Sondaj INSCOP: Polul extremist-suveranist (AUR, SOS-Sosoaca) ar putea aduna aproape 30% din voturi
Un sondaj realizat de INSCOP Research la comanda ziarului Libertatea in perioada 11-18 octombrie arata ca din cei 59,2 la suta dintre romanii care au o optiune concreta de vot 31,3% ar vota cu PSD. AUR ar fi al doilea partid din parlament, cu 19,7%, urmat de USR 13% si, pe locul patru, PNL cu 12,7%.
Pe o scara de la 1 la 10, in care 1 inseamna ca „sigur nu” voi merge la vot si 10 „sigur da” voi merge la vot, 10,5% dintre romani au ales „sigur nu” si 68% – „sigur da”. Procentul de 68% care declara ca se va prezenta in mod sigur la vot, corelat cu cei care au o optiune concreta, adica aleg un candidat din lista in turul 1 al alegerilor prezidentiale, determina o estimare de prezenta in turul 1 al alegerilor prezidentiale de 59,2%.
Raportat la cei care si-au exprimat preferinta pentru un partid din lista, indiferent daca declara ca vin sau nu vin sigur vot (85,5% din total esantion, eroare 3,2%) 30,2% dintre alegatori ar vota cu PSD, 21,4% cu AUR, 13,2% cu PNL, 12,7% cu USR, 8,1% pentru SOS Romania. UDMR ar obtine 3,7%, REPER – 2,5%, PNCR (Partidul National Conservator Roman) – 2,3%, PER – 2,1%, PMP – 1,4%, FD – 0,6%. 1,3% spun ca ar vota un independent, iar 0,5% alt partid.
Grupate pe orientari politice generale, constatam ca 31,8% ar vota partide cu profil extremist-suveranist (AUR, SOS Romania, PNCR), 30,4% – partide cu profil de dreapta (PNL, USR, REPER, FD si PMP), iar 30,2% – cu profil de stanga (PSD). 7,6% ar opta cumulat pentru UDMR, PER, candidati independenti sau alt partid.
„Intentia de vot a romanilor pentru alegerile parlamentare ar putea produce un veritabil cutremur politic in conditiile in care partidele cu profil extremist-suveranist (AUR, SOS Romania, PNCR) obtin un scor cumulat de peste 30%, triplu comparativ cu rezultatele alegerilor de acum patru ani (nota: pragul de 5% va reprezenta insa o provocare pentru unele dintre aceste partide), a afirmat directorul INSCOP Research, Remus Stefureac.
Sociologul precizeaza ca modul in care voci din acest curent rezoneaza cu narativele subversive ale Rusiei ostile spatiului euroatlantic de libertate, securitate si dezvoltare ar putea crea dificultati sistemice Romaniei in cazul unei reprezentari parlamentare hipertrofiate. „Mai mult, rezultatele alegerilor prezidentiale din primul tur, organizat cu o saptamana inainte de alegerile parlamentare, va influenta masiv mobilizarea votantilor fideli ai partidelor politice care vor avea candidati calificati in turul 2. In acest context, intentia de vot pentru partidele extremist-suveraniste ar putea creste pe fondul calificarii in finala prezidentiala a principalului sau candidat. Dincolo de estimarile actuale, rezultatele finale ale alegerilor parlamentare sunt marcate de incertitudini cauzate de calendarul electoral si de problemele legate de prezenta la urne pe 1 decembrie”, a mai precizat Remus Stefureac.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea. Datele au fost culese in perioada 11-18 octombrie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul esantionului simplu, stratificat fiind de 1.106 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2,.95%, la un grad de incredere de 95%.