Franta si Marea Britanie strang randurile impotriva „putinizarii” lumii. „Vom face tot ce este necesar”

externe

Sefii diplomatiilor din Marea Britanie si Franta, David Lammy si Jean-Noel Barrot, s-au intalnit vineri, in prima vizita bilaterala la Londra a unui ministrul francez de externe din ultimii de sase ani. Cei doi s-au intalnit pentru a reafirma angajamentul celor doua tari de a lupta impotriva „putinizarii” lumii, conform inews.co.uk

In discutia cu omologul francez, ministrul britanic de externe a evidentiat ca relatia dintre cele doua tari este „lunga si rezistenta, calda si profunda”, in pofida timpului care a trecut de la ultima intalnire bilaterala la acest nivel, in 2018, in perioada in care executivul de la Londra era condus de premierul conservator Theresa May.

Potrivit declaratiilor facute presei chiar inainte de inceperea intrevederii, intalnirea subliniaza „angajamentul guvernului laburist de a restabili (relatiile) cu partenerii europeni”.

La randul sau, Jean-Noel Barrot a apreciat ca, „intr-o perioada in care lumea este lovita de revenirea brutalitatii, Franta si Regatul Unit stau alaturi pentru a apara justitia, dreptul international si pentru a fi actori pentru pace, apararea multilateralismului si securitate”.

Ministrul francez a sustinut ca cele doua tari au o mare dorinta comuna de a-si aprofunda relatiile bilaterale, in urma recentei calatorii a premierului britanic, Keir Starmer, la Paris pentru a participa la marcarea Zilei Armistitiului.

Intr-un articol comun publicat vineri pe site-ul de stiri inews.co.uk, cei doi ministri au declarat ca Franta si Regatul Unit vor rezista „putinizarii” lumii, pe care, in opinia lor, presedintele rus Vladimir Putin vrea sa o realizeze pentru a „rescrie ordinea internationala”.

„Regatul Unit si Franta nu ii vor permite sa faca acest lucru. Impreuna cu aliatii nostri, vom face tot ce este necesar pentru a pune Ucraina in cea mai buna pozitie pentru a obtine o pace justa si durabila”, au scris Lammy si Barrot.

In articol este exprimata opinia ca riscurile politicii externe a presedintelui Putin nu afecteaza doar securitatea europeana, ci intreaga lume, deoarece urmareste sa creeze precedentul ca tarile isi pot invada vecinii cu impunitate totala.

Ca o consecinta a acestei „putinizari” globale, Coreea de Nord isi sporeste eforturile de destabilizare a Asiei, incepand cu vecinul sau sudic, iar Iranul tulbura Orientul Mijlociu prin aliatii sai, refuzand in acelasi timp sa puna capat programului sau nuclear, se mai arata in articol.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: