Kremlinul acuza Occidentul ca ajuta Ucraina sa atace Rusia. Patrusev: „Operatiunea din regiunea Kursk a fost planificata si cu participarea NATO si a serviciilor speciale occidentale”
Un influent consilier al presedintelui rus Vladimir Putin a declarat, vineri, ca Occidentul si alianta NATO condusa de SUA au contribuit la planificarea atacului surpriza al Ucrainei asupra regiunii ruse Kursk, lucru negat de Washington, transmite Reuters.
Incursiunea fulgeratoare, cea mai mare in Rusia a unei puteri straine de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a avut loc pe 6 august, cand mii de soldati ucraineni au trecut granita de vest a Rusiei, luand prin surprindere armata rusa.
Ucraina a spus ca incursiunea este necesara pentru a forta Rusia āsa inceapa discutii de pace echitabileā.
Dar Statele Unite si puterile occidentale, dornice sa evite confruntarea militara directa cu Rusia, au spus ca Ucraina nu a anuntat in prealabil si ca Washingtonul nu a fost implicat, desi se spune ca armele furnizate de Marea Britanie si SUA ar fi fost folosite pe teritoriul Rusiei.
Influentul consilier de la Kremlin, Nikolai Patrusev, a respins afirmatiile occidentale intr-un interviu pentru ziarul Izvestia.
āOperatiunea din regiunea Kursk a fost planificata si cu participarea NATO si a serviciilor speciale occidentale. Fara participarea si sprijinul lor direct, Kievul nu s-ar fi aventurat pe teritoriul Rusieiā, a spus el, fara a oferi dovezi.
Vladimir Putin a prezidat o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, la care a participat si Patrushev, si a spus ca discutia se va concentra pe ānoile solutii tehniceā care vor fi folosite in operatiunea militara.
āEforturile Washingtonului au creat toate premisele pentru ca Ucraina sa-si piarda suveranitatea si o parte din teritoriile saleā, a spus Patrusev.
Ucraina a declarat joi ca a instalat un comandant militar in zona pe care o controleaza, chiar daca Rusia si-a intensificat ofensive in estul Ucrainei.
La randul sau, Ministerul rus al Apararii a declarat ca a respins o serie de atacuri ucrainene de-a lungul liniei de front din Kursk.
In timp ce atacul ucrainean a scos la iveala slabiciuni in apararea rusa si a schimbat naratiunea publica a conflictului, oficialii rusi au spus ca āinvazia teroristaā a Ucrainei nu va schimba cursul razboiului.
Rusia a avansat pentru cea mai mare parte a anului in sectorul estic cheie al frontului de 1.000 km si are o vasta superioritate numerica. Controleaza 18% din Ucraina.
Dupa mai mult de 10 zile de lupte, Ucraina detine cel putin 450 km patrati de teritoriu, sau mai putin de 0,003% din Rusia. Dar pentru Putin, incursiunea a trecut o alta linie rosie.
O sursa rusa a declarat pentru Reuters ca incursiunea i-ar putea incuraja pe cei de la Moscova care pledeaza pentru un razboi mai extins, dar alegerea lui Putin s-ar putea sa nu fie usoara.
El a cautat sa prezinte cel mai mare razboi din Europa din ultimele sapte decenii atat ca o āoperatie militara specialaā limitata, care nu trebuie sa deranjeze viata cotidiana a Rusiei, cat si ca o lupta istorica cu un Occident care dispretuieste interesele Moscovei si incearca sa dezmembreze Rusia.
SUA, care au spus ca nu-i pot permite lui Putin sa castige razboiul din Ucraina, considera pana acum incursiunea surpriza o miscare de protectie care justifica folosirea armelor americane, au declarat oficialii de la Washington. Insa ei si-au exprimat si ingrijorarea cu privire la complicatii pe masura ce trupele ucrainene patrund mai adanc in teritoriul inamic.
Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a spus ca daca Ucraina ar incepe sa ocupe satele rusesti si alte tinte nemilitare folosind arme si vehicule americane, ar putea fi vazuta ca o extindere a limitelor impuse de Washington, tocmai pentru a evita orice percepere a conflictuluic a fiind intre NATO si Rusia.
Ministerul rus al Apararii a publicat imagini despre care se spune ca arata o drona rusa distrugand un vehicul blindat de lupta Stryker, fabricat in SUA, in regiunea Kursk.