Liderii europeni vorbesc din nou despre trimiterea de trupe in Ucraina. Franta si Marea Britanie iau in calcul sa conduca un contingent militar european
Marea Britanie si Franta nu exclud sa conduca un contingent militar european in Ucraina, relateaza Le Monde. Totul din cauza riscurilor aparute dupa victoria lui Donald Trump la alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii.
Potrivit surselor publicatiei, discutiile despre trimiterea trupelor occidentale si a companiilor private de aparare in Ucraina s-au intensificat din nou. Detaliile dezbaterii pe aceasta tema sunt secrete, dar s-au intensificat dupa victoria lui Trump in alegeri.
Le Monde aminteste ca presedintele francez Emmanuel Macron a venit pentru prima data cu ideea de trimite trupe europene in Ucraina in februarie. Aceasta pozitionare a provocat o opozitie puternica din partea unor tari europene, conduse de Germania. In acelasi timp, acest scenariu nu a fost ingropat.
„Conform informatiilor noastre, scenariul chiar a fost reinviat in ultimele saptamani odata cu vizita prim-ministrului britanic Keir Starmer in Franta”, adauga ziarul.
O sursa militara a spus ca intre Londra si Paris sunt in desfasurare negocieri privind cooperarea in domeniul apararii, in special, cu scopul de a crea un nucleu solid de aliati in Europa, cu accent pe Ucraina si securitatea europeana.
In plus, Le Monde aminteste ca saptamana trecuta, intr-un interviu acordat BBC, ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Noel Barrault, le-a cerut partenerilor occidentali „sa nu stabileasca sau sa exprime linii rosii” in sprijinul lor pentru Ucraina. Totodata, raspunzand la o intrebare despre posibilitatea de a trimite trupe occidentale in tara, el a spus: „Nu excludem nicio varianta”.
Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a aratat la o sedinta de informare ca tarile terte si-ar putea implica armata in razboiul din Ucraina, avand in vedere prezenta soldatilor nord-coreeni in zona ostilitatilor.
Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis considera ca ajutorul trimis Rusiei de catre Coreea de Nord necesita o actiune mai decisiva din partea partenerilor Ucrainei. In acelasi timp, ministrul de externe lituanian a adaugat ca Europa continua sa actioneze pasiv. Cu toate acestea, el are incredere in capacitatea aliatilor Ucrainei de a lua toate masurile proactive necesare pentru a rezolva conflictul.