Speriate de de-dolarizare si de sanctiunile impotriva Rusiei, bancile centrale din mai multe tari isi repatriaza activele in aur
Bancile centrale si fondurile suverane de investitii isi transfera din ce in ce mai mult activele din aur in tara, pe fondul temerilor ca activele lor din strainatate ar putea fi inghetate – intr-o situatie similara cu cea a Rusiei dupa ce a invadat Ucraina -, potrivit unui sondaj al bancilor centrale publicat duminica, scrie Business Insider.
Aproximativ 41% dintre participantii la sondaj se asteapta sa creasca alocarea de aur in portofoliile lor in urmatorii trei ani, potrivit administratorului de active Invesco, care a intervievat 85 de reprezentanti ai fondurilor suverane si 57 de banci centrale intre ianuarie si martie.
Din acest grup, doi din cinci au declarat ca sunt ingrijorati de faptul ca activele lor vor fi inghetate – asa cum au demonstrat sanctiunile occidentale impotriva Rusiei.
Bancile centrale din intreaga lume au achizitionat anul trecut o cantitate record de 1.136 de tone de aur, marcand al 12-lea an consecutiv de crestere a achizitiilor de aur, a declarat Consiliul Mondial al Aurului intr-un raport din februarie.
Insa bancile centrale par sa fie mai putin dispuse sa isi pastreze activele fizice de aur in depozite din strainatate, aproape 70% dintre respondenti pastrand acum rezervele in tara. Acest procent este in crestere de la 50% in 2020, conform sondajului.
O banca centrala anonima din Occident si-a marit detinerile de aur in urma cu opt pana la 10 ani si obisnuia sa il pastreze la Londra. „Dar acum ne-am transferat rezervele de aur inapoi in tara noastra pentru a-l pastra in siguranta – rolul sau acum este de a fi un activ de refugiu”, a spus un reprezentant al bancii.
Majoritatea reprezentantilor bancilor centrale nu cred ca yuanul chinezesc va fi o „adevarata moneda de rezerva” in urmatorii 5 ani
Achizitionarea crescuta de aur de catre bancile centrale urmeaza unei schimbari la nivel global, care marcheaza indepartarea de dolarul american ca moneda de rezerva la nivel mondial.
Dolarul american a fost moneda de rezerva a lumii inca din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, jucand un rol crucial in sistemul comercial si financiar mondial. Insa sanctiunile radicale impotriva Rusiei, care au expulzat aceasta tara din sistemul financiar mondial dominat de dolarul american, au speriat atat de mult alte tari incat acestea se pregatesc acum sa foloseasca monede de rezerva pentru schimburile comerciale.
Cu toate acestea, bancile centrale sunt in general de acord ca nu exista o alternativa clara la dolar ca moneda de rezerva dominanta la nivel mondial, potrivit sondajului Invesco.
Yuanul chinezesc nu este cu adevarat raspunsul pe termen scurt, indica sondajul. Doar 18% dintre respondenti au declarat ca sunt de parere ca yuanul va deveni o „adevarata moneda de rezerva in cinci ani” – in scadere fata de 29% anul trecut, care erau de acord cu aceasta pozitie.
„Oamenii cauta de mult timp alternative la dolar si euro si ar fi mers deja la ele daca ar fi existat alternative adecvate”, a declarat pentru Invesco reprezentantul unei banci centrale dintr-o piata emergenta.