Singura tara din UE in care inflatia s-a mentinut la zero. Rata inflatiei in zona euro a crescut la 2%, in Belgia este cea mai ridicata
Cresterea preturilor la alimente si a costurilor energiei au alimentat inflatia in zona euro in octombrie. Cu toate acestea, diferentele dintre tarile individuale sunt mari. Preturile de consum au crescut cu 2% fata de aceeasi luna a anului trecut, conform unei a doua estimari a biroului de statistica Eurostat din Luxemburg. In septembrie, rata inflatiei fusese de 1,7 %. Comparativ cu luna precedenta, preturile de consum au crescut cu 0,3%, relateaza Tagesschau.
Cresterea inflatiei poate fi explicata prin evolutia preturilor la servicii si alimente. Fiecare dintre ele a crescut cu o rata peste medie. In schimb, pretul energiei a scazut de la an la an in octombrie. Inflatia de baza, excluzand preturile volatile la energie, alimente si bauturi, a ramas la 2,7% in octombrie. In opinia multor economisti, inflatia de baza reprezinta tendinta inflatiei mai bine decat rata globala.
Cele mai scazute rate anuale ale inflatiei in octombrie au fost inregistrate in Slovenia (0,0%), Lituania si Irlanda (0,1 % fiecare). Cele mai mari rate anuale au fost inregistrate in Belgia si Estonia (4,5%). In Germania, rata inflatiei a fost de 2,4%, conform indicelui european al preturilor de consum.
Valoarea actuala de 2,0 la suta corespunde acum exact tintei vizate de Banca Centrala Europeana (BCE), pe care reprezentii bancii din Frankfurt il considera ideal pentru zona euro. BCE a scazut deja rata cheie a dobanzii de trei ori in acest an. Presedintele BCE, Christine Lagarde, considera ca tinta de inflatie va fi atinsa in mod sustenabil in cursul anului viitor. Majoritatea expertilor se asteapta la o noua reducere a dobanzii in decembrie.