Geoana lanseaza un „fake news grosolan”, starnind revolta jurnalistilor de investigatii. Attila Biro: „Am investigat ani de zile crima organizata care actioneaza transfrontalier intre Romania si Bulgaria”
Jurnalistul de investigatii Attila Biro reactioneaza dur dupa ce Mircea Geoana, candidat „independent” la Presedintie, l-a acuzat ca face jocurile Rusiei dupa ce a dezvaluit relatiile de afaceri dintre Rares Manescu si un propagandist al Moscovei.
„Platforma Context.ro nu este finantata si nu a fost finantata de dl Hodorkovski. Sursele noastre de finantare sunt publice si la vedere. Datele noastre financiare sunt disponibile. Avem ca principal finantator Comisia Europeana prin granturi in acest moment.
Dl Geoana a reluat o teorie a conspiratiei si un fake news grosolan care a fost condamnat de reteaua The Organized Crime and Reporting Project. Realitatea este ca jurnalistii de la Context.ro au investigat una dintre cele mai mari operatiuni de frauda financiara de cateva sute de milioane de euro.
In timp ce am investigat aceasta operatiune, o serie de publicatii care ventileaza fake news-uri in Bulgaria au inventat aceasta teorie legata de fostul procuror general al Bulgariei. Faptele sunt ca noi am investigat de ani de zile crima organizata care actioneaza transfrontalier intre Romania si Bulgaria”, a declarat Attila Biro pentru Digi24.ro.
Jurnalista de investigati Diana Oncioiu a reactionat foarte dur la acuzatiile lui Geoana.
„Mircea Geoana nu e doar prostanacul suprem. E si ticalosul suprem. Va rog, veniti sa-mi spuneti cat e el de pregatit, scolit si asa mai departe.
Declaratia de mai sus e un atac. Unul din multele la adresa presei din partea politicienilor. Dar acesta atinge un nivel al absurdului pe care doar domnul Geoana il putea bifa. Zici ca cineva a vrut sa-si bata iar joc de el”, a scris Oncioiu pe Facebook.
„E absolut penibil cum a inceput aceasta campanie electorala, cu acuzatii sinistre la adresa jurnalistilor.
Faptul ca o investigatie sau un articol nu iti convine, nu este si nu ar trebui sa fie motiv de aruncat cu laturi sau urlat la presa. Bine ca s-au trezit fix cei care se prezinta drept candidatii luminati ai lumii democratice sa faca acuzatii ca in Rusia (pun intended!). Clarificarile se aduc altfel, nu cu atacuri la persoana”, a subliniat si Elena Calistru de la ONG-ul Funcky Citizens.
ActiveWatch: “Hotul striga hotii”
„Candidatul Geoana nu este victima unei actiuni de kompromat, ci, dimpotriva, este artizanul unei actiuni standard de kompromat indreptata impotriva unor jurnalisti care si-au facut meseria si au expus fapte care vizeaza direct echipa de campanie a domnului Geoana.
Dovezile prezentate de investigatia la care au contribuit si Atilla Biro, impreuna cu publicatia pe care o conduce, context.ro, pot fi compromitatoare pentru domnul Geoana.
Fara o reactie credibila la adresa faptelor expuse de investigatia jurnalistica, domnul Geoana si staff-ul sau de campanie au ales sa atace jurnalistii, cu scopul de a decredibiliza investigatia.
Este o situatie in care “hotul striga hotii”, domnul Geoana apeland la informatii false vehiculate de entitati media dubioase din Bulgaria pentru a contracara faptele documentate si probate de reputati jurnalisti de investigatie.
Consideram ca reactia candidatului Mircea Geoana este total inadecvata, jignitoare la adresa jurnalistilor si inadmisibila din partea unui candidat la cea mai inalta functie a statului. Suntem convinsi ca un politician cu asemenea vasta experienta politica cunoaste foarte bine care este rolul presei intr-o societate democratica. Cerem domnului Geoana sa il si respecte”, se arata intr-un comunicat al ActiveWatch.
Mircea Geoana si-a depus, joi, candidatura ca „independent” la Presedintia Romaniei. Fostul presedinte al PSD a reactionat nervos cand a fost intrebat daca in campania sa au intrat bani pe filierea ruseasca.
„Aveti informatii ca exista o finantare pe filiera ruseasca pentru campania dvs.?”, a fost intrebat Geoana de un jurnalist, exemplificand cu relatia de afaceri dintre Rares Manescu si un important propagandist de la Moscova.
