China isi intareste controlul asupra resurselor naturale: „Pamanturile care contin metale rare apartin statului”
Guvernul chinez a introdus o serie de noi masuri menite sa ii intareasca controlul asupra resurselor naturale profitabile utilizate in toate domeniile, de la automobilele electrice la turbinele eoliene, relateaza Politico.
Intr-o lista publicata sambata de Consiliul de Stat al tarii, Beijingul a declarat ca pamanturile rare sunt proprietatea statului si a avertizat ca ānicio organizatie sau persoana nu poate invada sau distruge resursele de pamanturi rareā.
De la 1 octombrie, cand normele intra in vigoare, guvernul va opera o baza de date de trasabilitate a pamanturilor rare pentru a se asigura ca poate controla extractia, utilizarea si exportul acestor metale. China produce in prezent aproximativ 60% din metalele din pamanturi rare din lume si este originea a aproximativ 90% din pamanturile rare rafinate de pe piata.
Beijingul a interzis deja exporturile de tehnologii de rafinare a pamanturilor rare si de fabricare a magnetilor. In ianuarie, a interzis exportul de galiu si germaniu, ambele foarte cautate de industria cipurilor de calculator.
Temerile ca China incearca sa exercite un control asupra industriei si ca ar putea perturba lanturile de aprovizionare cu tehnologie critica, automobile si energie regenerabila au declansat o cursa pentru consolidarea aprovizionarii de la furnizori alternativi. Atat SUA, cat si UE au depus eforturi pentru a procura pamanturi rare in tara si in strainatate, inclusiv in Vietnam, Brazilia si Australia.
In urma cu un an, presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat construirea primei rafinarii de pamanturi rare la scara larga in Estonia. Ea a declarat ca aceasta masura va āconsolida rezistenta europeana si securitatea aprovizionariiā.
O analiza din 2022 a Parlamentului European a avertizat ca dependenta excesiva de furnizorii monopolisti reprezinta un risc major pentru Europa. āUE importa 93 % din magneziu din China, 98% din borat din Turcia si 85% din niobiu din Brazilia. Rusia produce 40 la suta din paladiu la nivel mondialā, se arata in studiu. āAcesta din urma reaminteste implicatiile strategice ale invaziei rusesti din Ucraina si necesitatea ca UE sa se pregateasca pentru o lume din ce in ce mai nesiguraā, se mai arata in analiza.
UE a lansat o ancheta cu privire la acuzatiile de comert anticoncurential impotriva pietei chineze a vehiculelor electrice, care beneficiaza de subventii guvernamentale importante si de acces preferential la metale rare esentiale. La inceputul acestei luni, cele doua parti au convenit ca vor organiza consultari pentru a incerca sa rezolve aceasta situatie.