Povestea falsa a mortii Regelui Charles, raspandita de presa rusa

externe

regele charles al iii-lea, cop28

Vestea a aparut in presa rusa luni dupa-amiaza. Regele Charles al III-lea e mort. Nu era, dar nimeni nu prea a avut timp sa verifice detaliile, transmite The Guardian.

Zvonul a luat amploare cand a fost distribuit pe un canal Telegram folosit de Vedomosti, candva cel mai respectat ziar de afaceri din Rusia. Era o fotografie a lui Charles in uniforma militara de ceremonie si alaturi de comentariul: „Regele britanic Charles al III-lea a murit”. Aceasta a ajuns pe canalele rusesti de internet, inclusiv pe Readovka, un canal Telegram pro-Kremlin cu peste 2,35 milioane de abonati.

Nu a existat niciun anunt al BBC sau o declaratie publica din partea Palatului Buckingham. Dar Readovka a postat un „document”, a carui provenienta nu se cunoaste, pe care l-a postat langa o fotografie a regelui. „Urmatorul anunt este facut de comunicatiile regale”, scria in „document”. „Regele a decedat in mod neasteptat ieri dupa-amiaza”. Acesta era datat 18 martie 2024. Asta a fost tot.

Documentul, al carui creator este necunoscut, a fost modelat indeaproape dupa anuntul palatului cu privire la moartea regretatei regine, care spunea asa: „Regina a murit linistita la Balmoral in aceasta dupa-amiaza”. O alta versiune care a facut inconjurul lumii a fost o scrisoare de abdicare, recunoscand ca il numea pe succesorul lui Charles drept „Regele Bob, Minionul galben”.

In acest moment, stirea ajunsese pana in Ucraina, unde a fost reluata de un important post de televiziune. De asemenea, a ajuns pana in Tadjikistan, unde Asia-Plus, cel mai mare organ de presa independent din aceasta tara, a publicat un articol.

Site-ul rus Gazeta.Ru a scris initial pe Twitter: „Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit. Acest lucru a fost declarat de Palatul Buckingham. Monarhul avea 75 de ani. El a fost diagnosticat recent cu cancer”. Dar ulterior a fost editat pentru a adauga: „In acelasi timp, nu s-a scris nimic despre acest lucru in presa oficiala britanica. Cel mai probabil, informatia este falsa”. Un editor de top din mass-media rusa a publicat, de asemenea, articolul, scriind: „Nu am fost de acord cu aceasta afirmatie: „Nu pot spune daca este adevarat sau nu”. Ulterior, el a sugerat ca, probabil, site-ul web al Palatului Buckingham a fost „piratat”.

Pana atunci, meme-urile incepusera deja sa apara. Un canal pro-Kremlin a publicat o fotografie cu capul regelui Carol photoshopat in fotografia recenta a printesei de Wales

In cele din urma, stirea a venit de la agentia de stiri de stat rusa Tass: „Regele Charles al III-lea continua sa isi indeplineasca indatoririle oficiale si sa participe la angajamente private”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: