Ponta este de acord: „Avem un guvern-marioneta, controlat din exterior. Tara este in HAOS”
Fostul premier Victor Ponta lanseaza un nou atac la adresa Guvernului Ciolos, folosindu-se de un articol scris de Bogdan Chireac. Ponta spune ca Chireac „are dreptate 99%” cand spune ca tara este condusa de un guvern-marioneta, controlat din exterior.
„Chiar va recomand si va rog sa cititi aceasta analiza! Foarte rar pot sa spun ca sunt total de acord cu cineva (si chiar si mai rar cu Bogdan Chirieac) – dar acum are dreptate 99%”, scrie Ponta pe Facebook, distribuind articolul lui Chireac intitulat „Guvernul-marioneta Ciolos”.
Iata ce scrie Chireac:
Sintagma „guvern-marioneta” era intens folosita in vremea Razboiului Rece. Cele doua superputeri, SUA si URSS, organizau lovituri de stat in America de Sud, Africa sau Asia si aduceau la putere guverne care le reprezentau interesele politice si economice.
Cand victoria era a rusilor, americanii numeau noul govern-marioneta. Si invers, cand izbuteau americanii cate ceva, rusii racneau: guvern-marioneta! Partea care pierdea nu recunostea noul govern, tocmai fiindca era marioneta. Lucrurile se incheiau de obicei cu remiza la Natiunile Unite, SUA si URSS fiind membri permanenti in Consiliul de Securitate, adica avand drept de veto impotriva sanctiunilor ONU.
Aceste guverne-marioneta faceau, de obicei, mult rau tarilor in care fusesera insurubate, insa macar se stia cine si le asuma: Moscova sau Washington. Cu alte cuvinte, nu era un esec al popoarelor din Venezuela, Costa Rica sau Republica Centrafricana, ci al celor care trageau sforile marionetelor.
Nu mi-am imaginat ca Romania, tara membra NATO si UE, va avea un guvern-marioneta. Nici macar in perioada comunista Romania nu a avut asa ceva. Ceausescu era un dictator, dar un era marioneta nimanui.
Ei bine, in 2015, la Bucuresti, a fost instalat la putere un guvern-marioneta. Acesta are insa o caracteristica speciala: nimeni nu-si asuma deschis ca este papusarul sef. Ministrii care compun guvernul provin, in cea mai mare parte, de nicaieri. In afara de incompetenta si aroganta, nimic altceva nu-i caracterizeaza.
Unii spun ca ar fi guvernul presedintelui Johannis. Improbabil. Presedintele sta atat de putin timp la birou, incat nu are timp sa traga sforile unei guvernari. Altii spun ca, in spate, ar fi Binomul. Din nou, improbabil: institutiile de forta pot aresta dupa voie, dar nu pot stapani deficitul bugetar si rata inflatiei. In sfarsit, altii, nu putini, se uita in afara granitelor si opineaza ca este fie guvernul Bruxellesului, reprezentat de d-na Merkel, fie al Whashingtonului. Daca lucrurile ar sta astfel, guvernul-marioneta Ciolos are o caracteristica nefasta pentru Romania: nici UE, nici SUA nu-si asuma, in mod deschis, acest guvern. Asta inseamna ca nimeni nu este pregatit sa-si asume un esec asa cum, in anii 60-70, prin forta lucrurilor, au fost obligati sa-si asume in lume, atat rusii cat si americanii. Asumarea in acest mod a unei guvernari inseamna ca statul tutelar investeste sau nu, imprima o directie tarii respective. In general, tara devine o colonie economica, nu doar una politica.
Personal, nu mai am iluzii. As fi bucuros daca Romania si guvernarea ei ar fi, in mod deschis, asumata de Germania, Marea Britanie sau Statele Unite. Din reactiile ambasadelor acestor state la Bucuresti rezulta ca uriasul experiment in care a fost implicata Romania – lupta anticoruptie dusa la extrem – este intens sprijinita de aceste tari. Si atunci de ce aceasta lipsa de incredere ca, in Romania, societatea va cunoaste succesul, dupa ce lucrurile vor incepe sa mai intre si intr-o faza de constructie, iesind cat de cat din zona catuselor. Sa se mearga oare pe ideea ca un eventual succes al Romaniei va fi, de fapt, succesul Occidentului, iar o catastrofa economica de proportii – exclusiv vina romanilor?
Problema este ca, in plan international, dupa epoca Basescu, Romania conteaza atat de putin, incat nimeni nu s-a obosit sa faca un joc de acoperire. Romania este din start vinovata pentru orice.
Romania reuseste, astfel, o premiera in istoria politica: este condusa de un guvern-marioneta, in care sforile ministrilor sunt trase, cel mai probabil, la intamplare de oricine vrea si poate sa traga de ele. Astfel se explica si situatia haotica in care se afla tara astazi.
Tot din istorie, mai trebuie amintit un lucru: niciun stat care a avut nesansa sa se pricopseasca, la un moment dat, cu un guvern-marioneta, n-a avut parte de o tranzitie lina inapoi la suveranitate. Au fost crize economice, grave miscari sociale, razboaie civile sau razboaie pur si simplu.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook