Sesiune extraordinara contra ursilor. USR anunta ca are amendamente: „Interventii mai eficiente la nivel de primarii, sa ne asiguram ca aceste cote marite nu sunt folosite pentru vanatoare de trofee”
USR a anuntat, luni, ca a depus mai multe amendamente la proiectul privind gestionarea populatiei de ursi astfel incat primarii sa aiba parghii mai multe si mai usor de accesat atunci cand trebuie sa intervina in cazurile in care ursii vin in intravilan si pun in pericol vietile oamenilor.
USR a precizat, intr-un comunicat de presa, ca nu va sustine propunerile formulate „exclusiv in interesul vanatorilor si care nu rezolva deloc” problema de fond.
„Iubim ursii, dar tinem la vietile oamenilor! Din pacate, a fost nevoie de tragedia de pe Jepii Mici, unde Diana, o tanara de doar 19 ani a sfarsit sfasiata de urs, pentru ca Romania sa inceapa sa faca pasii necesari pentru a simplifica interventia in cazul atacurilor ursilor. In astfel de situatii pe viata si pe moarte, cei responsabili trebuie sa ia masuri cat mai rapid cu putinta. Nu trebuie sa mai asteptam fel si fel de avize, un lung sir de telefoane, adrese si aprobari, in timp ce oamenii sunt in primejdie sa moara din cauza salbaticiunilor care au ajuns pe strazi, in orase si in curtile noastre”, a declarat deputatul USR Daniel Blaga, vicepresedinte al Comisiei pentru agricultura si membru in Comisia pentru administratie, citat de Agerpres.
Prin amendamentele depuse inaintea sedintei comune de luni a Comisiilor pentru agricultura si pentru administratie, USR vrea ca vietile oamenilor sa fie aparate prin „masuri eficiente de interventie, dar si prin preventie si educatie”.
USR cere sa fie extrase doar exemplarele de ursi care coboara in intravilan sau care creeaza probleme, iar procedura de interventie sa fie simplificata astfel incat primarii sa poata adopta rapid masuri eficiente de protejare a comunitatii.
Conform comunicatului, USR propune modificarea OUG 81/2021 astfel incat sa nu fie obligatorie interventia graduala. Totodata, extragerea ursului prin eutanasiere sau impuscare ar urma sa se faca in anumite conditii, ca si pana acum.
„In ceea ce priveste cota de preventie, adica numarul de exemplare de urs brun care pot fi impuscate anual in scopul prevenirii atacurilor si a pagubelor materiale, USR cere ca aceasta sa se realizeze exclusiv prin personalul tehnic al fondurilor de vanatoare, nu prin vanatori”, se afirma in comunicat.
USR mai cere urgentarea rezultatului recensamantului stiintific pe probe genetice pentru a se putea sti cati ursi sunt in Romania si cati trebuie recoltati. In 2021, au fost atrase 11 milioane de euro din fonduri europene pentru recensamantul ursilor, iar acesta trebuia sa fie gata in 2023, se mai sustine in comunicat.
„Noi, USR, am scris amendamente care o sa rezolve o parte din problemele create de ursi. Mi-e teama insa ca interesele vanatorilor, reprezentate de PSD-PNL, vor fi satisfacute foarte curand. Nu va conta ca cetatenii nu vor fi protejati si nu se vor rezolva incidentele si pagubele provocate de ursul brun. Se doreste ca fondurile de vanatoare sa poata sa vanda exemplare de urs cu bani frumosi. Iar asta inseamna ca vanatorii vor impusca exemplare mari, in inima padurii, care nu au coborat in intravilan si nu au creat niciodata probleme”, a transmis senatorul USR Aurel Oprinoiu, presedintele Comisiei pentru mediu.
Prin amendamentele depuse, USR a cerut si ca Ministerul Mediului sa faca preventie si educatie, astfel incat oamenii sa stie ce trebuie sa faca atunci cand se intalnesc cu ursii si alte animale salbatice. De asemenea, se cere Ministerului Mediului sa implementeze programe nationale de prevenire si combatere a atacurilor exemplarelor de urs brun si sa ofere persoanelor care locuiesc in zone de risc resursele si materialele necesare pentru protectie – garduri electrice, caini pentru stane, spray-uri etc.
„Pe o tragedie nu te urci cu bocancii ca sa ii faci pe unii bogati, dar sa nu rezolvi, in fapt, nicio problema. Am depus amendamente care sa asigure masuri de preventie, educarea populatiei, interventii mai eficiente la nivel de primarii, sa ne asiguram ca aceste cote marite nu sunt folosite pentru vanatoare de trofee, ci ca sa ne asiguram ca sunt gestionati ursii problema. Asa cum e acum, legea nu rezolva nicio problema, doar aduce niste bani in buzunarele unora. Daca nu ne trezim la realitate si nu adoptam solutii reale, in cateva luni vom fi iar in fata unor tragedii”, a declarat si deputata USR Diana Buzoianu, vicepresedinta a Comisiei pentru mediu din Camera Deputatilor.