Liderii UE se intalnesc azi pentru a decide asupra posturilor de conducere de la Bruxelles. Principalele nume: Ursula von der Leyen si socialistul Antonio Costa
Liderii UE se reunesc luni la Bruxelles pentru a decide la cina cum sa distribuie posturile de conducere ale UE, Ursula von der Leyen fiind pe cale sa obtina un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, relateaza France24.
Castigurile obtinute de extrema dreapta in alegerile din UE, care au declansat tulburari politice in Franta, par sa fi determinat o concentrare a atentiei asupra posturilor de conducere ale UE, care sunt negociate intre membrii sai in functie de echilibrul geografic si politic.
Desi se asteapta ca liderii sa isi faca cunoscute in mod oficial optiunile in cadrul summitului din 27-28 iunie, se pare ca deja se contureaza un consens.
„Cred ca lucrurile pot avansa eficient. Cel putin aceasta este dorinta mea si aceasta va fi starea mea de spirit luni”, a declarat presedintele francez Emmanuel Macron la finalul summitului G7 din Italia, unde a purtat discutii atat cu cancelarul german Olaf Scholz, cat si cu von der Leyen.
Scholz a transmis un mesaj similar, declarand la televiziunea ARD ca exista o „o majoritate politica” si ca „lucrurile ar putea fi decise rapid”.
Intalnirea de luni incepe la ora 18:00 (16:00 GMT) in prezenta lui von der Leyen – dar sefa Comisiei va pleca inainte de cina, cand liderii urmeaza sa abordeze problema posturilor de conducere.
Partidul Popular European (PPE) al lui Von der Leyen a fost cel mai mare castigator al alegerilor europarlamentare din 6-9 iunie, consolidand candidatura conservatoarei germane pentru inca cinci ani la conducerea organismului executiv al celei de-a doua economii a lumii.
Celelalte posturi pentru care urmeaza sa fie facute nominalizari sunt: presedintele Consiliului European, care reprezinta statele membre si care este ocupat in prezent de Charles Michel, si „inaltul reprezentant” – seful politicii externe a UE – in prezent Josep Borrell.
Cel de-al doilea grup parlamentar, Socialistii si Democratii (S&D), a pus ochii pe pozitia de presedinte al Consiliului, iar Antonio Costa, fostul premier portughez in varsta de 62 de ani, este considerat favorit.
Postul de inalt reprezentant ar putea reveni lui Kaja Kallas, 46 de ani, actualul premier al Estoniei si un critic deschis al Kremlinului – un semnal puternic pentru estul UE.
Un al patrulea post care este in joc: cel de presedinte al Parlamentului European, va fi decis de legislativ, nu de lideri. Este probabil ca presedintele in exercitiu, Roberta Metsola, 45 de ani, din partea PPE, sa fie reconfirmat pentru un nou mandat de 2,5 ani.
Pentru a obtine aprobarea liderilor UE, von der Leyen, in varsta de 65 de ani, are nevoie de sprijinul unei „majoritati calificate” formate din 15 dintre cele 27 de tari, care sa acopere cel putin 65% din populatia blocului.
Daca, asa cum se asteapta, von der Leyen va aduna in cele din urma suficiente voturi ale liderilor, ea va putea incepe sa isi aleaga comisarii – selectati din fiecare tara membra a UE, tinand cont de echilibrul de gen si de afilierea politica.
Noul Parlament European trebuie sa aprobe alegerea liderilor si a comisarilor propusi.