Crenguta Leaua, avocata care a invins Gabriel Resources, a primit diploma ”Meritul universitar cu medalie de aur – Virgil Madgearu” din partea ASE Bucuresti
Crenguta Leaua, sefa echipei de avocati care a castigat pentru Romania procesul de miliarde cu Gabriel Resources, a primit miercuri diploma ”Meritul universitar cu medalie de aur – Virgil Madgearu” din partea Academiei de Studii Economice din Bucuresti.
Aceasta diploma a fost conferita pentru „contributia la cresterea prestigiului ASE la nivel national si international si la dezvoltarea invatamantului superior din Romania”.
Crenguta Leaua si echipa ei au scutit Romania de plata a aproximativ 10 miliarde de euro, aproximativ 5% din PIB.
Cine este Crenguta Leaua
In anul 2020 a obtinut abilitarea ca membru al Scolii doctorale Drept din ASE, specializarea Arbitraj international & ADR.
Din 2013 sustine, in calitate de cadru didactic asociat, cursuri de Drept comparat al arbitrajului international si al arbitrajului in constructii, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, iar in anul 2017 a fost invitata ca guest lecturer la Columbia Law School, Columbia University (New York) unde a sustinut prelegeri pe tema statelor si entitatilor de stat in arbitrajul comercial international si la Washburn University (Topeka, Kansas) – unde a prezentat tematici despre Practica Curtii de Arbitraj International ICC Paris.
In ultimul an a sustinut cursuri la programele MBA ale Franklin University si University of Applied Sciences in Lugano (Elvetia), avand ca tema Artificial Intelligence and Blockchain disputes, iar la programul Summer School of Ghent University a sustinut prelegeri ce au avut ca tema ”The future is now! Blockchain, Metaverse, Web3 and (what it really means for) arbitration”.
Ioana Crenguta Leaua are o experienta in avocatura de peste 20 de ani, fiind avocat partener al firmei de avocatura ”Leaua Damcali Deaconu Paunescu (LDDP)”, cu o ampla activitate ca arbitru, in peste 130 de dosare, din care mare parte la Curtea Internationala de Arbitraj ICC Paris si Curtea de Arbitraj Comercial International pe de langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, dar si arbitraje ad hoc sub regulile UNCITRAL. Este membra a listelor de arbitri a numeroase centre de arbitraj, cum sunt cele de pe langa camerele de comert si industrie din Romania, Bulgaria, Slovenia, Polonia, Moldova, Centrul de Arbitraj si Mediere din cadrul Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale (WIPO), Centrul de Arbitraj International din cadrul Camerei Federale pentru Economie din Austria (VIAC), centrele de arbitraj din Beijing (CIETAC), Shanghai si Kuala Lumpur.
Ca o recunoastere a experientei profesionale, Ioana Crenguta Leaua a ocupat functia de vicepresedinte al Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei in perioada 2008-2012 (al carei membru este din anul 2003); vicepresedinte al ICC International Court of Arbitration (Paris) in perioada 2015-2018 (a fost membru in perioada 2012-2015); din anul 2012 este membru al Arbitration and ADR Committee; din 2019 este membru Tech List al Silicon Valley Arbitration and Mediation Center (SVAMC) – The List of the World Leading Technology Neutrals; director al Swiss Institute for Alternative Thinking, Lugano Elvetia (din 2022).
Activitatea de arbitru i-a adus Ioanei Crenguta Leaua recunoasterea internationala, aceasta fiind implicata, alaturi de alti apreciati colegi, in unele dintre cele mai importante arbitraje comerciale de la cele mai importante Curti de Arbitraj.
Dintre acestea este de amintit ultimul succes inregistrat de echipa LDDP (Leaua Damcali Deaconu Paunescu si Asociatii) condusa de avocat Leaua in care, alaturi de cunoscuta si apreciata societate de avocati elvetiana LALIVE condusa de Dr. Veijo Heiskanen, Matthias Scherer, Lorraine de Germiny si Noradele Radjai, prin care statul roman a castigat procesul cu Gabriel Resources in dosarul Rosia Montana si are de incasat 6 mil. euro, iar, initial, investitorul a cerut despagubiri de 6,7 mld. euro pentru prejudiciul care ar fi fost generat in urma faptului ca guvernele Romaniei nu au pornit procesul de exploatare a resursei de aur de la Rosia Montana.
In dosarul Gabriel Resources Ltd. si Gabriel Resources (Jersey) c. Romania (ICSID Cazul nr. ARB/15/31) Tribunalul Arbitral a pronuntat Hotararea Arbitrala in data de 8 martie 2024. Printr-o decizie luata cu majoritate, tribunalul a respins toate pretentiile reclamantilor pe fond si a acordat o parte substantiala din costurile de arbitraj ale Romaniei.
Aceasta decizie a pus capat procedurii arbitrale care a fost initiata de Gabriel Resources in iulie 2015. Pe parcursul arbitrajului, partile au facut schimb de peste 25 de memorandumuri si au participat la doua audieri principale, una intre 2 si 13 decembrie 2019, care a avut ca obiect raspunderea, si una intre 28 septembrie si 4 octombrie 2020, care s-a concentrat pe aspecte tehnice si de cuantum.
Trebuie mentionat ca echipa LDDP condusa de doamna Leaua, alaturi de partenerii sai, au obtinut anterior pentru Romania victoria in cinci alte arbitraje privind investitiile straine, inclusiv Rompetrol impotriva Romaniei si Micula et al. impotriva Romaniei, in care au fost respinse pretentii de peste 3 miliarde de euro impotriva Romaniei.
„Toate aceste succese in arbitrajele privind investitiile straine ne indica nu doar profesionalism si vasta expertiza in domeniu, dar si o implicare activa a doamnei Leaua in problemele societatii romanesti si preocuparea sa pentru apararea intereselor nationale.
Cu privire la activitatea sa stiintifica, doamna profesor Ioana Crenguta Leaua a publicat, ca unic autor, dar si co-autor, un numar considerabil de lucrari de incontestabila valoare stiintifica, veritabile repere ale doctrinei juridice, cu deosebire in materia dreptului comercial si a arbitrajului comercial, acestea fiind apreciate si recunoscute atat in tara, cat si peste hotare, regasindu-se la loc de cinste in numeroase biblioteci publice”, mai arata ASE intr-un comunicat.