„Fatwa pe viata.” Iranul are o lista scurta de tinte din administratia Trump
Aproape o duzina de asistenti de securitate nationala ai administratiei Trump de la Casa Alba se tem ca se afla pe o lista de tinte a Iranului. E greu sa-i protejezi pe toti, scrie POLITICO.
Oficialii americani au ajuns la o constatare ingrijoratoare cu privire la amenintarile repetate ale Iranului la adresa lui Donald Trump si a unora dintre fostii sai generali si strategi de securitate nationala: Teheranul nu blufeaza si nu va renunta prea curand.
Iranul il ameninta in mod deschis pe Trump si pe cei care au supravegheat strategia sa de securitate nationala din ianuarie 2020, cand Trump a ordonat un atac cu drona care l-a ucis pe Qassem Soleimani, pe atunci cel mai puternic general militar iranian.
Teheranul a difuzat videoclipuri care vorbesc despre moartea lui Trump si ale altor persoane care au contribuit la orchestrarea atacului lui Soleimani, a facut presiuni pentru arestarea si extradarea acestora si a emis declaratii amenintatoare care promit razbunare.
Luna trecuta, oficiali ai serviciilor de informatii americane au informat echipa de campanie a lui Trump cu privire la amenintarile cu asasinarea fostului presedinte din partea Iranului, care a declarat ca au fost avertizati ca amenintarea „s-a intensificat in ultimele cateva luni”.
Informarea a urmat tentativelor de asasinat din aceasta vara. Nu au fost prezentate dovezi care sa le lege de Teheran.
Uciderea lui Qassem Soleimani, de neiertat
Dar eforturile Iranului de a-l ucide pe Trump si pe fostii inalti oficiali pe care i-a acuzat de atacul Soleimani sunt chiar mai extinse si mai agresive decat s-a mentionat anterior, potrivit unor oficiali familiarizati cu amenintarea iraniana.
„Acest lucru este extraordinar de grav”, a declarat Matt Olsen, procurorul general adjunct al Departamentului de Justitie pentru securitate nationala.
„Iranul a aratat foarte clar ca este hotarat sa se razbune pe fostii oficiali care au avut legatura cu atacul asupra lui Soleimani”.
Si, in timp ce guvernul a facut eforturi fara precedent pentru a-i proteja pe multi dintre acesti oficiali, unii care se confrunta cu amenintari similare nu primesc nicio protectie din partea guvernului.
Politico a stat de vorba cu 24 de persoane care au legatura cu acest subiect, inclusiv actuali si fosti parlamentari americani, agenti ai Secret Service, asistenti ai Congresului si inalti oficiali americani. Unora li s-a acordat anonimatul din cauza amenintarilor continue la adresa lor sau a caracterului sensibil al activitatii lor.
Acestia au conturat impreuna o imagine a unei amenintari generalizate de asasinat care este mult mai concreta decat videoclipurile grafice, proclamatiile si postarile amenintatoare de pe retelele de socializare care au ajuns in atentia publicului.
Acestia au detaliat eforturile de hacking si de supraveghere digitala impotriva fostilor oficiali si a membrilor familiilor acestora, o serie de avertismente personale ale FBI cu privire la noi amenintari din partea Iranului, discutii din ce in ce mai tensionate cu privire la modul de protejare a persoanelor pe fondul comploturilor in curs de desfasurare si eforturile unor presupusi agenti iranieni de a urmari un oficial american in timpul unei calatorii in strainatate.
Multi sustin ca guvernul SUA inca se confrunta cu amenintarea iraniana si nu a gasit inca o modalitate sustenabila de a-i proteja pe toti cei care sunt in pericol – creand posibillitatea pentru Teheran de a-si pune in aplicare amenintarile.
„A existat un numar de persoane care ar fi probabil considerate tinte destul de importante care nu au primit aproape niciun sprijin”, a declarat Megan Reiss, fost consilier pe probleme de politica de securitate nationala al senatorului Mitt Romney (R-Utah), care a lucrat la amenintarile din partea Iranului in timp ce era in Congres.
Parlamentarii au alocat recent mai multi bani pentru a ajuta departamentele de aparare si de stat sa sporeasca un grad deja fara precedent de protectie pentru unii dintre fostii functionari ai agentiilor pe care Iranul incearca sa ii ucida, ceea ce costa guvernul federal aproape 150 de milioane de dolari pe an.
Fosti oficiali, „pe cont propriu”
Dar fostii functionari ai Consiliului National de Securitate, despre care unii spun ca se afla, de asemenea, pe lista neagra a Iranului, sunt in mare parte pe cont propriu. Deoarece au lucrat pentru Casa Alba, ei considera ca ar trebui sa beneficieze de protectia Serviciului Secret.
Agentia, aflata in dificultate, a intervenit – dar numai partial. Unuia dintre fostii oficiali ai Consiliului National de Securitate i-a fost retrasa, fara nicio explicatie, asigurarea de securitate guvernamentala. Un al doilea a trebuit sa faca presiuni pentru a obtine aceasta protectie, iar ceilalti nu au primit niciodata niciun sprijin.
Unii dintre acesti functionari cheltuiesc acum sute de mii de dolari pe an pentru securitatea lor si a familiilor lor. Secret Service a refuzat sa comenteze pentru acest subiect.
Sean Savett, un purtator de cuvant al Consiliului National de Securitate, a declarat ca administratia Biden considera amenintarile Iranului o „problema de securitate nationala si interna de maxima prioritate”.
Savett a mai spus ca Iranul se va confrunta cu „consecinte grave” daca va ataca orice cetatean american, inclusiv pe cei care au servit guvernul.
Chiar si asasinarea unui oficial mai putin mediatizat decat fostul presedinte ar putea arunca cele doua natiuni intr-o criza.
„SUA l-ar considera un act de razboi”, a declarat reprezentantul Jim Himes (D-Conn.), membru de rang inalt al Comisiei de informatii a Camerei Reprezentantilor. „Acum, cum am raspunde la asta, nu stiu, dar nu ar fi o zi placuta pentru regimul iranian”.
„Soleimani a fost aproape ca un fiu pentru liderul suprem”
Administratia Trump stia ca uciderea lui Soleimani risca represalii dure. In calitate de sef al armatei paramilitare de elita a Iranului, Forta Quds, Soleimani a fost arhitectul razboaielor prin procura ale Iranului in Orientul Mijlociu. A fost, de asemenea, un confident personal apropiat al celui mai puternic om din Iran, liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei.
„Soleimani a fost aproape ca un fiu pentru liderul suprem”, a declarat Ali Vaez, specialist in Iran la International Crisis Group.
Pentagonul a evaluat sub Trump ca Soleimani a fost responsabil pentru moartea sau mutilarea a mii de americani in timpul razboiului american din Irak. Acesta a sustinut ca atacul cu drona din 2020 al administratiei Trump impotriva sa si a altor noua militanti sustinuti de Iran a oprit „planurile” de a ucide mai multi.
Guvernul iranian si unii specialisti in drept au pus sub semnul intrebarii cat de iminente sunt cu adevarat aceste planuri. In orice caz, Vaez a descris atacul drept o incalcare exceptionala a suveranitatii in ochii regimului iranian.”
In timp ce SUA considera forta Quds o organizatie terorista, aceasta este privita pe plan intern ca o parte oficiala a armatei Teheranului. „Din perspectiva lor, nu poti lasa nepedepsita uciderea celui mai inalt lider militar al tau”, a declarat Vaez.
In ciuda temerilor legate de un razboi total, raspunsul imediat al Iranului la atac a fost relativ moderat: un atac cu rachete balistice asupra fortelor americane stationate in Irak, care nu a ucis niciun soldat american.
Acest lucru l-a determinat pe Trump si pe multi dintre cei care au sustinut atacul sa faca un fel de tur al victoriei, crezand ca Iranul a renuntat.
Insa, luni de zile dupa aceea, fortele americane din Irak au fost atacate cu rachete si drone, ceea ce l-a determinat pe secretarul de stat de atunci, Mike Pompeo, sa ameninte cu retragerea ambasadei SUA din Bagdad.
