Extinderea UE in Balcanii de Vest: Asteptari si obstacole
In ciuda progreselor inregistrate de unele tari din Balcanii de Vest, precum Macedonia de Nord si Albania, raman provocari in ceea ce priveste aderarea la UE, inclusiv probleme nerezolvate, cum ar fi dialogul Belgrad-Pristina si necesitatea unor reforme structurale, relateaza Euronews.
Politica de extindere a UE in ceea ce priveste Balcanii de Vest a fost principalul subiect de discutie in cadrul unei dezbateri organizate de Fundatia Elena pentru Politica Europeana si Externa (ELIAMEP) si de Forumul Strategic Bled (BSF) organizata duminica la Atena.
Angajamentul noului guvern din Muntenegru de a se alinia la standardele UE face ca aceasta tara sa fie cea mai apropiata de aderare la bloc.
Pentru a incepe negocierile de aderare, tarile candidate trebuie mai intai sa puna in aplicare reformele corespunzatoare capitolelor din „acquis-ul” UE – o colectie de drepturi si obligatii comune care constituie ansamblul legislatiei UE, incorporate in sistemele juridice ale statelor membre ale UE.
In prezent, exista 35 de capitole in acquis-ul UE – Muntenegru a deschis 33 dintre acestea pentru revizuire, dar a inchis doar trei.
„Noul guvern al tarii are o energie noua si este angajat in integrarea europeana”, a declarat pentru Euronews ministrul pentru afaceri europene, Maida Gorsevic.
„In primele 100 de zile de guvernare am aratat ca am avut un dialog deschis, nu doar cu majoritatea politica, ci si cu opozitia in ceea ce priveste parcursul european”, a declarat Gorsevic.
„Asadar, este un lucru care ne incurajeaza in acest sens, este o oportunitate de care profitam, precum si de mesajele incurajatoare pe care le primim de la Bruxelles, de la Comisia Europeana si de la toti partenerii nostri europeni”, a mai spus ea.
Vicepremierul kosovar Besnik Bislimi, insarcinat cu integrarea europeana, a declarat pentru Euronews ca tara sa s-a confruntat cu mai multe obstacole, ceea ce a ingreunat drumul spre aderarea la UE.
„Inca ne luptam cu recunoasterea de catre cinci membri ai UE. Si avem putin control asupra rezultatului acestui proces,” a spus Bislimi.
Desi exista sprijin pentru extindere din partea politicienilor europeni, cu initiative precum Noul Plan de Dezvoltare pentru Balcanii de Vest, raman intrebari cu privire la durata procesului.
Comisia Europeana a recomandat inceperea discutiilor de aderare la UE cu Bosnia si Hertegovina, la opt ani dupa ce tara din Balcanii de Vest a depus cererea de aderare la blocul comunitar.