Sabotorii au „aruncat in aer” avioane la o baza rusa provocand „isterie”, afirma serviciile secrete militare ucrainene
Sabotori necunoscuti au „aruncat in aer” mai multe avioane militare rusesti la o baza din apropierea Moscovei la inceputul acestei saptamani, a anuntat miercuri agentia de informatii militare din Ucraina, relateaza Business Insider.
Atacul este cel mai recent dintr-o serie care a vizat aerodromuri din interiorul teritoriului recunoscut international al Rusiei. Acestea au avut loc la sute de kilometri distanta de liniile de front ale razboiului din Ucraina si au expus deficiente majore in aparatul de securitate interna al Moscovei.
Un grup neidentificat de indivizi a reusit sa plaseze si sa detoneze luni explozibili pe aerodromul Cikalovski, a declarat Directia principala de informatii ucraineana, o ramura a Ministerului Apararii al tarii, cunoscuta si sub numele de GUR.
Kievul a precizat ca sabotajul a avariat un avion de pasageri Antonov An-148, un avion de atac la sol Iliusin Il-20 si un elicopter de atac Mil Mi-28 care a fost folosit anterior pentru a dobori drone in jurul regiunii Moscovei.
„Avariile provocate avioanelor fac improbabila refacerea lor rapida. O parte a cozii elicopterului a fost avariata de explozie. Un alt AN-148 parcat in apropiere a fost usor avariat”, a precizat GUR.
Acesta a afirmat ca incidentul a provocat „o isterie majora in comandamentul militar de varf”, deoarece avioane de recunoastere si asa-numitele avioane rusesti „doomsday” – care pot servi drept centru de comanda si control aerian in cazul unui dezastru sau conflict major – ar fi fost stationate la Cikalovski in acel moment.
Desi Ucraina a dezvaluit atacul si chiar a publicat imagini din satelit ale bazei aeriene, nu a revendicat responsabilitatea. Ministerul rus al Apararii nu a publicat niciun comentariu cu privire la sabotaj, dar GUR a declarat ca Moscova a lansat o ancheta cu privire la incident.
Sabotajul de la Cikalovski urmeaza altor atacuri asociate cu Ucraina asupra unor baze aeriene din interiorul granitelor Rusiei si departe de luptele in curs de desfasurare din Ucraina. Aceste atacuri, dintre care unele au fost efectuate de drone, au avariat si distrus mai multe avioane militare rusesti si au scos in evidenta lacunele serioase in capacitatile de protectie a fortelor si in sistemul de aparare antiaeriana a Moscovei.
Moscova si-a laudat apararea sofisticata si stratificata, sustinand ca este capabila sa opreasca amenintari precum rachete si avioane, dar dronele mici au reusit sa ocoleasca si sa depaseasca aceste masuri de protectie. Ministerul britanic al Apararii a aratat, intr-o actualizare a informatiilor de la sfarsitul lunii august, ca Rusia a fost martora la peste doua duzini de atacuri cu drone numai in cursul acelei luni. Aceasta problema a determinat Moscova sa caute urgent o varietate de solutii.
La sfarsitul lunii august, mai multe drone despre care Ucraina a afirmat ca au fost lansate de pe teritoriul Rusiei au atacat o baza aeriana, distrugand doua Iliusin Il-76 – avioane de transport aerian din epoca sovietica – si avariind alte doua. Dupa incident si in incercarea de a proteja mai bine baza aeriana de viitoarele atacuri, Moscova a apelat la o forta civila voluntara nou creata pentru a patrula zona.
Sutele de voluntari civili nu sunt singura masura neobisnuita pe care Rusia a luat-o pentru a contribui la securizarea retelei sale interne de securitate. Alte remedii la aceasta problema includ copierea unui sistem din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial prin construirea de turnuri cu tunuri in varf si plasarea de anvelope auto pe avioanele vulnerabile pentru a le proteja de amenintari aeriene.
Iar sirul de lovituri in adancime nu se limiteaza doar la teritoriul recunoscut international al Rusiei. Fortele ucrainene au efectuat mai multe atacuri asupra unor obiective strategice rusesti in peninsula Crimeea – care a fost anexata ilegal de Moscova in 2014 – si in jurul acesteia, in ultimele cateva saptamani.
Saptamana trecuta, de exemplu, fortele Kievului au lansat un atac masiv cu rachete de croaziera asupra unei baze navale rusesti din Sevastopol, care gazduieste Flota Moscovei din Marea Neagra, provocand daune importante instalatiei si a doua nave care se aflau in reparatii. Serviciile de informatii occidentale au evaluat in urma atacului ca pagubele vor cauza probabil provocari semnificative pe termen lung pentru operatiunile navale ale Rusiei in jurul zonei Marii Negre.