In acelasi timp, Iranul a inceput sa pregateasca terenul pentru a ataca anumiti oficiali.
Ideea ca Iranul ar incerca sa asasineze un oficial american ca represalii pentru atacul asupra lui Soleimani nu a fost ceva ce agentiile de informatii americane au anticipat in prealabil, au declarat cei chestionati pentru Politico.
Dar spionii americani au apreciat ca Iranul intentiona sa faca acest pas extraordinar aproape imediat dupa atac, tragand concluzii atat din informatii secrete, cat si din declaratii publice. „A fost destul de rapid”, a declarat un fost oficial de rang inalt din domeniul securitatii nationale care a avut cunostinta directa de atacul lui Soleimani. In timp, aceste amenintari au devenit mai putin subtile.
„Cei care au ordonat uciderea generalului Soleimani, precum si cei care au executat acest lucru ar trebui sa fie pedepsiti”, a postat Khamenei pe contul sau de social media aproape un an mai tarziu, in decembrie 2020. „Aceasta razbunare se va intampla cu siguranta la momentul potrivit”.
Multi dintre cei care au vorbit cu Politico au avertizat ca Iranul nu dispune de echipe de asasini sofisticate si probabil ca nu ar putea reusi o lovitura impotriva unui om bine aparat in Statele Unite.
Dar cele doua tentative de asasinat impotriva lui Trump din aceasta vara au redeschis intrebarile cu privire la capacitatea guvernului de a-si proteja chiar si cei mai inalti fosti oficiali. Si, potrivit unora, mecanismul guvernului american se adapteaza doar incet la o noua amenintare insidioasa din partea unui stat strain.
„Acest lucru este istoric, diferit si nou”, a declarat un fost oficial de rang inalt al administratiei Trump care are cunostinta de uciderea lui Soleimani. „Nu am avut niciodata fosti inalti oficiali de securitate nationala, un membru al Cabinetului, care sa fi avut acest profil de risc din partea unui adversar strain”.
Cei chestionati de Politico, inclusiv unii direct amenintati de Iran, au descris eforturile iraniene aproape constante de supraveghere – in mare parte, dar nu exclusiv online – impotriva unei liste scurte de peste o jumatate de duzina de fosti oficiali. Acest lucru include incercari de a accesa programele de calatorie si de a intelege obiceiurile zilnice ale persoanelor vizate, a declarat acelasi oficial.
Patru persoane au citat exemplul lui Salman Rushdie, scriitorul laureat al Premiului Nobel. La 34 de ani dupa ce liderul suprem al Iranului a ordonat uciderea lui Rushdie din cauza unui roman despre care sustinea ca insulta islamul, Rushie a fost injunghiat de 15 ori pe scena unui eveniment din New York.
„Cand emit aceste fatwa, sunt ca si cum ar fi pe viata”, a declarat primul inalt responsabil cu securitatea nationala.
La mai bine de patru ani de la lovitura lui Soleimani, umbra acestei decizii inca planeaza asupra sistemului de securitate nationala din Washington.
In plus fata de Trump, care beneficiaza de protectia Serviciului Secret ca fost presedinte, cel putin sapte fosti generali, diplomati si consilieri politici civili de la Casa Alba beneficiaza de o echipa de securitate guvernamentala 24/7.
Uneori, o singura echipa de securitate include aproximativ o jumatate de duzina de persoane.
Lista este dominata de cei care au legaturi directe cu uciderea lui Soleimani sau cu functii inalte in administratia Trump: Mark Esper, secretarul apararii; Mark Milley, presedintele sefilor de stat major; Paul Nakasone, seful NSA si al Comandamentului cibernetic al SUA; Kenneth McKenzie, seful Comandamentului central al SUA; Mike Pompeo, secretar de stat; si Brian Hook, reprezentantul special al Departamentului de Stat pentru Iran. Milley nu a raspuns la solicitarile de comentarii. Ceilalti au refuzat sa comenteze.