Analiza ISW: Rusia formeaza „grupuri de foc mobile” pentru a compensa lipsa sistemelor de aparare antiaeriana din vestul teritoriului
Armata rusa formeaza noi grupuri de foc mobile pentru a respinge dronele ucrainene, dar acestea ar putea fi o incercare de a compensa lipsa sistemelor de aparare aeriana disponibile in vestul Rusiei, potrivit unei noi analize, relateaza Newsweek.
Moscova creeaza noi unitati in cadrul armatelor existente, a relatat vineri ziarul rus de stat Izvestia, citand surse militare rusesti anonime. Unitatile vor avea camioane cu tunuri antiaeriene montate, precum si sisteme de razboi electronic si emitatoare de fum. Grupurile mobile de foc sunt concepute pentru a raspunde rapid la amenintarile aeriene care se apropie, precum dronele, oriunde este nevoie de ele.
Pe parcursul celor peste 25 de luni de razboi la scara larga, Moscova si Kievul au investit masiv in tehnologia dronelor. Ambele parti manuiesc dronele aeriene in diverse scopuri, inclusiv pentru recunoastere si pentru a lovi direct in active cu explozibili.
Rusia „va avea probabil dificultati in a pune in teren aceste grupuri la scara necesara pe termen scurt”, a informat sambata think tank-ul Institute for the Study of War (ISW).
„Formarea grupurilor de foc mobile indica faptul ca Rusia ar putea fi incapabila sa desfasoare sisteme conventionale de aparare antiaeriana, precum sistemele Pantsir-S1 sau S-300 /400, la toate instalatiile critice din vestul Rusiei”, a adaugat think tank-ul.
Kievul a vizat in mod frecvent activele rusesti din zonele din estul Ucrainei controlate de Moscova si infrastructura – cum ar fi rafinariile de petrol – din Rusia. Grupurile mobile de pompieri sunt probabil un raspuns la intensificarea de catre Kiev a loviturilor sale impotriva siturilor de productie de petrol in ultimele doua luni, a declarat ISW.
Cu toate acestea, „nu este clar daca aceste grupuri mobile vor fi capabile sa apere intinderea teritoriului vizat de dronele ucrainene”, a evaluat ISW. Noile grupuri mobile de foc vor avea mai mult succes pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia decat in vestul Rusiei, „unde Moscova pare sa fi esuat chiar sa acopere tinte potentiale importante in zone aparent bine aparate”, a mai aratat think tank-ul.
Sistemele de aparare aeriana sunt active critice atat pentru Rusia, cat si pentru Ucraina.
Grupurile mobile de foc par a fi similare formatiunilor ucrainene, pe care Kievul le-a folosit in ultimul an pentru a se apara de atacurile repetate ale dronei rusesti kamikaze Shahed, a precizat think tank-ul.
Rusia a vizat infrastructura energetica si de productie militara ucraineana pe tot parcursul razboiului.
„Grupurile mobile de foc sunt o masura fortata pe care conducerea militara a statului a fost nevoita sa o ia pentru a asigura protectia locala pe teren a instalatiilor de infrastructura in sine si a altor obiecte militare strategice si de stat”, a declarat Iuri Ignat, un fost purtator de cuvant al fortelor aeriene ucrainene, la inceputul lunii noiembrie 2023.