Replica PSD la sondajul INSOMAR, care claseaza AUR pe primul loc. PSD scoate un alt sondaj care il plaseaza la 32%
Un sondaj comandat de PSD si realizat de CURS (institut patronat de Iosif Buble, sotul deputatei PSD Diana Tusa) a fost dat publicitatii sambata, la o zi dupa aparitia sondajului INSOMAR (institut patronat de Maricel Pacuraru) in care AUR este clasat pe primul loc.
Sondajul CURS arata ca PSD ar avea 32%, in timp ce AUR si PNL sunt la egalitate cu 19%. USR ar fi pe locul al treilea, cu 12%, daca duminica ar fi alegeri parlamentare.
Sondajul a fost realizat in perioada 24-31 august, prin metoda fata in fata, la domiciliul respondentilor si a fost realizat pe un esantion de 1067 de persoane, cu o eroare de +/-3%, la un nivel de incredere de 95%.
Un sondaj realizat de INSOMAR in perioada 28-31 august 2023 arata ca alegerile europarlamentare ar fi castigate de AUR. Sondajul mai sustine ca Gabriela Firea este prima in preferintele romanilor.
Conform sondajului, Firea este prima in topul increderii romanilor in personalitati. Pe locul doi ar fi Patriarhul Daniel, iar pe locul trei este Mircea Geoana. Iohannis ar fi abia pe locul 9.
Intrebati cum ar vota la alegerile europarlamentare, cei mai multi dintre respondenti au indicat AUR. Astfel, AUR este cotat cu 27%, PSD cu 25% si PNL cu 15%. USR ar avea doar 7%.
Conform sondajului, romanii considera ca alegerile prezidentiale (31%) si cele locale (29%) sunt de importanta majora, in timp ce alegerile europarlamentare si parlamentare sunt la egalitate (18%).
Chestionati daca in Romania lucrurile merg sau nu intr-o directie buna, oamenii sunt divizati in parti aproximativ egale. Domina usor cei care cred ca tara noastra urmeaza o directie gresita (27%), urmati indeaproape de optimistii care cred ca ne aflam pe drumul cel bun (25%).
Pentru mai mult de jumatate dintre romani (58%) prioritara este respectarea Constitutiei, in detrimentul deciziilor Uniunii Europene venite de la Bruxelles (24%), iar in privinta suveranitatii tarii 53% dintre romani considera ca exista state UE care si-o pastreaza, in timp ce 31% dintre respondenti considera ca apartenenta la UE inseamna pierderea suveranitatii.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.030 de persoane adulte, rezidente in Romania, in varsta de 18 ani si peste, eroarea fiind de plus / minus 3,1%, la un nivel de incredere de 95%.