Ora de iarna 2024. Romania schimba ceasurile, dar incertitudinea europeana ramane

news

Ora de iarna

Romania va trece la ora de iarna in noaptea de 26 spre 27 octombrie 2024, cand ceasurile vor fi date inapoi cu o ora, astfel incat ora 04:00 devine ora 03:00.

Romania va reveni la o diferenta de doua ore fata de Ora Universala (GMT), in comparatie cu diferenta de trei ore care se mentine pe perioada orei de vara. Aceasta va permite o ora suplimentara de somn si va transforma duminica respectiva in cea mai lunga zi din an, informeaza Parlamentul European.

Controversa in jurul schimbarii sezoniere a orei a luat amploare dupa ce, in 2019, Parlamentul European a votat pentru eliminarea acestei practici. Eurodeputatii au aprobat un proiect care prevedea renuntarea la ajustarea orei in timpul verii si iernii, cu intentia ca tarile membre sa aleaga permanent fie ora de vara, fie cea de iarna. Cu toate acestea, implementarea masurii a fost amanata, iar decizia finala ramane in continuare in suspans.

Una dintre principalele probleme intampinate la nivelul Uniunii Europene a fost lipsa unui consens intre cele 27 de state membre. Fiecare tara are interese si preferinte diferite: unele state prefera sa pastreze ora de vara permanent, pentru a beneficia de mai multa lumina naturala seara, in timp ce altele ar prefera ora de iarna permanent, argumentand ca aceasta este mai apropiata de ritmul natural al corpului. Din cauza acestor divergente, s-a blocat punerea in aplicare a unei decizii comune.

Europarlamentarul roman Siegfried Muresan a explicat ca, desi Parlamentul European si-a exprimat dorinta de a renunta la schimbarea orei, guvernele nationale au fost cele care au blocat implementarea acestei decizii, neputand sa ajunga la o solutie uniforma.

Astfel, este probabil ca schimbarile sezoniere ale orei sa continue pentru o perioada nedeterminata, atat in Romania, cat si in restul Uniunii Europene.
Aceasta schimbare bi-anuala a orei, introdusa initial pentru a economisi energie, ramane subiect de dezbatere. Unii sustin ca nu mai este relevanta in contextul actual, in timp ce altii cred ca aduce beneficii economice si sociale.

Cu toate acestea, exista studii care indica faptul ca schimbarile de ora pot afecta sanatatea oamenilor, perturband ritmul cardiac, ceea ce poate duce la probleme de somn, iritabilitate, stres si chiar afectiuni emotionale precum depresia sezoniera.

Schimbarea orei de iarna are loc in mod obisnuit in weekend, pentru a minimiza impactul asupra activitatilor zilnice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: