60 de europarlamentari ii cer Ursulei von der Leyen sa renunte la ora de vara. Masura s-ar putea aplica de anul viitor

news

Intr-o scrisoare catre presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, peste 60 de europarlamentari cer renuntarea la ora de vara, transmite sambata Euronews si TVP (Televiziunea poloneza)

Petitia, consultata de agentiile citate explica faptul ca sistemul actual este depasit, iar renuntarea la schimbarea orei de doua ori pe an este in concordanta cu angajamentul Uniunii Europene in favoarea simplificarii, reducand stresul inutil pentru cetateni si facand viata de zi cu zi mai usoara in cele 27 de state membre.

Europarlamentarii semnatari cer Comisiei sa ia in considerare problema cat mai rapid.

„Este timpul sa punem capat schimbarii bianuale a ceasului, care s-a dovedit ca are efecte negative asupra sanatatii, bunastarii si sigurantei”, a declarat europarlamentarul Sean Kelly (Irlanda/Partidul Popular European) intr-o declaratie, alaturi de scrisoarea trimisa presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Exista un acord larg in intregul spectru politic ca schimbarea ceasului trebuie sa se incheie… este o masura practica si populara”, a adaugat Kelly, a carui scrisoare este cosemnata de fostul prim-ministru al Estoniei Juri Ratas, presedintele Comitetului de Sanatate Adam Jarubas (Polonia/PPE) si deputati din Germania, Spania si Italia, acoperind toate grupurile politice ale Parlamentului European.

Presedintia ungara a Uniunii a comunicat ca nu va promova subiectul in mandatul sau, care se incheie la sfarsitul anului.

Sambata noaptea, in UE se dau ceasurile inapoi cu o ora, revenindu-se la ora standard, dupa cea de vara.

O consultare cu privire la practica efectuata de Comisie in 2018 a generat un record de 4,6 milioane de raspunsuri, dintre care 84% au fost in favoarea abolirii schimbarii orei.

Presedintele de atunci al Comisiei, Jean-Claude Juncker, a anuntat ulterior ca schimbarea orei va lua sfarsit chiar in acel an, insa pentru confirmarea oficiala toate statele membre trebuie sa se puna de acord daca vor utiliza permanent ora de iarna (standard) sau cea de vara, iar cum nu s-a ajuns la o astfel de intelegere, problema a ramas fara rezolvare.

Von der Leyen a preluat mandatul in anul urmator, apoi a sosit pandemia Covid, iar planurile s-au blocat.

Un studiu realizat in 2017 pentru Parlament a constatat ca impactul schimbarii ceasurilor asupra bioritmului uman este „mai sever decat se credea anterior”, in timp ce beneficiile sau dezavantajele pentru sectoare precum agricultura sunt neconcludente.

In Marea Britanie si Germania, ora de vara a fost introdusa pentru a ajuta la economisirea consumului de carbune inca din timpul Primului Razboi Mondial – desi cercetari mai recente au descoperit ca s-au realizat economii nesemnificative de energie in aceasta activitate.

Practica de a schimba ceasurile pentru a valorifica lumina naturala dateaza de cateva decenii si este stabilita in prezent de o directiva a UE din 2001.

Conform legii din 2001, ceasurile se intorc la ora 1:00 GMT in aceasta ultima duminica din octombrie, pentru a fi reinaintate in ultima duminica din martie.

Contactat de Euronews, un purtator de cuvant al Comisiei a spus ca mingea se afla inca in terenul Consiliului UE, care reprezinta statele membre si nu a ajuns inca la o pozitie cu privire la propunerea din 2018.

Comisia a concluzionat anterior ca, „statele membre sunt cel mai bine plasate pentru a decide daca doresc sa pastreze permanent ora de vara sau de iarna”, a spus purtatorul de cuvant.

Polonia vrea sa promoveze aceasta masura pe timpul presedintiei Consiliului UE din 2025

Partidul Popular Polonez (PSL) a anuntat vineri ca intentioneaza sa faca din ajustarea orei din acest weekend ultima in Europa.

Krzysztof Paszyk, deputat PSL si ministru adjunct al dezvoltarii economice si tehnologiei, a declarat ca este de ajuns.

„Vrem sa facem o declaratie astazi”, l-a citat agentia de presa de stat poloneza PAP. „Ne vom folosi de presedintia poloneza a UE, care incepe la 1 ianuarie 2025, pentru a iesi din acest impas… Il observam de multi ani, in ciuda eforturilor deputatilor polonezi”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: