SpaceX si-a recuperat, in premiera, o parte a rachetei Starship. Cealalta treapta a explodat dupa ce a amerizat in Oceanul Indian

news

Starship, lansare, Donald Trump, Elon Musk

Compania spatiala americana SpaceX a reusit duminica, in timpul celui de-al cincilea zbor-test al rachetei sale Starship, sa prinda, pentru prima data, treapta inferioara a acestui lansator, intors la rampa lui de lansare din statul Texas, cu ajutorul bratelor metalice gigantice ale rampei.

Este vorba despre o noua performanta inginereasca inedita in incercarea sa de a construi un vehicul reutilizabil pentru calatoriile spre Luna si spre planeta Marte, informeaza agentiile de presa internationale, conform Agerpres. SpaceX a testat aceasta manevra delicata pentru prima oara.

Racheta americana, a carei prima treapta se numeste „Super Heavy”, a fost lansata la ora locala 07:25 (12:25 GMT) de la baza pe care SpaceX o detine in Boca Chica, Texas, iar a doua treapta a rachetei, denumita Starship si care da numele intregului vehicul spatial, a ajuns in spatiu dupa ce s-a separat de lansator la o altitudine de aproximativ 70 km, inainte de a incepe apoi manevrele pentru intoarcerea sa pe Terra, potrivit Reuters.

Dupa separarea cu succes a celor doua trepte ale rachetei, Super Heavy a aprins trei dintre cele 33 de motoare Raptor ale sale pentru a-si incetini coborarea rapida spre rampa de lansare folosita de SpaceX, in timp ce se indrepta spre turnul de lansare. Turnul este prevazut cu doua brate metalice mari, supranumite „baghete”.

Cu motoarele turate, treapta Super Heavy, inalta de 71 de metri, s-a pozitionat intre bratele turnului de lansare, agatandu-se de acesta cu ajutorul celor patru aripioare ale sale pe care le utilizeaza pentru a se ghida prin aer.

„Turnul a prins racheta!!!” a scris Elon Musk pe reteaua de socializare X dupa un zbor de noua minute al treptei Super Heavy, care s-a incheiat prin acea tentativa reusita de prindere a vehiculului spatial.

La randul ei, treapta Starship si-a continuat zborul timp de aproximativ o ora si a revenit apoi pe Terra, amerizand in Oceanul Indian.

Totusi, dupa zborul sau din aceasta duminica, treapta superioara Starship a explodat la cateva secunde dupa ce a atins apele Oceanului Indian, relateaza site-ul futurism.com, care vorbeste despre imagini spectaculoase ce au aratat „o bula de foc masiva, un final dramatic pentru un test de lansare care s-a desfasurat, pana atunci, ca la carte”.

„Amerizare confirmata!” precizeaza un mesaj publicat de SpaceX pe contul sau oficial de pe reteaua de socializare X. „Felicitari intregii echipe SpaceX pentru un captivant al cincilea zbor-test al rachetei Starship!”, au adaugat reprezentantii companiei americane.

In pofida acestei explozii, CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a declarat ca zborul de duminica reprezinta o victorie uriasa.

Potrivit CNN, compania SpaceX nu intentiona sa recupereze treapta scufundata in ocean. In schimb, inginerii sai exerseaza o manevra care ar putea fi utilizata pentru ca si aceasta treapta a rachetei Starship sa aterizeze pe uscat in viitor.

Cele doua trepte ale rachetei Starship ar trebui, atunci cand programul de dezvoltare a lansatorului va fi finalizat, sa fie recuperate si reutilizate dupa fiecare zbor. Obiectivul este acela de a putea lansa mai multe vehicule in spatiu, mai rapid si la costuri mult mai mici, aminteste AFP.

Compania miliardarului Elon Musk intentioneaza sa utilizeze racheta Starship pentru colonizarea planetei Marte. Dezvoltarea acestei rachete spatiale este totodata monitorizata indeaproape de NASA, care se bazeaza pe ea pentru a ii readuce pe astronautii americani pe suprafata Lunii.

Noua metoda de prindere la aterizare reprezinta cel mai recent progres reusit de compania SpaceX in campania sa de testare a unei rachete complet reutilizabile, proiectata sa transporte o incarcatura mult mai mare pe orbita, echipaje de oameni pe Luna si, ulterior, pe Marte – destinatia finala imaginata de CEO-ul Elon Musk.

Racheta Starship este compusa dintr-o prima treapta, denumita Super Heavy, deasupra careia este montata a doua treapta, Starship, care da, prin extensie, numele intregului lansator spatial.

Super Heavy are o inaltime de 70 de metri, iar intreaga racheta ajunge la inaltimea totala de 120 de metri.

Obiectivul celui de-al cincilea zbor-test, desfasurat in aceasta duminica, a fost acela de a incerca „prima intoarcere la locul de lansare si prinderea rachetei Super Heavy”, au declarat reprezentantii SpaceX.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: