SGR: de la un sistem local, la un model de buna practica in Europa
![Returo](https://dev.aktual24.ro/wp-content/uploads/2024/11/returo-610x425.png)
La aproape un an de la lansarea sa, Sistemul de Garantie-Returnare (SGR), unul dintre cele mai ample si complexe proiecte de circularitate din Romania si din regiune, poate fi considerat un instrument practic de educatie pentru mediu pe care romanii il au la dispozitie.
Angrenand o populatie de 19 milioane de oameni si peste 80.000 de comercianti, SGR intervine integrat – pe palierele de educatie si infrastructura – reprezentand totodata si cea mai buna solutie pentru colectare in vederea reciclarii, pe care romanii o pot aplica respectand trei pasi: cumpararea produsului in ambalaj cu garantie, returnarea ambalajului si recuperarea garantiei. Iar vestea buna este ca, potrivit studiului realizat in randul consumatorilor de catre firma de cercetare de piata Kantar, pentru RetuRO, in luna septembrie, cei trei pasi de urmat pentru utilizarea Sistemului de Garantie-Returnare sunt cunoscuti de peste 90% dintre participantii la studiu.
„Din perspectiva consumatorilor, scopul nostru este sa schimbam obiceiurile post-consum, incurajand returnarea ambalajelor si asigurandu-ne ca acestea sunt deturnate de la groapa si nu ajung sa polueze mediul. Credem, de asemenea, ca incurajarea consumatorilor prin recuperarea garantiei contribuie la dezvoltarea de practici sustenabile pe termen lung. Se stie ca, pentru a schimba un obicei, este nevoie de timp si, de aceea, incercam in mod constant sa educam si sa informam cetatenii despre acest sistem, facandu-i totodata constienti de faptul ca simplul gest de a returna ambalajele prin Sistemul de Garantie-Returnare face o diferenta imensa”, spune Gemma Webb, CEO si presedinte al directoratului RetuRO SGR.
![](https://www.aktual24.ro/wp-content/uploads/2024/11/returo2.png)
Faptul ca romanii privesc Sistemul de Garantie-Returnare drept un mijloc de educatie practica pentru protejarea mediului este demonstrat si de studiul Kantar, care arata ca printre cei mai importanti factori care ii determina pe romani sa foloseasca SGR se numara – alaturi de infrastructura relativ bine dezvoltata si procesul facil de returnare a ambalajelor – si motivatia de a diminua cantitatea de ambalaje reciclabile care este aruncata in natura. Mai mult, acelasi studiu scoate in evidenta faptul ca 5 din 10 romani folosesc Sistemul de Garantie-Returnare o data pe saptamana sau chiar mai des, ceea ce indica deschiderea populatiei fata de adoptarea pe scara tot mai mare a SGR.
Odata cu cresterea apetitului romanilor pentru utilizarea cu frecventa mai mare a Sistemului de Garantie-Returnare, creste insa si necesitatea dezvoltarii infrastructurii de puncte de returnare de proximitate atat in mediul urban, cat si in mediul rural, de altfel una dintre directiile strategice viitoare ale RetuRO. In plus, este necesara deschiderea unor noi centre de sortare-numarare pentru a face fata ratelor de returnare ridicate (81% in septembrie 2024 si 84% in octombrie). In prezent, exista 7 astfel de centre care au creat in total peste 800 de locuri de munca verzi in regiunile Cluj, Timis, Brasov, Ilfov, Bacau, Dolj si Prahova. In urmatoarele luni, alte 2 noi centre vor fi deschise in judetele Bihor si Constanta, iar reteaua de puncte de returnare va fi extinsa.
![](https://www.aktual24.ro/wp-content/uploads/2024/11/returo3.png)
Romania, exemplu de circularitate in UE
Complexitatea si acoperirea geografica ofera sistemului din Romania un caracter unic, ceea ce il transforma intr-un potential reper global in materie de bune practici. SGR este cel mai mare sistem complet integrat la nivel global si al doilea ca marime din Europa, dupa Germania. Astfel, sistemul implementat in Romania devine un punct de referinta pentru alte tari din Uniunea Europeana care urmeaza sa integreze sisteme similare. „Sa luam exemplul Romaniei, unde economia circulara incepe sa prinda contur. Datorita proiectelor precum RetuRO, Romania se poate mandri la ora actuala cu unul dintre cele mai mari sisteme SGR din Europa”, a declarat Ursula von der Leyen, Presedintele Comisiei Europene, in luna octombrie cu ocazia Climate Change Summit 2024. Astfel, datorita SGR, Romania demonstreaza ca joaca un rol activ in construirea unui viitor sustenabil atat la nivel local, cat si global.
Cele peste 2,7 miliarde de ambalaje returnate de romani in primele 11 luni de functionare a sistemului au ajuns in centrele de sortare RetuRO, iar de aici pe liniile instalatiilor de reciclare. Pana astazi, peste 175.000 de tone de ambalaje din plastic, sticla si metal au reintrat in circuitul lor firesc si sustenabil, urmand traseul reciclarii in vederea obtinerii de noi ambalaje. „Prin RetuRO, am creat o structura organizationala ce reuneste rezilienta si adaptabilitatea si care subliniaza angajamentul nostru de a dezvolta initiativele de reciclare din Romania prin intermediul SGR”, mai spune Gemma Webb.
Efortul colectiv si asumarea angajamentului de a genera un impact pe termen lung au fost considerati factori esentiali pentru succesul SGR. Progresele de pana acum s-au bazat in mod decisiv pe sprijinul si participarea constanta a tuturor partilor implicate – consumatori, producatori, retaileri, autoritati, reciclatori – oferind un bun exemplu de cooperare intre industrii si intre diverse parti interesate in vederea asigurarii unui viitor mai verde pentru Romania si a transmiterii unei mosteniri de durata catre generatiile tinere.
![](https://www.aktual24.ro/wp-content/uploads/2024/11/returo4.png)