MI6, agentia de spionaj britanica, se foloseste de inteligenta artificiala pentru a contracara China, spune seful sau – VIDEO
Serviciul secret de informatii al Marii Britanii, mai bine cunoscut sub numele de MI6, se afla intr-o cursa pentru a utiliza inteligenta artificiala, pentru a fi mai istet decat adversarii si pentru a-i impiedica sa abuzeze de aceasta tehnologie, a declarat miercuri seful agentiei, scrie Politico.
Seful MI6, Richard Moore, a declarat pentru Politico, intr-un interviu, ca ofiterii din serviciul sau āisi combina abilitatile cu inteligenta artificialaā pentru munca de informatii, inclusiv pentru āa identifica si intrerupe fluxul de arme catre Rusia pentru a fi folosite impotriva Ucraineiā.
Agentia britanica trebuie sa invete cum sa stapaneasca noile tehnologii, cum ar fi inteligenta artificiala, deoarece adversarii fac acelasi lucru, in moduri care ameninta Marea Britanie si aliatii, a declarat Moore pentru Politico intr-un interviu rar acordat la resedinta ambasadorului britanic de la Praga.
āNu exista absolut nicio indoiala ca unii dintre adversarii nostri vor fi pregatiti sa dezvolte IA in moduri nesabuite si periculoase ā¦ Asta ne ingrijoreazaā, a avertizat el.
āChina a adaugat la imensele sale seturi de date de acasa pe cele din strainatate, iar autoritatile chineze nu sunt extrem de preocupate de problemele legate de confidentialitatea personala sau de securitatea datelor individualeā, a spus el. āEle se concentreaza pe controlul informatiilor si pe impiedicarea dezvaluirii adevarurilor incomode.ā
āControlul datelor este vital pentru suveranitatea nationalaā, a spus Moore.
Guvernele occidentale isi revizuiesc legaturile cu tehnologia chineza. La inceputul acestui an, guvernele din SUA, Regatul Unit, Canada, Europa si din alte tari au luat masuri pentru a interzice utilizarea aplicatiei de socializare TikTok, detinuta de chinezi, pe telefoanele oficialilor guvernamentali. Multe dintre aceleasi tari au introdus restrictii privind utilizarea echipamentelor de telecomunicatii 5G ale gigantului tehnologic chinez Huawei in anii anteriori.
Aceste interventii au fost stimulate de avertismentele serviciilor de securitate si de informatii potrivit carora guvernul chinez poate solicita firmelor chineze de tehnologie sa desfasoare activitati de spionaj, sabotaj si coercitie economica in numele sau.
āGuvernele au datoria de a proteja datele generate de cetatenii lor si de proiectele nationale, fie ca este vorba despre sanatate sau infrastructuraā, a declarat Moore.
āDaca va predati datele unui alt stat, riscati sa va prindeti intr-o capcana care va va dilua suveranitatea si va va lasa vulnerabiliā, a subliniat Moore.
āServiciul meu, impreuna cu aliatii nostri, intentioneaza sa castige cursa pentru a stapani utilizarea etica si sigura a inteligentei artificialeā, a spus el.
Dar tehnologia are limitele sale, a adaugat Moore, ceea ce inseamna ca AI va spori mai degraba decat sa inlocuiasca munca agentiilor de informatii. āEste posibil ca instrumentele digitale sa ajunga sa inteleaga sau, mai degraba, sa fie capabile sa prezica comportamentul uman mai bine decat o pot face oamenii. Dar va exista intotdeauna o legatura extraordinara care permite unei persoane sa se confeseze cu adevarat unei alte persoane, unite de un sentiment de umanitateā.
Ā