„Teritoriu neexplorat”. Mai mult de 2 milioane de specii de ciuperci nu au fost inca descoperite, spun oamenii de stiinta

life

Mai mult de 2 milioane de specii de ciuperci asteapta sa fie identificate in intreaga lume, in ceea ce oamenii de stiinta denumesc „o noua frontiera a descoperirilor” pentru viata pe Pamant, potrivit unui nou studiu.

Insa cercetatorii avertizeaza, de asemenea, ca marea majoritate a noilor descoperiri de plante sunt specii pe cale de disparitie, care ar trebui sa fie incluse implicit pe lista speciilor amenintate cu disparitia, avertizand ca trei sferturi dintre speciile nedescrise sunt susceptibile de a fi in pericol de disparitie, potrivit The Guardian.

De la rezidentii microbiomului uman la cel mai mare organism terestru cunoscut de pe planeta, ciupercile sunt pe locul al doilea dupa nevertebrate in ceea ce priveste diversitatea lor – ele se gasesc in aer, in interiorul plantelor si animalelor, in sol si in ocean, in multe forme si dimensiuni. Mai mult de 90% dintre ele raman necunoscute stiintei, potrivit cercetatorilor de la Gradinile Botanice Regale din Kew, care au publicat o noua estimare a diversitatii ciupercilor ca parte a unui studiu privind sanatatea plantelor si ciupercilor din lume, constatand ca exista probabil aproximativ 2,5 milioane de specii, dintre care doar 155 000 au fost identificate pana in prezent.

„Acesta este un teritoriu neexplorat”, a declarat profesorul Alexandre Antonelli, director stiintific la RBG Kew. „In ultimii ani, am observat o apreciere din ce in ce mai mare a rolului ciupercilor in tot ceea ce exista… Ele ne sustin viata, vegetatia, sunt absolut cruciale pentru fiecare specie de animale.

„Acum avem analiza ADN-ului, incercam sa impingem frontierele. Este un lucru destul de asemanator cu explorarea universului exterior. Ciupercile sunt materia intunecata.”

Entuziasmul oamenilor de stiinta fata de aceasta lume nedescoperita a fost temperat de ingrijorarea fata de amenintarea de disparitie cu care se confrunta multe dintre speciile nou descoperite. Dintre speciile de plante vasculare identificate in 2020, cercetatorii au constatat ca peste 77% dintre acestea indeplinesc deja criteriile pentru specii amenintate, 59% dintre specii sunt susceptibile de a indeplini criteriile pentru amenintare si 24% sunt susceptibile de a indeplini criteriile pentru amenintare critica.

Cercetatorii de la Kew spun ca toate speciile nou descrise ar trebui tratate ca fiind amenintate, cu exceptia cazului in care se poate demonstra contrariul.

Cercetatorii din intreaga lume incurajeaza publicul sa contribuie la eforturile lor de identificare, care au fost revolutionate de noile tehnici de secventiere a ADN-ului care au descoperit sute de specii de ciuperci intr-o singura lingurita de sol. In Tarile de Jos, un program ofera publicului sansa de a numi orice noua specie de ciuperci descoperite in probele de sol pe care le trimit la laborator.

Incepand cu anul 2020, au fost descrise oficial aproximativ 10.200 de noi specii de ciuperci, dar progresele stiintifice inseamna ca cercetatorii spera ca ar putea identifica 50.000 de noi specii de ciuperci pe an. In acest an, cercetatorii de la Kew au declarat ca au descoperit o noua ciuperca parazita care se hraneste cu paianjeni din padurea tropicala atlantica din Brazilia, asemanatoare ciupercilor zombie-ant, care pacalesc insectele sa isi paraseasca cuiburile pentru a merge in locuri unde isi pot raspandi sporii.

Ester Gaya, cercetator principal la RBG Kew, care se ocupa de ciuperci, a declarat ca spera ca identificarea mai multor specii ar putea duce la progrese in medicina, agricultura si inginerie, precum si la o mai buna intelegere a bolilor umane.

„Tehnicile ADN au revolutionat cercetarea ciupercilor, mult mai mult decat cea a plantelor si animalelor. Initial ne uitam doar la ciuperci si licheni”, a spus ea. „Acum, este vorba despre microbiomul intestinal. Multe, foarte multe boli umane se dovedesc acum a fi cauzate de ciuperci sau de un dezechilibru in comunitatea fungica. Ciupercile se conecteaza subteran la copaci si stabilesc relatii simbiotice cu radacinile copacilor si fac schimb de nutrienti si apa. Respirati spori de ciuperci chiar acum”.

Raportul afirma ca identificarea si descrierea noilor specii de plante si ciuperci reprezinta o provocare cruciala pentru stiinta biodiversitatii. Cercetatorii au evidentiat 32 de „puncte intunecate” in ceea ce priveste diversitatea plantelor, unde exista lacune critice in materie de cunostinte, Columbia, Noua Guinee si China central-sudica avand cele mai mari lipsuri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: