„Greseala teribila”: grupurile pentru drepturile omului condamna trimiterea de bombe cu dispersie in Ucraina
Presedintele Joe Biden a fost condamnat de gruparile pentru drepturile omului dupa ce a aprobat trimiterea in Ucraina de munitii cu dispersie interzise pe scara larga, un coleg democrat considerand decizia „inutila si o greseala teribila”, potrivit The Guardian.
Munitiile cu dispersie sunt interzise de peste 100 de tari. De obicei, imprastie numeroase bombe mai mici pe o suprafata larga, uneori la fel de mari ca un teren de fotbal si pot ucide fara discriminare. Cele care nu explodeaza, ameninta civilii, in special copiii, timp de decenii dupa incheierea unui conflict.
Biden a aparat ceea ce a spus ca este o „decizie dificila”, dar a adaugat ca a facut aceasta miscare deoarece ucrainenii ramaneau fara munitie, iar cele cu dispersie vor fi trimise pana cand SUA reusesc sa produca mai multe obuze de 155 de mm compatibile cu obuzierele trimise deja.
Vineri, Pentagonul a anuntat un pachet de ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include munitii cu dispersie.
Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a descris pachetul de ajutor drept „aparare oportuna si foarte necesara”, intr-un tweet in care ii multumeste lui Biden pentru „pasii decisivi care aduc Ucraina mai aproape de victoria asupra inamicului”.
Momentul este complicat pentru Biden, care va calatori in Europa pentru o intalnire a NATO la Vilnius, Lituania, saptamana viitoare. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a subliniat vineri ca alianta militara nu a luat nicio pozitie cu privire la munitiile cu dispersie. „Deci este decizia aliatilor individuali”, a spus el reporterilor de la Bruxelles.
Organizatiile pentru drepturile omului au criticat decizia presedintelui, mentionand ca cel putin 149 de civili au fost ucisi sau raniti in intreaga lume de aceasta arma in 2021, potrivit Cluster Munition Monitor.
Majoritatea aliatilor SUA – inclusiv Marea Britanie, Germania si Franta – au semnat conventia ONU privind munitiile cu dispersie in 2008. SUA, Rusia si Ucraina nu au semnat niciodata tratatul, insistand ca exista circumstante in care utilizarea armelor este necesara.
„Decizia administratiei Biden de a transfera munitii cu dispersie va contribui la pierderile teribile suferite de civilii ucraineni atat imediat, cat si in anii urmatori. Folosirea de catre Rusia si Ucraina a munitiilor cu dispersie se adauga la contaminarea deja masiva a Ucrainei cu ramasitele explozive si minele terestre”, a declarat Paul Hannon, vicepresedinte al consiliului de guvernanta al Coalitiei pentru Campania Internationala de Interzicere a Minelor Terestre si a Munitiei cu Dispersie.
Biden s-a confruntat si cu o reactie din interiorul propriului sau partid democrat.
Democrata Ilhan Omar, care va propune un amendament la Actul de autorizare a apararii nationale care interzice vanzarea de munitii cu dispersie, a declarat:
„Trebuie sa fim clari: daca SUA vor sa fie un lider in domeniul drepturilor internationale ale omului, nu trebuie sa participe la incalcari ale drepturilor omului. Putem sprijini poporul ucrainean in lupta lui pentru libertate, opunandu-ne totodata incalcarilor dreptului international. De fapt, victimele nevinovate ale munitiilor cu dispersie vor fi aproape exclusiv civili ucraineni. In loc sa distribuim munitii cu dispersie, ar trebui sa facem tot ce ne sta in putere pentru a pune capat utilizarii lor.”
Politiciana Betty McCollum a descris aceasta miscare drept „inutila si o greseala teribila”, adaugand: „Aceste arme ar trebui eliminate din stocurile noastre, nu aruncate in Ucraina”.
Ultima utilizare concertata de catre America a bombelor cu dispersie a fost in timpul invaziei Irakului din 2003, potrivit Pentagonului. Dar fortele americane le-au considerat o arma decisiva in timpul invaziei Afganistanului din 2001, potrivit Human Rights Watch. In primii trei ani ai acestui conflict, se estimeaza ca peste 1500 de bombe cu dispersie au fost aruncate in Afganistan de catre coalitia condusa de SUA.
Vineri, Germania a confirmat ca se opune trimiterii de munitii cu dispersie in Ucraina. „Suntem siguri ca prietenii nostri din SUA nu au luat cu usurinta decizia de a furniza astfel de munitii. Trebuie sa ne amintim inca o data ca Rusia a folosit deja munitia cu dispersie pe scara larga in razboiul sau ilegal de agresiune impotriva Ucrainei”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Steffen Hebestreit, la Berlin.
O lege din 2009 interzice exporturile de munitii cu dispersie din SUA cu rate de esec de 1%, ceea ce se aplica practic tuturor stocurilor militare americane. Dar Biden poate ocoli interdictiile, asa cum a facut predecesorul sau, Donald Trump, in ianuarie 2021, pentru a permite exportul tehnologiei de munitie cu dispersie in Coreea de Sud.