Ministrul austriac al Mediului s-a impotrivit propriului guvern si a votat la Luxemburg pentru Green Deal. Guvernul vrea sa-i anuleze votul

externe

Tarile Uniunii Europene au aprobat luni Green Deal, un acord emblematic de refacere a ecosistemelor deteriorate, dupa luni de intarziere, devenind prima lege verde adoptata de la alegerile pentru Parlamentul European din aceasta luna, potrivit Reuters.

„Austria va depune un recurs in anulare la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE)”, a declarat cancelarul Karl Nehammer intr-un comunicat, intrucat votul ministrului Leonore Gewessler nu a corespuns „vointei guvernului” si, prin urmare, este considerat „ilegal”.

„Nimeni nu este mai presus de lege”, a insistat el.

Legea refacerii naturii se numara printre cele mai mari politici de mediu ale UE, solicitand statelor membre sa introduca masuri de refacere a naturii pe o cincime din suprafata terestra si marina pana in 2030.

Ministrii mediului din tarile UE au sustinut aceasta politica in cadrul unei intalniri la Luxemburg, ceea ce inseamna ca acum poate deveni lege.

Legea a fost adoptata dupa ce ministrul austriac al Mediului, Leonore Gewessler din partea Partidului Verzilor, si-a sfidat partenerii conservatori de coalitie, angajandu-se sa sustina politica – oferindu-i suficient sprijin pentru a fi adoptata.

„Stiu ca ma voi confrunta cu opozitia din Austria in acest sens, dar sunt convinsa ca este momentul sa adoptam aceasta lege”, a declarat Gewessler reporterilor.

Legea isi propune sa inverseze declinul habitatelor naturale ale Europei – dintre care 81% sunt clasificate ca avand o sanatate precara – si include obiective specifice, de exemplu, restaurarea turbariilor, astfel incat acestea sa poata absorbi emisiile de CO2.

Miscarea ministrului austriac a infuriat Partidul Popular conservator al cancelarului Karl Nehammer, care se opune legii. Ministrul OVP pentru afaceri UE, Karoline Edtstadler, a declarat ca votul lui Gewessler ar fi neconstitutional.

Belgia, care detine presedintia rotativa a UE si prezideaza reuniunile ministrilor, a declarat ca disputa guvernamentala austriaca nu va afecta legalitatea votului ministrilor UE.

Anul trecut, tarile UE si Parlamentul European au avut negocieri privind aceasta lege, dar in ultimele luni a fost criticata de unele guverne pe fondul protestelor fermierilor suparati de reglementarile costisitoare ale UE.

Luni, Finlanda, Ungaria, Italia, Tarile de Jos, Polonia si Suedia au votat impotriva legii. Belgia s-a abtinut.

Tarile UE planuisera sa aprobe legea in martie, dar au anulat votul dupa ce Ungaria si-a retras in mod neasteptat sprijinul, anuland fragila majoritate favorabila.

Unele state, inclusiv Tarile de Jos, si-au exprimat ingrijorarea ca legea va incetini expansiunea parcurilor eoliene si a altor activitati economice, in timp ce Polonia a declarat luni ca legea nu prevede un plan privind modul in care va fi finantata protejarea naturii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: