„Nu ne mai putem permite zone gri in Europa”. Ministrul german de Externe afirma ca UE va fi „vulnerabila” daca nu se va extinde

externe

Germania, consulate iraniene, inchise, Annalena Baerbock

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat ca Uniunea Europeana trebuie sa se extinda pentru a evita ca toti locuitorii continentului european sa devina mai vulnerabili, relateaza Newsweek.

„Moscova va continua sa incerce sa rupa nu doar Ucraina de noi, ci si Moldova, Georgia si Balcanii de Vest”, a declarat Baerbock intr-un discurs sustinut joi.

„Daca aceste tari pot fi destabilizate permanent de Rusia, atunci asta ne face si pe noi vulnerabili, ne face pe toti vulnerabili. Nu ne mai putem permite zone gri in Europa”, a adaugat ea.

Comentariile lui Baerbock au fost facute in timp ce a primit vizita a 17 ministri de externe din tarile UE si din tarile candidate, inclusiv pe cel al Ucrainei, Dmitro Kuleba, pentru o conferinta la Berlin axata pe extinderea UE.

Razboiul care face ravagii in Ucraina a fortat UE sa relanseze dezbaterea blocata privind extinderea.

Comisia Europeana urmeaza sa publice saptamana viitoare o evaluare anuala a progreselor inregistrate de tarile candidate in ceea ce priveste punerea in aplicare a principalelor reforme institutionale, judiciare si economice necesare pentru a fi apte sa devina membre ale UE.

In discursul sau, Baerbock a indemnat blocul comunitar sa realizeze reformele indraznete necesare pentru a asigura aderarea rapida a tarilor candidate, precum Ucraina, si a prezentat extinderea ca fiind esentiala pentru ca UE sa isi pastreze influenta geopolitica si sa isi consolideze unitatea.

„Daca sprijinim aceste tari in procesul de aderare pentru a le consolida institutiile democratice, pentru a le imbunatati capacitatea de rezistenta si pentru a le oferi oamenilor perspective economice, atunci nu inchidem doar un flanc geopolitic, ci ne consolidam comunitatea”, a spus Baerbock.

Ca un ecou al propunerilor facute intr-un raport recent comandat de Franta si Germania, ea a pledat, de asemenea, pentru renuntarea la actuala abordare „totul sau nimic” in favoarea unei integrari treptate, astfel incat cetatenii tarilor candidate sa simta beneficiile apartenentei la UE chiar inainte de a deveni cetateni cu drepturi depline ai UE.

„Uneori, lucruri aparent marunte sau de natura tehnica pot avea un impact mare (…) de exemplu, studentii din Macedonia de Nord, Serbia si Turcia care pot studia in Uniunea Europeana cu burse Erasmus”, a spus ea, sugerand ca ar trebui oferite tarilor candidate si alte beneficii „practice”, precum roaming gratuit in UE si proceduri simplificate de acordare a vizelor.

In cadrul unei dezbateri cu Baerbock si cu ministrii de externe ai Sloveniei si Macedoniei de Nord, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avertizat UE sa nu foloseasca propriile reforme de care are nevoie pentru a intarzia aderarea Ucrainei.

„Capcana pe care trebuie sa o evitam cu totii pentru a face din UE un actor mai puternic in lume este frustrarea”, a spus el, afirmand ca incapacitatea UE de a promite aderarea a creat frustrare in Ucraina si in Balcanii de Vest.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: