joi ca tara va suspenda discutiile privind aderarea la Uniunea Europeana pana in 2028, refuzand totodata granturile bugetare de la Bruxelles, oprind efectiv cererea de aderare la bloc, un obiectiv national de lunga durata, potrivit Reuters.
Ca raspuns, mii de protestatari pro-UE au blocat strazile din capitala, in timp ce presedintele tarii a acuzat guvernul ca, prin aceasta miscare, a declarat „razboi” propriilor oameni.
Blocul de guvernare Visul Georgian a acuzat UE de „o cascada de insulte”, spunand intr-o declaratie ca foloseste perspectiva discutiilor de aderare pentru a „santaja” tara si pentru a „organiza o revolutie in tara”.
Drept urmare, „am decis sa nu punem pe ordinea de zi problema deschiderii negocierilor cu Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2028. De asemenea, refuzam orice grant bugetar de la Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2028”.
Tara din Caucazul de Sud, cu o populatie de 3,7 milioane, are scopul de aderare la UE scris in constitutia sa si a fost in mod traditional printre cele mai pro-occidentale dintre statele succesoare ale Uniunii Sovietice.
Relatiile Georgiei cu Bruxelles-ul s-au deteriorat brusc in ultimele luni, pe fondul acuzatiilor UE de autoritarism si tendinte pro-ruse. UE a spus deja ca cererea Georgiei este inghetata.
Visul Georgian spune ca nu este pro-rus si ca este dedicat democratiei si integrarii in Occidentul. Desi spune ca inca vrea sa adere la UE in cele din urma, in ultimii ani s-a angajat in repetate randuri in certuri diplomatice cu Bruxelles-ul, in timp ce consolideaza legaturile cu Rusia vecina.
Nu a existat niciun comentariu oficial imediat din partea UE cu privire la declaratia partidului. Dar un oficial al UE a spus ca impactul miscarii de joi a fost urias, adaugand ca guvernul face ceea ce UE se temuse si sperase ca nu.
Sondajele de opinie arata ca aproximativ 80% dintre georgieni sustin aderarea la UE, iar steagul blocului flutura alaturi de drapelul national pe aproape toate cladirile guvernamentale din tara.
Opozitia pro-occidentala din Georgia a reactionat cu furie la anunt, in timp ce cateva mii de protestatari s-au adunat in fata parlamentului si a sediului partidului de guvernamant, blocand drumurile. Presa locala a relatat ca proteste au izbucnit in mai multe orase de provincie.
Giorgi Vashadze, un lider proeminent al opozitiei, a scris pe Facebook: „guvernul autoproclamat, ilegitim, a semnat deja legal tradarea Georgiei si a poporului georgian”.
Presedintele Salome Zourabichvili, un critic pro-UE al Visului Georgian ale carui puteri sunt in mare parte ceremoniale, a spus ca partidul de guvernamant „nu a declarat pace, ci razboi impotriva propriului popor, trecutului si viitorului sau”.
Mandatul lui Zourabichvili se incheie in decembrie, iar Visul Georgian a nominalizat un fost parlamentar cu opinii anti-occidentale dure pentru a o inlocui.
Opozitia spune ca alegerile din octombrie, in care rezultatele oficiale au oferit blocului Visul Georgian aproape 54% din voturi, au fost frauduloase si a refuzat sa-si ocupe locurile. Tarile occidentale au cerut o ancheta cu privire la presupusele incalcari.
Atat Visul Georgian, cat si comisia electorala a tarii spun ca alegerile au fost libere si corecte.
Joi mai devreme, prim-ministrul georgian Irakli Kobakhidze (foto) le-a spus jurnalistilor ca aderarea la UE ar putea dauna economiei Georgiei, deoarece ar fi necesar ca Tbilisi sa anuleze acordurile in care a fost ridicata viza si acordurile comerciale cu alte tari.
UE a acordat Georgiei statutul de candidat in decembrie 2023, dar a spus ca o serie de legi adoptate de atunci de Visul Georgian, inclusiv restrictii privind „agentilor straini” si a drepturilor LGBT, sunt autoritare, de inspiratie rusa si obstacole in calea aderarii la UE.
Criticii straini si interni ai Visului Georgiei spun ca partidul, care este vazut ca fiind dominat de fondatorul sau miliardar, fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili, indreapta Georgia inapoi spre Moscova, fata de care si-a castigat independenta in 1991.
Rusia si Georgia nu au avut relatii diplomatice oficiale de la razboiul din 2008, dar au avut recent o apropiere limitata, Moscova ridicand interdictia zborurilor catre Georgia si renuntand la un regim strict de vize pentru georgienii care lucreaza in Rusia.
Sondajele de opinie arata ca celor mai multi georgieni nu le place Rusia, care continua sa sustina doua regiuni separatiste ale Georgiei si a invins Tbilisi intr-un razboi de cinci zile in 2008.
Vorbind joi intr-o vizita in Kazahstan, presedintele rus Vladimir Putin a laudat „curajul si caracterul” de care a spus ca autoritatile georgiene au dat dovada in adoptarea legii privind agentii straini, pe care criticii interni au comparat-o cu legislatia rusa.