Comisia Europeana da inapoi in privinta reducerii emisiilor din agricultura. Modificari in planul de obiective climatice al UE

news

In foaia de parcurs privind schimbarile climatice cu tinta anul 2040, executivul UE a renuntat la referirea privind posibilitatea ca agricultura sa reduca emisiile non-CO2 cu cel putin 30% in 25 de ani. Aceasta pe fondul protestelor fermierilor fata de politicile ecologice ale blocului comunitar, conform Euractiv.

Planul de obiective climatice 2040 al UE, prezentat marti (6 februarie), de Comisia Europeana, afirma ca agricultura ā€žpoate juca un rol de tranzitieā€, cu o abordare mai putin ambitioasa decat se astepta initial in ceea ce priveste sistemele alimentare.

O versiune anterioara a documentului, consultata de Euractiv, prevedea ca ā€žar trebui sa fie posibila reducerea emisiilor de GES [gaze cu efect de sera] altele decat CO2 in sectorul agricol cu cel putin 30% in 2040, comparativ cu 2015, contribuind astfel la obiectivul climatic pentru 2040ā€³.

De asemenea, proiectul de document afirma ca agricultura este ā€žunul dintre domeniile de baza pentru reducerea emisiilor de GESā€ si indica cresterea animalelor ca fiind esentiala pentru atingerea acestui obiectiv.

Compromisul privind emisiile agricole, la presiunea fermierilor protestatari

Cu toate acestea, versiunea finala a planului nu mai include aceleasi sperante pentru reducerile specifice ale emisiilor agricole si nici nu mai face referire la cresterea animalelor sau la rolul central al agriculturii in tranzitia ecologica.

O alta modificare tine de retragerea referirii la ā€ždiete mai sanatoase bazate pe un aport diversificat de proteineā€.

Modificarile sunt ā€žin mod clar un semnal pe care presedintele a vrut sa il dea pentru a linisti protestele agricultorilor si pentru a le spune ca sunt auzitiā€, a declarat Simone Tagliapietra, senior fellow la think tank-ul Bruegel, pentru Euractiv.

ā€žDar trebuie subliniatā€, a adaugat Tagliapietra, ā€žca, in evaluarea de impact a Comisiei, emisiile de CO2 din sectorul agricol nu sunt prevazute sa scada pana in 2040, in comparatie cu scenariul Fit For 55ā€³, cu referire la planul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 55% pana in 2030.

Miscarile de protest continua

Fermierii continua sa se mobilizeze in mai multe tari din UE, una dintre principalele lor preocupari fiind povara economica si administrativa a cerintelor UE in materie de durabilitate si politici verzi. Desi protestele si-au mai redus intensitatea, partile interesate avertizeaza ca vor urma si alte actiuni.

De asemenea, potrivit Juliei Bognar, sefa departamentului pentru clima din cadrul Institutului pentru politica europeana de mediu (IEEP), ā€ždecizia de ultim moment de a atenua recomandarile pentru sectorul agricol se poate datora, in parte, protestelor recenteā€.

ā€žAcesta pare a fi un alt exemplu al tendintei continue de a lasa neabordate provocarile de mediu din agriculturaā€, a declarat Bognar, adaugand ca ā€žeste nevoie de un obiectiv sectorial pentru a stabili o directie clara de urmat pentru intregul lant agroalimentarā€.

Intr-un comunicat de presa, Marco Contiero, directorul pentru politica agricola a UE al Greenpeace, a acuzat Comisia ca ā€žignora opiniile stiintifice care ar sprijiniĀ  fermierii pentru a reduce supraproductia de carne si produse lactate, ceea ce agraveaza schimbarile climaticeā€.

Ā A fost retras si planul tarifarii carbonului in agricultura

Executivul UE a retras, de asemenea, si referirea la aplicarea tarifarii carbonului in agricultura.Ā Desi in proiectul initial de document se spunea ca aceasta ar ā€žcrea oportunitati de afaceri pentru un lant valoric agroalimentar mai durabilā€, recomandarea finala a Comisiei nu mai mentioneaza un astfel de sistem pentru sectorul agricol.

Un studiu al Comisiei din 2022 analiza modul in care ar functiona pentru sectorul agricol un sistem de tarifare a carbonului similar sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), cu diferite modalitati de aplicare a principiului ā€žpoluatorul platesteā€ in agricultura.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: