CTP il lauda ironic pe Ciolacu: „Pare ca eroul de la `89 al Buzaului vrea sa-si umple cu ceva certificatul de revolutionar”

analize

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu are o reactie ironica la adresa intentiilor premierului Ciolacu de a reforma sectorul bugetar. El face o comparatie cu Revolutia Franceza.

„La Revolution Ciolacu de Buzau. Cu 234 de ani in urma, in seara zilei de 4 august 1789, in cateva ore, Adunarea Nationala Constituanta, organismul creat de Revolutia franceza, a decretat desfiintarea sistemului feudal de privilegii, abuzuri si inechitati sociale crunte. Cei care s-au ridicat primii impotriva privilegiilor nobilimii au fost niste nobili, ca vicontele de Noailles si contele de Beauharnais, cei care au propus suprimarea zeciuielii si a altor dari catre cler, precum si exproprierea averilor Bisericii, au fost episcopii de Nancy si Chartres.

Intr-o situatie asemanatoare se afla premierul Ciolacu. Este seful urmasului direct al Partidului Comunist, reprezentantul Ancien Regime, teoretic prabusit in 1989. Un regim feudal. Dej si Petru Groza i-au spus regelui Mihai, silindu-l sa abdice, desi acesta solicita consultarea poporului: „Nu e timp. Asa cum poporul a invatat sa va iubeasca, maiestate, asa va invata sa ne iubeasca si pe noi”. Si asa a fost. Dej si Ceausescu au carmuit ca monarhi absoluti o Romanie impartita intre baronii Partidului si Securitatii, stapani pe rumanii legati de glie pe mosie. Un prim-secretar de judet facea cat un duce sau un conte. Din `89 si pana astazi, FSN, FDSN, PDSR, PSD a fost principala forta retrograda, frana in calea dezvoltarii democratiei, pietei libere functionale si statului de drept in Romania.

Fervoarea reformatoare vesperala de care a dat dovada Adunarea Nationala avea o cauza clara si sumbra: pe tot teritoriul Frantei, masele rasculate atacau domeniile senioriale si ecleziastice, dand foc, distrugand si omorand. La randul sau, premierul Ciolacu se confrunta cu o gaura uriasa in buget si cu manifestatii de protest ale mai tuturor categoriilor profesionale si sociale, care cer fie mariri de salarii, fie sa nu li se suprime privilegii financiare de care beneficiaza. Plafonarea preturilor la alimente, adica datul cu crema de fata peste infectie, evident nu da rezultate.

Si atunci, dl Ciolacu, pentru prima oara in istoria PSD, incearca sa bage bisturiul in ranile vechi si purulente ale Romaniei. Articolele 15 si 14 ale actului Assemblee Nationale din 4 august 1789 sunau asa:

Art. 15. „Regele si Adunarea vor lua in considerare toate rapoartele cu privire la pensii, favoruri si salarii si vor avea dreptul sa le suprime pe cele fara just temei”.

Art. 14. „Nicio persoana nu poate sa beneficieze de mai multe pensii in acelasi timp, daca pensiile de care deja beneficiaza depasesc 3.000 de livre”.

Deci, aceeasi schema peste secole. Pensiile speciale sunt urma cea mai vizibila a regimului ceausist, privilegiul nomenclaturii „nobiliare”, conservat cu grija pana astazi in primul rand de PSD, cu ajutorul neprecupetit al CCR. Iar acum, dl Ciolacu convoaca Parlamentul in sesiune extraordinara pentru a inlatura blocarea proiectului de reducere, daca nu de desfiintare a lor de catre CCR. De asemenea, 1500 de posturi vacante de judecatori si procurori vor fi anulate prin OUG – drept care, forumul Asociatia Judecatorilor reclama Guvernul la Comisia Europeana. Ceva nou.

Art. 9 al noptii fierbinti hotara: „Toti cetatenii Frantei, indiferent de clasa si nastere, sunt eligibili pentru orice functie in serviciul civil si militar”. Caci posturile inalte din administratie si armata erau rezervate nobililor. Sau celor cu bani, care puteau sa-si cumpere oficial chiar posturi de judecatori. O alta mostenire de la monarhia ceausista este aristocratia posturilor bugetare. Inmultite peste masura si rezervate, in majoritate, pentru Partid, clienti si rude. Acolo, cum baga de seama dupa 30 si ceva de ani, premierul Ciolacu, acestia pot sa joace Solitaire, deoarece efectele nemuncii, incompetentei, coruptiei lor nu se vad imediat, se dizolva in structurile de stat, otravindu-le. Dl Ciolacu anunta game over cu Solitaire, nu numai pentru functionari individuali, ci si pentru intregi institutii, care nu merita altceva decat desfiintarea. Si se pregateste sa decapiteze sacrosancta Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Peste 200.000 de bugetari urmeaza sa fie dati afara. Ceva nou.

Fiscalitatea era revolutionata de Art. 9: „Privilegiile fiscale in plata taxelor sunt abolite pentru totdeauna. Taxele vor fi colectate in acelasi fel, de la toti cetatenii”. Poate cea mai curajoasa masura a guvernului Ciolacu este renuntarea la scutiri, reduceri speciale, exceptii fiscale pentru diverse categorii. Care acum ameninta cu proteste masive si falimentul economiei. Sustinuti de tovarasul de guvernare al PSD, PNL, care cica e un partid liberal.

Deciziile Adunarii Constituante au onorat hartia pe care au fost scrise si au ramas in istorie. Dar aplicarea lor in practica a fost tergiversata, reversata, paralizata ani in sir. Seniorii si clerul, sprijiniti de regele Louis XVI, luptau pentru neschimbare, iar taranii erau revoltati de rascumpararile prea mari pe care trebuiau sa le plateasca pentru a scapa de serbie si a dobandi pamant.

Va fi altfel cu revolutia lui Ciolacu? Om vedea si om trai pe pielea noastra. Oricum, pare ca eroul de la `89 al Buzaului vrea sa-si umple cu ceva certificatul de revolutionar”, a scris CTP pe Facebook.

Ordonanta de reducere a cheltuielilor bugetare va scadea drastic si salariile angajatilor, avertizeaza sindicatele, care sustin ca actul normativ este de fapt un pachet de masuri de austeritate deghizat. Sindicalistii solicita Guvernului sa inceapa de urgenta consultari cu partenerii sociali si sa renunte la forma actuala a proiectului.

Sindicalistii de la Cartela Alfa sustin ca solutia nu este taierea mijloacelor de subzistenta ale angajatilor, respectiv impozitarea tichetelor de masa sau a indemnizatiei de hrana, ci mai degraba reducerea semnificativa a aparatului guvernamental central supraincarcat sau chiar taierea subventiilor publice pentru partidele politice.

Proiectul de ordonanta de urgenta nu este vazut cu ochi buni nici de Blocul National Sindical. Liderul confederatiei, Dumitru Costin, spune ca diminuarea sporurilor va afecta multe categorii de bugetari, care au salariile de baza mici, si de fapt, traiesc din aceste sporuri. El a dat ca exemplu apararea si ordinea publica.

Dar la fel stau lucrurile si in sanatate, avertizeaza sindicalistii de la SANITAS, care argumenteaza ca jumatate dintre angajati s-ar putea trezi de la toamna cu reduceri semnificative de venituri. In consecinta, organizatiile sindicale cer Guvernului sa inceapa de urgenta consultari cu reprezentantii salariatilor. In caz contrar, aplicarea acestui pachet de masuri, pe care le considera de austeritate, va avea drept consecinta declansarea unor conflicte sociale de amploare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: