Atacurile asupra rafinariilor rusesti s-au dovedit incredibil de reusite, preturile la benzina in Rusia fiind aruncate in aer – Politico

externe

explozie, Iran, conducta de gaze, atac terorist

Un val de atacuri cu drone ucrainene asupra rafinariilor de petrol din adancul Rusiei au provocat efecte de „neconceput”, relateaza Politico. Astfel, Rusia, cel mai mare producator de petrol din lume, a ramas fara benzina, preturile carburantilor fiind aruncate in aer.

Preturile la motorina pentru consumatorii rusi au crescut vertiginos, urcand cu aproape 10% numai in ultima saptamana, conform datelor guvernamentale.

Costul benzinei a atins, de asemenea, cel mai ridicat nivel din ultimele sase luni, crescand cu peste 20% de la inceputul anului, in conditiile in care aprovizionarea se diminueaza si mai multe rafinarii sunt obligate sa opreasca productia.

Doua instalatii de depozitare a carburantilor apartinand gigantului energetic rus Rosneft, aflate la aproximativ 500 de kilometri de granita cu Ucraina, au fost grav avariate miercurea trecuta de drone.

Peste o duzina de rafinarii de petrol din noua regiuni rusesti au fost lovite in mod similar in acest an, iar oficialii de la Kiev au declarat ca industria este o tinta militara legitima.

„Este ca un tantar – cand nu-l poti gasi, nu-l poti ucide si continua sa revina noapte de noapte, pana vei fi epuizat. Este o modalitate foarte buna de a scapa de presiunea de pe linia frontului”, spune Philip Ingram, fost ofiter al serviciilor de informatii militare britanice.

Ingram considera ca loviturile „au efect, deoarece distrug infrastructura petroliera si alte infrastructuri nationale esentiale”.

El a prezis ca aceasta strategie „va fi studiata in academiile de formare a ofiterilor in deceniile urmatoare”.

In consecinta, Moscova si-a redus exporturile de combustibil la minime aproape istorice, transportand putin peste 712.000 de tone de motorina saptamana trecuta, fata de peste 844.000 in aceeasi saptamana din 2023.

Pentru Moscova, aceasta este atat o problema politica, cat si una militara. Pe langa faptul ca este esential pentru efortul de razboi al Rusiei, combustibilul ieftin este o parte esentiala a compensatiei liderului rus Vladimir Putin pentru populatie, un antidot pentru salariile mici si o rubla slaba.

Politico sugereaza ca aceasta tendinta va continua probabil in viitorul apropiat.

„Sanctiunile ‘fizice’ ale Ucrainei le pot accentua pe cele reale. Kievul a descoperit vulnerabilitatea tehnologica a Moscovei, iar atacurile cu drone ucrainene asupra rafinariilor rusesti accelereaza impactul sanctiunilor occidentale, care au facut ca aceste rafinarii sa se lupte deja sa inlocuiasca echipamentele, piesele de schimb si software-ul occidental”, a afirmat Maria Shagina, expert in economia rusa la Institutul International pentru Studii Strategice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: