Presshub: La ce imi foloseste matematica in viata de zi cu zi. Un raspuns usor de inteles

news

La ce imi foloseste matematica in viata de zi cu zi, aceasta este intrebarea pe care si-au pus-o mai multe generatii de elevi in timpul si, mai ales, dupa terminarea scolii. Cristian Hatu, presedinte al Centrului de Evaluare si Analize Educationale, ofera mai multe exemple concrete cand matematica are o utilitate dincolo de formulele complicate pe care trebuie sa le invatam la scoala.

Conditia principala este, insa, ca matematica sa fie predata in asa fel incat sa fie implicat si elevul. Daca totul se rezuma la invatatul pe de rost, efectul benefic dispare.

„Ce faci tu cand iti arata profesorul o notiune noua, o functie noua si tu nu intelegi care este utilitatea ei? La ce iti folosesti chestiunea respectiva? Functia exponentiala, o derivata sau integrala?

O inveti pe din afara, zici ca este o prostie acolo, ca n-are nicio logica, dar o inveti doar ca sa treci niste examene. Si astfel apare riscul ca tu sa te raportezi in felul acesta, in general, la regulile cu care te vei intersecta de-a lungul vietii. Ti se va parea ca nu au nici o logica, cum ai patit si in scoala”, avertizeaza Cristian Hatu, intr-un interviu acordat PRESShub.

Profesorul da un exemplu despre cum ar trebui predate stiintele exacte astfel incat elevilor sa le foloseasca in viata de zi cu zi, dupa ce termina scoala.

„Sa spunem ca luam functia exponentiala. Pornim de la abordarea aceasta: «Depuneti niste bani la o banca, cu dobanda de 5% pe an. Ati depus, sa zicem, 1.000 de lei, cu dobanda de 5% pe an. Cum faceti voi sa calculati cati bani veti avea peste trei ani in cont? Sau peste cinci ani?»

Si-i pui pe ei sa-si bata capul. Dupa aia le arati ce face functia exponentiala. Cum folosesti functia exponentiala ca sa poti calcula cati bani vei avea peste trei ani la o asemenea dobanda?

Un alt exemplu, dintr-o lectie de geometrie, cand se introduce centrul cercului inscris intr-un triunghi. Intrebarea cu care incepe profesorul este urmatoare: «Avem o bucata de panza triunghiulara, sub forma unui triunghi neregulat si cineva care vrea sa decupeze cel mai mare cerc din acest triunghi, ca sa-l puna sub un vas cu flori. Cum faceti voi sa decupati acest triunghi, de raza cea mai mare?»

Si incep sa-si bata capul. Deseneaza intai centrul cercului, dupa aia fac un triunghi in exteriorul lui, si dupa aia se gandesc: Ce proprietate are centrul cercului?”, a mentionat Cristian Hatu.

Citeste mai mult pe presshub.ro.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: