Politia Romana, operatiune fara precedent la nivel national: Peste 1.000 de perchezitii si 342 de mandate de aducere in cinci zile
Politia Romana a desfasurat o actiune de amploare, denumita “Operatiunea JUPITER”, intre 21 si 25 octombrie, marcand una dintre cele mai extinse actiuni de acest tip organizate la nivel national.
In doar cinci zile, politistii au efectuat peste 1.000 de perchezitii domiciliare si au emis 342 de mandate de aducere pentru persoane suspecte de implicare in diverse activitati ilegale, intr-un efort concertat de combatere a criminalitatii economico-financiare si judiciare.
Actiunea a avut ca obiectiv destructurarea retelelor infractionale implicate in infractiuni de evaziune fiscala, contrabanda, inselaciune, nerespectarea regimului armelor si infractiuni legate de protectia mediului.
In cadrul operatiunii, 57 de persoane au fost supuse masurilor preventive, dintre care 31 au fost retinute, doua arestate preventiv, iar alte 23 au fost plasate sub control judiciar.
Autoritatile au aplicat masuri asiguratorii in valoare de peste 86 de milioane de lei pentru recuperarea prejudiciilor cauzate prin activitatile ilegale.
Oamenii legii au confiscat aproape 15.000 de articole vestimentare si peste 7.000 de parfumuri contrafacute, cu o valoare totala estimata de 8,1 milioane de lei, sume mari de bani in numerar, inclusiv 1,4 milioane de lei si 230.000 de euro, arme letale si neletale, 89 de trofee de vanat si echipamente de vanatoare.
Chestorul Aurel Dobre, directorul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice, a declarat duminica, intr-o conferinta de presa, ca “Operatiunea JUPITER” a urmarit nu doar destructurarea gruparilor infractionale, ci si recuperarea prejudiciilor, prin aplicarea unor masuri asiguratorii substantiale.
Operatiunea a cuprins si actiuni impotriva infractiunilor de mediu si braconajului. In urma celor 67 de perchezitii efectuate in dosare legate de aceste infractiuni, politistii au confiscat 50 de tone de deseuri periculoase si nepericuloase provenite din dezmembrarea ilegala a vehiculelor, aproape 250 de tone de vehicule scoase din uz si 765 de litri de deseuri periculoase, 89 de trofee de vanat, 303 kg de carne de vanat si echipamente de vedere pe timp de noapte, utilizate pentru vanatoare ilegala.
In urma perchezitiilor, autoritatile au mai confiscat 24.000 de euro si 141.500 de euro susceptibili a fi falsi, si aproape 180.000 de lei, 1.300 de litri de alcool si 608 metri cubi de agregate minerale, alaturi de peste 70 de tone de deseuri provenite din diverse activitati ilegale.
Operatiunea a fost desfasurata sub coordonarea Parchetului General si a Inspectoratului General al Politiei Romane, iar in cadrul acesteia au fost implicate multiple structuri centrale si teritoriale, inclusiv Directia de Investigare a Criminalitatii Economice, Directia de Ordine Publica, Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase, si Directia de Investigatii Criminale.