„Intrebarea dvs. este tendentioasa, stimate coleg. Nu exista nicio contributie a domnului Manescu la campania prezidentiuala. Exista un fel capacitate a Federatiei Ruse sa creeze aparerente care sa conduca la comentariile de acest tip”, a reactionat Geoana.
„As vrea sa spun cateva vorbe despre un subiect care a izbucnit in presa noastra, un subiect care a fost generat de o asa-zisa ancheta jurnalistica internationala sub obladuirea si finantarea oligarhului Hodorkovski si declansata de un asa-zis jurnalist de investigatii, Attila Biro, acuzat in presa din Bulgaria si din ale tari europene ca ar face parte din operatiunea de incercare se asasinare a procurorului general al Bulgariei. Au fost doua astfel de incercari. De aceea va spun cu toata seriozitatea: acest tip de kompromat generat si condus de la Moscova este o operatiune de dezinformare care face parte din arsenalul de razboi hibrid pe care Federatia Rusa il declanseaza impotriva democratiilor occidentale. Despre asta vorbim azi in Romania.
(…) Deci pentru mine acest subiect reprezinta o linie rosie, cu privire la modul in care aici, in Romania stim sa discernem intre compromitere, defaimare si operatiuni de linsaj mediatic externe si interne si ceea ce inseamna in joc democratic si o campanie electorala. Este o linie rosie fata de interferenta nepermisa a unei puteri straine in democratie tarii mele si de aceea am facut un apel oficial catre institutiile statului roman specializate si catre structurile aliate care se ocupa de aceste subiecte pentru a investiga, pana la ultimul detaliu, aceasta operatiune de compromitere a unui fost oficial al NATO si a unui candidat si a unui potential presedinte al Romaniei. Si nu am sa ma las si dupa ce vom castiga aceasta campanie sa nu va prezint public toate dedesubturile acestei operatiuni, ca la un moment dat trebuie sa demascam modul in care functioneaza si Rusia, si acolitii lor din Romania.
Exista o campanie impotriva mea de linsaj mediatic, programatic, pe bani publici, finantata de partidele din aceasta tara care iarasi reprezinta o linie rosie pentru mine si nu am sa m las si am sa va prezint public tot ce inseamna mecanismul de finantare din partea partidelor a unei campanii de defaimare premeditate, facute de obicei si intamplator, la televiziuni care sunt sub obladuirea unor oligarhi romani aflati in exil la Belgrad sub protectie ruseasca sau de domnul Sor, la Chisinau”, a mai spus Geoana.
Geoana a depus aproximativ 500.000 de semnaturi de sustinere. „In Romania lui 2024, in mod normal nu ar fi trebuit sa asistam la sute si sute de cutii si de hartii si de birocratie si de maculatura, in cele din urma, si ar fi trebuit sa fim cu totii capabili sa depunem semnaturile, conform legii, pe un simplu stick. Fac din schimbarea modului in care sistemul electoral functioneaza in Romania, din modul in care cetatenii pot sa-si exprime liber optiunea democratica angajamentul si misiunea mea ca viitor presedinte al Romaniei. Acest monopol al partidelor traditionale trebuie sa inceteze. Am facut acest efort cu pasiune si sinceritate. Nu avem masinarii de partid, nu ave bani de la buget si am facut acest lucru efectiv din dorinta de a demonstra ca in Romania se poate face un efort democratic onest, fara sa ai nevoie nici de bani publici si nici de masinarii de partid”, a afirmat Geoana.
”Sa nu credeti ca va voi fi un presedinte lipsit de putere. Va fi cea mai decisiva si influenta persedintie. Nu merg sa dorm la Cotroceni”, a mai spus Mircea Geoana.
Disidentul rus Mihail Hodorkovski se declara „socat” de faptul NATO a trecut cu vedere Mircea Geoana, candidat la Presedintia Romaniei, are un consilier cu „legaturi directe cu Kremlinul”.
”Mircea Geoana, nr. 2 al NATO, candideaza la presedintia Romaniei si il critica pe Putin. Cu toate acestea, partenerul de afaceri rus al consilierului sau are legaturi directe cu Kremlinul.
Este de-a dreptul socant ca NATO sa treaca cu vederea astfel de lucruri atunci cand numeste oameni in functii atat de inalte. Iar alegatorii romani ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci cand vor vota luna viitoare”, a scris Hodorkovski pe X.
Mircea Geoana, NATO’s No. 2, is running for Romanian president and criticizes Putin
Yet his aide’s Russian business partner has direct ties to Kremlin
Disturbing contradictions brought to life by the @dossier_center pic.twitter.com/cOwtoyMpBo
— Mikhail Khodorkovsky (@khodorkovsky_en) October 1, 2024
Cine este Mihail Hodorkovski
Mihail Hodorkovski (nascut pe 26 iunie 1963, la Moscova) este un om de afaceri rus, fost magnat al petrolului si activist politic, cunoscut pentru implicarea sa in compania petroliera Yukos si conflictul sau cu guvernul rus, care a dus la incarcerarea sa.
Prin intermediul Yukos, Hodorkovski a fost unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia, cu o avere estimata la peste 15 miliarde de dolari.
Hodorkovski a devenit ulterior un adversar deschis al presedintelui rus Vladimir Putin si a finantat partide de opozitie. In 2003, a fost arestat sub acuzatii de frauda si evaziune fiscala, actiune vazuta de multi ca o razbunare politica.
In 2005, a fost condamnat la noua ani de inchisoare, iar in 2010, a primit o alta condamnare. Multi observatori internationali au considerat procesele sale ca fiind motivate politic.
Dupa ce a petrecut peste un deceniu in inchisoare, Hodorkovski a fost gratiat de Putin in 2013, cu putin timp inainte de Jocurile Olimpice de iarna de la Soci.
Dupa eliberare, s-a stabilit in exil si a continuat sa fie un critic al regimului Putin. A fondat miscarea Open Russia, care militeaza pentru democratie si drepturile omului in Rusia.
Hodorkovski provine dintr-o familie cu radacini modeste; tatal sau era inginer chimist, iar mama profesoara. Dupa eliberare, si-a continuat activitatea politica din afara Rusiei, locuind in Elvetia si Marea Britanie.
Mircea Geoana, fost presedinte PSD si actual candidat independent la Presedintie, se plange ca este supus unei operatiuni de „kompromat” dupa ce jurnalisti de investigatie au prezentat cu dovezi faptul ca seful lui de campanie, Rares Manescu, face afaceri cu un propagandist de la Moscova.
„V-am spus de la inceputul campaniei prezidentiale ca o candidatura independenta, din partea unui fost oficial NATO, va deranja interesele Federatiei Ruse si interesele unor grupuri din Romania.
Din pacate, am avut dreptate! O adevarata actiune de kompromat este in plina derulare.
Imi sunt imputate asa zise asocieri cu Federatia Rusa, un lucru total necredibil in conditiile in care, timp de 5 ani, am condus, impreuna cu Secretarul general, Alianta Nord-Atlantica.
Fac un apel si catre cetateni si jurnalisti, sa stie sa faca diferenta intre dezinformare si informatie jurnalistica.
Se incearca cu disperare compromiterea unui candidat cu sansa de a castiga Presedintia Romaniei si de aceea fac un apel, extrem de serios, catre institutiile statului roman, asa cum am facut-o si catre institutiile internationale, pentru a veghea si proteja democratia romaneasca.
Interferente din exterior, actiuni de compromitere a unui candidat independent si fost inalt oficial al NATO, sunt de neacceptat.
Asistam la o actiune de compromitere si dezinformare cu provenienta externa si executie interna”, a transmis Geoana pe Facebook.
Rares Manescu, seful de campanie al lui Mircea Geoana, este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost in Crimeea de cel putin 10 ori dupa anexarea ilegala din 2014, dezvaluie o investigatie internationala citata de context.ro.
Jurnalistii retelei The Organised Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte si Context.ro au aflat ca Rares Manescu, fostul primar al Sectorului 6, a infiintat o firma alaturi de un om de afaceri rus, in timp ce se ocupa de campania lui Geoana pe cand acesta era inca adjunct la NATO.
In timp ce facea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoana, fostul liberal Rares Manescu a inregistrat in Ilfov o companie alaturi de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Manescu este Aleksei Kozlov, specialist in acvacultura si autodeclarat fanatic al pescuitului.
Kozlov are si o identitate secreta, cu ajutorul careia a facut propaganda pentru Rusia.
Kozlov a folosit aliasul Alex Krepchinsky, un blogger care, dupa invazia din 2014, publica materiale pro-rusesti. Cu acest ID, Kozlov a postat in 2017 o poza cu Putin, cu urmatorul comentariu: „Omul nu a pierdut nici o lupta in viata lui. E comandantul suprem al tarii impotriva careia s-a pornit un razboi”.
Registrul Comertului din Romania a inregistrat primul document de constituire a companiei lui Kozlov si Manescu pe 31 mai. Era vorba de o cerere prin care se verifica daca numele viitoarei companii Beluga Ventures e disponibil.
Cu aproape un deceniu inainte de a intra in afaceri cu Manescu, Kozlov era ocupat sa posteze propaganda in estul Ucrainei.
Si-a creat un alias online pe care l-a botezat Krepchinsky, cu ajutorul caruia a incercat sa recruteze activisti ucraineni pentru Rusia. Le oferea bani in schimbul colectarii de informatii personale despre alti cetateni ucraineni. A devenit interesant pentru presa rusa pentru ca ar fi ajutat persoane sa fuga din Ucraina in Rusia. Sustine ca cei pe care i-a ajutat au fost atacati de asa-numitii „nazisti”. Presedintele rus Vladimir Putin si propagandistii sai au afirmat adesea ca Ucraina este condusa de nazisti, ca o justificare pentru invazie. „Ucraina este bolnava”, a scris Krepchinsky intr-o postare pe Facebook. „Bolnava de nazism si intr-o stare critica”.
Manescu a refuzat sa raspunda la intrebarile jurnalistilor privind activitatile de propaganda ale partenerului sau de afaceri in Ucraina. A precizat succint ca a parasit campania lui Geoana „in urma cu cinci luni”, adica prin mai.
Recent, aktual24.ro a dezvaluit ca operatiunile de campanie ale lui Mircea Geoana pentru alegerile prezidentiale sunt coordonate de Rares Manescu, care la randul sau este finantat de Dragos Dobrescu, cel mai cunoscut membru al gruparii informale de politicieni si afaceristi cunoscuta drept ”Grupul de la Dubai si Monaco”, au declarat surse politice pentru aktual24.ro. Gruparea se foloseste in acest moment si de Crin Antonescu pentru a-l ajuta pe Geoana sa isi mareasca sansele de a deveni presedinte.
Rares Manescu, fost primar al Sectorului 6, se afla in spatele organizatiei „Romania Renaste”, platforma care isi asuma deschis sustinerea lui Mircea Geoana si strange semnaturi pentru candidatura acestuia, au precizat sursele. „Oamenii care coordoneaza jucaria electorala a lui Geoana sint nimeni altii decit sotii Rares si Ramona Manescu, el fost primar la sectorul 6 si ea fost europarlamentar, ambii dati afara din PNL”, a informat publicatia Catavencii inca din luna iulie.
Intre timp, Manescu a devenit seful de campanie al lui Geoana, au adaugat sursele aktual24.ro.
Intre Manescu si Crin Antonescu este o relatie veche si stransa de prietenie, relatia fiind de altfel de mare notorietate. In perioada in care Crin Antonescu a condus PNL, Manescu a fost numit secretar general al PNL iar sotia sa, Ramona Manescu, a ajuns ministru al Transporturilor si europarlamentar.
Relevanta pentru relatia stransa dintre Manescu si Antonescu este o dezvaluire facuta de jurnalistul Cornel Nistorescu in 2013.
„Sustinerea Ramonei Manescu pentru postul de ministru al Transporturilor este o actiune care il poate defini pe Crin Antonescu. (…) Am vorbit si eu cinci minute cu acest domn cu aer de interlop (Raes Manescu – n.red.), pe vremea cand turna sefilor sai in pahare. La un restaurant al unui general liberal, Corneliu Dobritoiu (astazi generalii nu mai au armata, nu mai au trupe, nu mai au valeti. Au baruri, restaurante, firme de casa si, de regula, invart imobiliare!). Acest Rares Manescu a venit la mine si a inceput sa pledeze cauza sotiei sale, o fata buna, de perspectiva, care trebuie ajutata. Nu subiectul discutiei m-a socat, cat comportamentul insului. Ce vreau sa spun? Acest personaj este prietenul la catarama al presedintelui PNL, presedinte al Senatului si vanatorul onoarei supreme – aceea de a ajunge presedintele Romaniei. (…) Cum poate sa aiba un asemenea prieten care impinge cuvintele ca pe niste roti de tractor, care judeca greoi si chinuit, care face propozitii de vai si amar? Cu Rares Manescu poate juca rummy, bridge si, eventual, poker. La Monte Carlo, la Cannes (inteleg ca au fost impreuna). Se pot duce si pe iahtul lui Dragos Dobrescu, se pot intalni si cu Sorin Blejnar sau cu Elena Udrea”, scria Nistorescu in Cotidianul.
Nistorescu a scos atunci in evidenta si relatia stransa dintre Manescu, prietenul lui Crin Antonescu, si Dragos Dobrescu, membru al „Grupului de la Monaco”. Nistorescu spunea ca Manescu este „valetul” lui Dobrescu.
