Halloweenul de la Bucuresti, relatat de Associated Press: „Este tot mai popular printre romanii de toate varstele, in ciuda opozitiei din partea bisericii crestine ortodoxe”
Capitala Romaniei, Bucuresti, se mandreste cu o locatie perfecta pentru sarbatorile de Halloween – iar vizitatorii o adora, anunta Associated Press, preluata de Seattle Times.
Peste 80.000 de persoane au ajuns la sfarsitul saptamanii trecute pe Insula Ingerilor din Bucuresti, sau peninsula Insula Ingerilor, pentru cele trei zile de West Side Hallo Fest, cel mai mare festival de Halloween din aceasta natiune est-europeana de la caderea comunismului.
Locul de desfasurare a fost ales cu grija. Atat Insula Ingerilor, cat si lacul Lacul Morii din jur au fost invaluite in povesti misterioase inca de cand lacul a fost creat artificial la sfarsitul anilor 1980.
Atunci cand lacul a fost creat, sute de case, doua scoli si o biserica au trebuit sa fie demolate, impreuna cu un cimitir. Autoritatile au mutat aproximativ 11.000 de morminte, dar au lasat in urma multe altele, alimentand povesti infricosatoare despre suflete pierdute, fantome ratacitoare si lumini ciudate care apar noaptea.
Zona din jurul lacului a ramas pustie ani de zile, iar mai tarziu a devenit o zona de recreere populara pentru locuitorii Bucurestiului. Dar reputatia sa de mister sinistru a ramas, revenind complet la viata la sfarsitul saptamanii trecute.
Organizatorii au adus 18,5 tone de dovleci si peste 2.300 de baloti de fan, impreuna cu decoratiuni realizate de renumitul designer floral roman Nicu Bocancea.
Machete de schelete umane, masti de monstri, cranii si panze de paianjen confectionate din bumbac au facut parte dintr-un decor asemanator cu cel al unui film de groaza, in care vizitatorii s-au delectat cu o atmosfera infricosatoare.
Copiii au parut sa se bucure de eveniment mai mult decat oricine altcineva. Ei au putut fi vazuti imbracati in costume si machiati ca niste monstri, dansand sau facand poze fericiti cu creaturi infricosatoare.
O tanara a tinut un cap improvizat pe un stalp in timp ce purta o camasa aparent patata de sange.
Unii vizitatori s-au costumat in cel mai cunoscut vampir din lume, Dracula al lui Bram Stoker, inspirat de un print medieval roman si de Castelul Bran, la nord de Bucuresti, o alta destinatie turistica populara de Halloween.
Halloween-ul era practic necunoscut in Romania inainte de caderea comunismului in 1989. De atunci, a devenit din ce in ce mai popular printre romanii de toate varstele, in ciuda opozitiei din partea bisericii crestine ortodoxe din Romania, care in trecut a respins aceasta sarbatoare ca fiind o „senzatie comerciala, straina de cultura, credinta si spiritualitatea romaneasca”.
Sursa foto: ro.depositphotos.com