Japonezii vor sa rezolve criza demografica fara precedent cu ajutorul unei aplicatii matrimoniale
Rata de fertilitate a Japoniei, care a inregistrat o scadere abrupta timp de multi ani, a atins un nou minim record, in timp ce guvernul isi intensifica eforturile pentru a-i incuraja pe tineri sa se casatoreasca si sa intemeieze o familie, lansand chiar si propria aplicatie de intalniri.
Natiunea de 123,9 milioane de locuitori a inregistrat anul trecut doar 727.277 de nasteri, potrivit noilor date publicate vineri de Ministerul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale. Rata de fertilitate – definita ca fiind numarul total de nasteri pe care o femeie le are in timpul vietii – a scazut de la 1,26 la 1,20, potrivit CNN.
Pentru ca o populatie sa ramana stabila, aceasta are nevoie de o rata de fertilitate de 2,1. Daca se depaseste aceasta valoare, populatia se va extinde, cu o proportie mare de copii si adulti tineri, asa cum se observa in India si in multe tari africane.
Insa, potrivit expertilor, in Japonia, rata de fertilitate a fost mult sub acest indicator stabil de 2,1 timp de o jumatate de secol – a scazut sub acest nivel dupa ce criza mondiala a petrolului din 1973 a impins economiile in recesiune si nu si-a mai revenit niciodata.
Tendinta de scadere s-a accelerat in ultimii ani, numarul deceselor depasind in fiecare an numarul nasterilor, ceea ce a dus la scaderea populatiei totale, cu consecinte profunde pentru forta de munca, economia, sistemul de asistenta sociala si structura sociala a Japoniei.
In 2023, tara va inregistra 1,57 milioane de decese, potrivit Ministerului Sanatatii – mai mult decat dublul numarului de nasteri.
Expertii spun ca se asteapta ca acest declin sa continue cel putin cateva decenii si ca este intr-o oarecare masura ireversibil din cauza structurii demografice a tarii. Chiar daca Japonia si-ar creste maine rata de fertilitate, populatia va continua sa scada pana cand raportul dezechilibrat dintre tineri si adulti mai in varsta se va echilibra.
Cu toate acestea, guvernul se grabeste acum sa atenueze impactul, lansand noi agentii guvernamentale care sa se concentreze in mod special asupra acestei probleme. Acesta a lansat initiative precum extinderea facilitatilor de ingrijire a copiilor, oferirea de subventii pentru locuinte parintilor si, in unele orase, chiar plata cuplurilor pentru a avea copii.
In capitala Tokyo, oficialii locali incearca o noua abordare: lansarea unei aplicatii guvernamentale de intalniri, care se afla in primele faze de testare si care va fi complet operationala in cursul acestui an.
„Va rugam sa o folositi ca «primul pas» pentru a incepe cautarea unui partener matrimonial”, se arata pe site-ul web al aplicatiei, adaugand ca sistemul de cautare a perechilor prin inteligenta artificiala este furnizat de guvernul metropolitan din Tokyo.
Utilizatorii sunt rugati sa faca un „test de diagnosticare a valorilor”, dar exista si o optiune de a introduce trasaturile dorite ale viitorului partener.
„Pe baza valorilor dumneavoastra si a valorilor pe care le cautati la un partener, care pot fi determinate prin efectuarea unui test de diagnosticare, AI va va prezenta o persoana compatibila”, se arata in comunicat. „Ceea ce nu poate fi masurat doar prin aspect sau conditii poate duce la intalniri neasteptate”.