„Inca nu si-a dat drumul in marile proiecte imobiliare la care, alaturi de Dragos Dobrescu, este daca nu artist, macar valet fidel. In schimb, Rares Manescu a inceput sa apara tot mai des in spatele lui Crin Antonescu in momentele in care acesta se trezea cu un microfon in fata si incepea sa ridice coltul gurii pentru a scapa propozitii de ironic si smecher ‘intelept al neamului’ (expresie favorita folosita pentru a-i desemna pe cei care nu ajung la inaltimea ideilor sale, adica pe prosti) si de favorit al electoratului cu studii”, mai scria Nistorescu.
In 2017, Rise Project a publicat un amplu material privind „tunurile imobiliare” pe care Ramona Manescu le-ar fi dat alaturi de „magnatul imobiliar” Dragos Dobrescu.
„Operatiunile imobiliare ale lui Dragos Dobrescu, incarcate de spagi si abuzuri, au bagat doi primari de sector la inchisoare.
De fapt, doar doi primari din Bucuresti au facut vreodata puscarie pentru retrocedari frauduloase, Cristian Poteras si Neculai Ontanu. Si amandoi din cauza terenurilor retrocedate lui Dragos Dobrescu.
Dobrescu nu a fost, insa, niciodata pus sub acuzare. Traieste intr-un anonimat disproportionat fata de averea pe care o are si fata de materia prima din care a crescut aceasta avere: terenurile statului roman”, sublinia Rise Project.
Legatura Crin Antonescu – Dragos Dobrescu – Mircea Geoana
Sursele aktual24.ro au mentionat ca fostul lider al PNL, Crin Antonescu, este impulsionat de Rares Manescu sa joace in favoarea lui Mircea Geoana. Manescu, la randul sau, este ar fi bine motivat in actiunile sale de catre Dragos Dobrescu.
De altfel, exista si legaturi directe intre Crin Antonescu si Dragos Dobrescu. In 2016, agentia news.ro a relatat, citand surse judiciare, ca exista suspiciunea ca Dragos Dobrescu ar fi platit cea mai mare parte din apartamentul de lux cumparat in urma cu cativa ani de Crin Antonescu si Adina Valean. Conform denuntului fostei nore a lui Virgil Magureanu, jumatate din acest apartament ar fi fost platit de sotii Antonescu, restul fiind suportat de compania de salubritate Romprest. Antonescu a fost audiat atunci ca martor de catre procurorii de la DNA Ploiesti.
Astfel ar putea fi explicate atacurile violente ale lui Antonescu din ultima perioada la adresa actualului sef al PNL si candidat la Presedintie, Nicolae Ciuca.
De asemenea, in campania lui Geoana a fost cooptat discret si un mai vechi apropiat al acestuia, Marian Vanghelie. Vanghelie, la randul lui, intentioneaza sa o implice si pe o mai veche pesedista, marginalizata de cativa ani, Ecaterina Andronescu, fost ministru al Invatamantului.
In 2021, Marian Vanghelie a fost condamnat, in prima instantam de Tribunalul Bucuresti la 11 ani si 8 luni inchisoare, intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea a noua infractiuni de luare de mita si abuz in serviciu si sapte infractiuni de spalare de bani.
In cel il priveste pe Dragos Dobrescu, Curtea de Apel a decis in 2023 ca faptele de care este acuzat s-au prescris, insa in luna ianuarie a acestui an, doi judecatori de la ICCJ au decis reluarea procesului, invocand ordonanta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) care spune ca faptele care aduc atingere intereselor Uniunii Europene, dar si cele de coruptie nu se prescriu.
Potrivit DNA, in contextul desfasurarii unor lucrari in Bucuresti la Magistrala 5 de metrou (Drumul Taberei), in perioada 20 – 26 iunie 2013, Dragos Dobrescu ar fi pretins de la Pier Luca Canino suma de 1.000.000 euro, platibili in decursul a patru ani, in schimbul exercitarii influentei pe care a pretins ca o are asupra primarului Sectorului 6 la acea vreme, Rares Manescu, pentru obtinerea cu usurinta a avizelor necesare lucrarilor.
Dobrescu ar mai fi promis ca vor fi solutionate favorabil si plangerile cetatenilor riverani nemultumiti de modalitatea in care se derulau lucrarile respective.
Conform anchetatorilor, pentru a fi ascunsa adevarata natura a banilor, acestia urmau sa fie remisi prin intermediul unei societati controlate de avocatul Doru Bostina, sub forma unor servicii fictive de „mentenanta”.
„In aceasta modalitate, la data de 9 septembrie 2013, ar fi fost transferati in contul unei societati administrate de primul dintre inculpati o prima transa, in valoare de 547.000 lei, bani care, ulterior, au fost retrasi sub forma de cash”, explica DNA.