AUR si PSD, amplificatori ai unor teorii conspirationiste lansate de Moscova. Analiza Deutsche Welle privind „mancarea cu insecte”
Conspirationistii incearca sa influenteze campaniile electorale europene prin dezinformare si minciuni. O mare parte din aceste inventii provin de la Moscova, arata Deustche Welle intr-o analiza in care mentioneaza si un subiect larg vehiculat in Romania: „Europenii vor fi obligati sa manance insecte”.
Daca ar fi sa dam crezare campaniilor mediatice din peste zece tari europene, Uniunea Europeana (UE) intentioneaza sa forteze cetatenii sa manance insecte in loc de carne, subliniaza DW.
In Italia, variante ale acestei teorii au fost preluate si distribuite pe panouri publicitare in campoania pentru alegeril europene, afirmandu-se ca „sosul special al mamei” trebuie sa se opuna Bruxellesului.
Povestea falsa a hranei pentru insecte, care a aparut pentru prima data anul trecut in mai multe tari UE, s-a dovedit atat de populara, incat a fost readusa in actualitate la aceste alegeri pentru a incerca sa discrediteze candidatii pro-UE.
„Acest lucru a fost promovat de propaganda rusa: ‘Suntem obligati sa mancam insecte, deoarece acum nu avem carne si produse agricole din cauza sanctiunilor impotriva Rusiei'”, a explicat Tomasso Canetta, coordonator fact-checking pentru European Digital Media Observatory (EDMO).
Chiar si Canetta a fost un pic uimit ca aceasta naratiune aparent aberanta a ajuns la scoala propriilor sai copii din Milano, Italia, unde parintii „erau ingrijorati ca s-ar fi adaugat in secret insecte in mancarea data apoi copiilor”, a declarat el pentru DW. „Si, bineinteles, acest lucru este absolut fals si lipsit de fundament”.
EDMO vorbeste despre o cantitate record de dezinformare inaintea votului cu privire la subiecte controversate la nivel universal, precum migratia, politica agricola si schimbarile climatice, inclusiv chiar si resuscitarea unor povesti false din anii trecuti, cum ar fi conspiratiile COVID-19.
Membrii Parlamentului European alesi in urmatoarele zile vor contribui la conturarea politicilor fata de Moscova si a pachetelor de ajutor pentru Ucraina, in timp ce aceasta lupta pentru a expulza trupele rusesti de pe teritoriul sau si pentru a deveni membra a UE si a NATO.
„De aceea, acest an electoral politic este atat de important pentru ei sa promoveze naratiunile, fortele care ar fi gata sa opreasca acest sprijin pentru Ucraina si sa submineze securitatea europeana si transatlantica”
Cine si cum s-a folosit de aceste fake-news in Romania
In Romania, in aceasta campanie pentru alegerile europarlamentare, dezinformarea legata de „mancarea cu insecte” a fost folosita de Claudiu Tarziu, numarul doi in AUR.
„Ideologia eco-marxista distruge sanatatea si economia!”, a sustinut senatorul AUR.
AUR nu este singurul partid care a manipulat opinia publica folosind subiectul „insectelor” in mancare. PSD, partid aflat la guvernare, a perpetuat si el aceste teorii toxice prin chiar liderii sai de varf. Unul dintre acestia a fost chiar ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Ati crede dumneavoastra ca noi ne-am apucat de gandacul de bucatarie… Dumneavoastra ati vazut vreodata gandaci de bucatarie? Mai vezi si pe scarile blocului. Nici nu iti vine sa intri in bloc, cum dracu sa-l bagi pe asta in gura? (…) In momentul in care avem mancare in Romania, unde sa o facem in Romania, avem sol in Romania, avem posibilitatea sa crestem animale in Romania, avem posibilitatea sa ne hranim cu tot ceea ce avem in acest perimetru extraordinar…
Daca aveti gust si va saliveaza, daca salivati pentru gandac, il mancati. Nu va opreste nimeni”, a declarat Petre Daea in ianuarie 2023.
Ministrul PSD a mai spus atunci, intr-un interviu la Digi24, ca trebuie „sa ne pastram identitatea, sa ne pastram traditia, sa ne pastram patrimoniul gastronomic si sa il valorificam in acelasi timp”.
La scurt timp, insusi presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a propus o lege, ulterior adoptata, care facea referire la acest subiect, sugerand ca ii salveza pe romani de mancarea cu gandaci.
Astfel, in decembrie 2023, a fost adoptata halucinanta lege care „interzice utilizarea fainii de insecte in preparatele traditionale”.