Ar trebui sa curatam gunoaiele din oceanele noastre? Un nou studiu are un raspuns controversat
Oceanele si caile navigabile ale lumii sunt pline de milioane de tone de poluanti cu plastic – dar oamenii de stiinta care au realizat un studiu publicat joi spun ca ar trebui sa ne gandim de doua ori inainte de a le curata.
De fapt, oamenii de stiinta avertizeaza impotriva utilizarii oricarui dispozitiv mecanic de curatare pentru a aborda poluarea globala cu plastic. Este o descoperire controversata si care da de gandit, in contextul eforturilor de curatare a gunoaielor care acopera oceanele lumii.
Printre acestea se numara si curatarea Marei Suprafete de Gunoi al Pacificului, o colectie gunoaie intre Hawaii si California, care a impulsionat proiectul „Ocean Cleanup”, care utilizeaza mijloace mecanice pentru a strange gunoaiele.
Unde ar trebui sa se concentreze eforturile de curatare a oceanelor?
Coautorul studiului, Richard Thompson de la Universitatea Plymouth din Marea Britanie, a declarat pentru USA TODAY ca ar trebui sa ne concentram 95% din atentia si energia noastra pe reducerea fluxului de gunoaie din plastic in ocean si doar 5% pe curatarea acestuia.
„In prezent, deseurile de plastic intra in ocean intr-un ritm mult mai rapid decat orice curatare fezabila”, a spus Thompson. „Exista riscul ca o concentrare pe curatare sa distraga atentia de la adevaratele prioritati”.
„Daca ne concentram pe curatare ca solutie la poluarea cu plastic, condamnam generatiile viitoare sa continue sa contamineze mediul inconjurator, iar curatenia sa fie o chestiune secundara.”
Autorul principal al studiului, Melanie Bergmann, ecologist marin la Institutul Alfred Wegener din Germania, a folosit aceasta analogie: „Cand cada de baie se revarsa, mai intai inchizi robinetul inainte de a da cu mopul pe jos”, a declarat ea pentru USA TODAY.
Un tratat global ar urma sa reduca productia de plastic
In studiul aparut in revista One Earth, oamenii de stiinta afirma ca, in conditiile in care se preconizeaza ca productia de plastic se va tripla pana in 2060, „cea mai eficienta si rentabila modalitate de a preveni poluarea in continuare este reducerea productiei si consumului de plastic”, potrivit unui comunicat al Universitatii din Plymouth.
Studiul a fost publicat in momentul in care liderii mondiali se pregatesc sa reia discutiile privind Tratatul global al Natiunilor Unite privind materialele plastice in cadrul celei de-a treia reuniuni a Comitetului interguvernamental de negociere privind poluarea cu plastic, care va avea loc in curand.
„Un tratat privind materialele plastice ar trebui sa reduca in primul rand productia de materiale plastice”, a declarat Bergmann pentru USA TODAY. „Stiinta arata ca aceasta este cea mai eficienta si economica parghie pentru a reduce poluarea cu plastic”.
In studiu, oamenii de stiinta spun, de asemenea, ca aceste costuri de mediu ale lasarii poluarii cu plastic in oceane ar trebui sa fie evaluate in comparatie cu costul complet de mediu si economic al tehnologiilor de eliminare a plasticului. Ei solicita ca in tratat sa fie incorporate criterii clare pentru astfel de judecati, se arata in comunicatul Universitatii din Plymouth.
Nu va bazati pe mijloace mecanice
Cercetatorii avertizeaza ca tehnologiile de indepartare a plasticului de pana acum au avut un succes mixt in ceea ce priveste cantitatea de deseuri pe care reusesc sa o colecteze, iar multe dintre ele nu au fost testate deloc.
„De fapt, s-a demonstrat ca unele dintre ele dauneaza unor cantitati de organisme marine – inclusiv pesti, crustacee si alge marine – care depasesc cu mult cantitatea de plastic capturata, ceea ce inseamna ca impactul lor global asupra oceanului este potential mai mult daunator decat util”, a precizat Universitatea din Plymouth.
„Echipa mea a testat un tip de dispozitiv de curatare aici, in Plymouth, si a aratat ca acesta indeparteaza in principal alge marine si ca a capturat pesti si alte creaturi marine, care au murit atunci cand dispozitivul a fost golit”, a spus Thompson.
„Un tip de curatare pe care il incurajez este colectarea manuala, de exemplu, de pe plaje”, a spus el. „Acest lucru poate fi foarte eficient, iar daca voluntarii participa, acest lucru ajuta la cresterea gradului de constientizare.”
Ce spune echipa Ocean Cleanup?
Echipa Ocean Cleanup nu este de acord cu concluziile studiului.
„The Ocean Cleanup este un contribuitor mandru la tratatul global pentru a pune capat poluarii cu plastic”, a declarat grupul intr-un e-mail pentru USA TODAY. „Iar rolul pe care il jucam este pozitionat la un capat al ecuatiei poluarii. Pentru a atinge obiectivul tratatului, trebuie sa lucram in paralel la ambele capete ale ecuatiei: sa reducem productia si sa eliminam deseurile prost gestionate (aka „poluare”).
„Concentrarea doar pe unul dintre capetele ecuatiei nu va pune capat poluarii cu plastic.”
Potrivit Ocean Cleanup, curatarea oceanelor este esentiala, deoarece poluarea oceanica cu plastic nu dispare odata ce lumea reuseste sa opreasca emisiile de plastic in ocean. Aceasta este persistenta timp de zeci de ani, poate chiar secole si, din cauza fragmentarii in particule mai mici, devine mai daunatoare cu cat ramane mai mult timp in ocean.
„Pentru a evita sa fim nevoiti sa continuam sa facem curatenie la nesfarsit, insa, trebuie abordata si partea de oferta a problemei. The Ocean Cleanup isi propune sa fie un efort temporar, avand ambitia de a reduce poluarea cu plastic oceanic plutitor cu 90% pana in 2040. Vom inceta sa mai existam odata ce misiunea noastra de a avea oceane curate va fi indeplinita”.
„Credem si lucram pentru a furniza dovezi ca costul inactiunii este semnificativ mai mare decat costul curatarii”, a declarat grupul.