G7 nu are o viziune comuna cu privire la „garantiile de securitate” pentru Ucraina
Pregatirea „garantiilor de securitate” pentru Ucraina de catre tarile G7 va dura mai multe luni, iar unele acorduri bilaterale sunt de asteptat sa fie incheiate abia anul viitor, scrie Wall Street Journal, preluat de Evropeiska Pravda.
Potrivit articolului, care citeaza oficiali europeni care au preferat anonimatul, nu exista o opinie comuna in randul tarilor G7 cu privire la cat de detaliate ar trebui sa fie obligatiile fata de Kiev. In plus, grupul G7 trebuie sa afle impreuna cu Ucraina care ar putea fi viitoarele ei nevoi militare.
G7 va trebui sa coordoneze negocierile bilaterale dintre capitalele occidentale si sa se asigure ca industriile aliate de aparare pot oferi Ucrainei ajutorul militar promis, fara a submina nevoia fortelor armate occidentale de a-si completa si de a-si extinde propriile capacitati.
Potrivit publicatiei, aliatii europeni se pregatesc deja pentru faptul ca promisiunile pe termen lung ale administratiei Biden se vor dovedi prea vagi pentru a asigura descurajarea Federatiei Ruse.
Dupa cum subliniaza articolul, daca Washingtonul isi reduce semnificativ sprijinul pentru Kiev, este putin probabil ca Europa sa poata compensa acest decalaj financiar si militar, deoarece se confrunta cu presiuni financiare severe si doar cateva tari au o industrie de aparare capabila sa o egaleze pe cea americana.
Tarile „Grupului celor sapte” au convenit la summitul NATO de la Vilnius asupra unui document-cadru privind „garantiile de securitate” pentru Ucraina. Liderii nu au cazut de acord asupra unor parametri specifici ai „garantiilor de securitate”, dar cadrul acestora, precum si acordurile bilaterale specifice vor fi semnate ulterior.
In prezent, 29 de tari s-au alaturat declaratiei G7 privind asigurarile de securitate pe termen lung pentru Ucraina.